Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Csipak Edvin

Adventi gyertyákat loptak Csantavéren

2019-12-08
13:44
2019-12-08
21:59
Forrás
Pannon RTV
A Mikulás szánját és a díszeket is megrongálták.

Megrongálták a templom előtt kiállított adventi koszorút az elmúlt éjjel Csantavéren. Három gyertyát vittek el, amelyeket hétről hétre közösen gyújt meg a közösség. Az esetnek állítólag nem volt szemtanúja, így azt, hogy kik és miért lopták el a gyertyákat, nem lehet tudni.

Egy hete a nagymise előtt együtt gyújtották meg az első, lila színű gyertyát a templom előtti téren felállított koszorún a ministránsok és hittanosok. A második vásárnapra azonban ismeretlen tettesek ellopták a koszorú három gyertyáját.

Az eset nagy felháborodást keltett a faluban. Három éve Gregus Katalin, a csantavéri helyi közösség titkárának kezdeményezésére készítették el a falu első adventi koszorúját. Azóta a templom előtti téren minden évben helyet kap a helyi összefogással készített koszorú. „Ez a szeretet ünnepe. Mindenkinek egy kicsit úgy kellene készülni, hogy szeressük egymást, megbecsüljük egymást, tiszteletben tartsuk azt, amit itt közösen felépítettük. Sajnos ez van, igyekszünk majd azért ezt helyrehozni. Ezt a láncot nem szakítjuk meg.”

Advent második vasárnapján a reményt jelképező lila színű gyertyát gyújtották volna meg a csantavériek, de most gyerekek álltak be a hiányzó gyertyák helyére, jelképezve a szeretet lángját. Pintér Magdolna, a Mendicus Művészeti Központ alelnöke arra is felhívta a figyelmet, hogy a kültéri gyertyát tűzveszélyes zárt helyiségben meggyújtani. „Úgy tartom helyesnek, hogy figyelmeztetem azokat az embereket, akik elvitték az adventi gyertyát, hogy olyan kanóc van benne, ami öngyulladó, tehát zárt helyiségben semmiképpen nem érdemes meggyújtani, mert esetleg leég a ház.”

Nemcsak az adventi koszorút rongálták meg, az út túloldalán lévő Mikulás szánját és a rajta lévő díszeket is. A helyiek azonnal összefogtak annak érdekében, hogy mielőbb helyreállítsák a kárt.

Csantavér
gyertya
lopás
adventi koszorú
advent
kár

Most

20:43, Frissítve: 22:26

Még az idén tetőzhet a járvány

Nem tudni, hogy alakul a járványhelyzet a következő időszakban, egyesek a csúcsot novemberre, decemberre teszik, míg mások csak jövő év márciusára - nyilatkozta a Pannon RTV-nek dr. Szlávik János.

Népszerű