Ugrás a tartalomra
Pannon RTV / Szalai Adrián

10 ezer dinár a büntetés, ha vezetés közben mobilozunk

2022.11.21
16:41
2022.11.21
17:44
Forrás
Pannon RTV
A mobiltelefon-használat akkor is törvényszegés, ha a jármű piros lámpánál várakozik.

10 ezer dináros büntetésre számíthat az a gépjárművezető, aki vezetés közben mobiltelefont használ. A telefonálás, üzenetírás, böngészés, vagy bárminemű mobiltelefon-használat akkor is törvényszegésnek minősül, ha a jármű épp piros lámpánál vagy forgalmi dugó miatt várakozik.

A mobiltelefon mára már szinte nélkülözhetetlen eszközzé vált, nemcsak kommunikáció, de információszerzés szempontjából is. Sokak számára, már olyannyira, hogy még akár vezetés közben is hajlamosak a telefonjuk után nyúlni. Szakemberek elmondása szerint azzal, ha valaki vezetés közbeni telefonál háromszorosára, aki pedig üzenetet küld vagy interneten böngész, akár ötszörösére is növelheti a balesetkockázatot.

A témáról így vélekednek a megkérdezett lakosok:

- A baleset bármelyik pillanatban megtörténhet, telefonálni és vezetni? Annak semmi értelme, hogy telefont használjanak vezetés közben, az a legrosszabb, amit tehetnek én úgy gondolom.

- Nagyon sűrűn előforduló probléma, én biciklivel járok és nagyon félek.

- Én azt vettem észre, hogy nagyon is sokan mobiloznak. Én is vezetek, de én fel se veszem a telefont, ha csörög közben. Ha sürgős, ha munkáról hívnak, akkor félre állok, felveszem, úgy beszélek, de szerintem egyszerre a kettőre nem lehet fókuszálni.

Belgrádban több forgalomfigyelő kamera is van a közutak mentén, amelyek a piros jelzésen való szabálytalan áthaladás és a biztonsági öv bekapcsolásának elmulasztása mellett már akár az előírásoknak nem megfelelő mobiltelefon-használatot is képesek felderíteni.

Szabadka központjában azonban jelenleg két helyen figyelik kamerákkal a gépjárművezetők esetleges szabálysértéseit. Ezek egyelőre a gyorshajtást és a jelzőlámpa piros jelzésén való áthaladást rögzítik. Márton Róbert, gépjárművezető-oktató: „A tapasztalatom az, hogy a járművezetők 80-90%-a használja a mobiltelefont vezetés közben. Még, ha beszélgetésre használnák, az nem is volna akkora probléma, hanem sokan üzenetet írnak vagy éppenséggel a weboldalakat nézik. Ez elveszi a figyelmet a forgalomról, és ilyenkor történnek a balesetek.”

Tavaly Szerbiában több mint 85 ezer gépjárművezetőt bírságoltak meg vezetés közbeni szabálytalan mobiltelefon-használat miatt. A közhiedelemmel ellentétben vezetés közben a telefont kezünkben tartva, kihangosítva sem használhatjuk. Fehér László, közlekedésbiztonsági szakember: „A közlekedésbiztonságról szóló törvény szankcionálja ezt, megtiltja a mobiltelefon-használatot vezetés közben. Kivéve, ha van beépített telefontartó az autóba, akkor lehet használni, mert nem köti le a kezet, nem kell elnézni, olyan mintha beszélgetnénk az autóban.”

A szakemberek elmondása szerint egyelőre még engedélyezettek a műszerfal mellé szerelhető telefontartók, azonban az új törvényjavaslat szerint ez már navigáció használata esetében sem lesz alkalmazható, ugyanis a járművezetők értesíthetik egymást közúti ellenőrzésekről.

vezetés
mobiltelefon
büntetés
Márton Róbert
Fehér László

Most

21:48

Közel az antarktiszi átbillenési pont

A közelmúltban bekövetkezett hőhullámok, a Déli-óceánban bekövetkezett változások és az antarktiszi tengeri jég kiterjedésének csökkenése arra utal, hogy éghajlati fordulópont közelébe kerülhetünk.
18:31, Frissítve: 19:27

Bor és a hal Horgoson

Halászlé és borversenyt tartottak Horgoson. A Szent Orbán Borlovagrend és a Proleter Horgászegyesület már tizenegyedik alkalommal szervezte meg a Bor és a hal elnevezésű eseményt a Művelődési Ház melletti téren.

Népszerű

Narancssárga riasztás van érvényben egész Vajdaságban

Jön a rossz idő – figyelmeztet a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet. Vajdaságban és Közép-Szerbia egyes részein narancsriasztás van érvényben. A hétvégéig és a jövő hét első felében folytatódik a változékony időjárás, záporokkal, zivatarral.