Ugrás a tartalomra

„3000 euróért átjuthatsz Magyarországra”

2022.07.06
15:33
2022.07.06
18:54
Forrás
Pannon RTV
Tucatjával érkeznek a migránsok Belgrádba. Afganisztánból, Pakisztánból és Szíriából jönnek a legtöbben. Céljuk, hogy eljussanak a kiszemelt európai uniós országokba.

A padokat és a füves területeket is bevándorlók foglalják el a belgrádi buszpályaudvar melletti parkokban. A szerb főváros csak átmeneti úti cél. A legtöbbjük Németországba, Franciaországba vagy éppen Hollandiába szeretne eljutni. Időközben a közkutaknál mosakodnak, a környékbeli gyorséttermekben vásárolnak maguknak ennivalót, a padokon szárítják a ruháikat.

Egy magát szírnek valló férfi elmondta stábunknak, több ezer eurót költött arra, hogy Szíriából eljusson Szerbiába. Németországba szeretne eljutni, a szerb-magyar határon fog illegálisan próbálkozni embercsempészek segítségével. „Odaadod nekik a pénzt amit otthonról küldenek, 2000 vagy 3000 eurót, és mehetsz Magyarországra. Jön valaki és azt mondja, átjuttatunk Magyarországra. Ha kérdezed mennyi pénz, azt mondják 3000 euró és átjuthatsz Magyarországra.”

A bevándorlók Belgrádból autóbuszokkal, vagy taxikkal mennek tovább, kinek mire van pénze. Azt mondják van, hogy napokig kell várakozniuk arra, hogy otthonról küldjenek nekik pénzt a fuvarra. A migránsok improvizált sátrakban meghúzódva várakoznak arra, hogy folytathassák az útjukat, itt a belgrádi buszpályaudvar melletti parkban. A szerb főváros az egyik csomópont ahova érkeznek a migránsok, innen viszik őket tovább a határ menti településekre.

Egy Pakisztánból érkező bevándorló a szerb-horvát határon akar illegális átjutással próbálkozni. Ott is embercsempészekkel lehet továbbjutni, azt állítja meg is vannak ehhez a kapcsolatai és az ottani helyzet egyelőre még sokkal nyugodtabb, mint a szerb-magyar határon. Olaszországba szeretne eljutni. A bevándorló azt mondta, tud a szerb-magyar határon tevékenykedő embercsempész bandákról. „Amikor lőfegyvereik, pisztolyaik vannak, az már maffia, igen. Nem jó, hogy ez történik itt Európában, nem örülök ennek. Ezek nagyon rossz emberek. Albániából érkeznek a fegyverek. Van egy barátom, kapcsolatom, akin keresztül tudom ezt. Ezek a lőfegyverek, pisztolyok, ezek mind valószínűleg Albániából érkeznek ide.”

A Belgrádba érkező migránsok túlnyomó többsége azt mondja, nem akar Szerbiában maradni és mindent meg fognak próbálni annak érdekében, hogy a kiszemelt európai uniós országokba eljussanak.

bevándorlás
migránsok

Most

07:32

Máris itt a nyár?

25 fokos meleg vár ránk ma. Szerbia egyes részein, például Nišben és Kragujevacon akár 27 fok is lehet. A meleg levegő Észak-Afrika felől érkezik a térségbe.

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.

Agancsot gyűjtött, megölte a puma

Fiatal férfivel végzett egy puma Kaliforniában. A szerencsétlenül járt 21 éves férfi öccsével együtt gyűjtött elhullajtott agancsokat egy lakott területtől távol fekvő erdőben, amikor a puma megtámadta őket.