Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dobó Krisztián

Az avarban fekszenek a Juhász kereszt darabjai a Makkhetesi erdőben

2021-01-11
17:20
2021-01-11
17:29
Forrás
Pannon RTV
Eddig ismeretlen tettesek megrongálhatták a Juhász keresztet Szabadka határában, az országhatár közvetlen közelében. A helyiek január elején jelentették az esetet.
Pannon RTV/Dobó Krisztián

Nem hivatalos információk szerint a rongálást valamikor január elején követhették el ismeretlen tettesek. A rendőrség kivonult a helyszínre és elvégezte a helyszínelést, gyanúsított az ügyben egyelőre nincs, az ügyet az illetékes ügyészségnek továbbították.

Pannon RTV/Dobó Krisztián

A vidékünkre is jellegzetes út menti kőkeresztet valamikor még 1896-ban állította fel Stanko Babijanović annak érdekében, hogy a szabadkai homokpusztai erdőben legeltető juhászok is gyakorolhassák vallásukat. Akkor fakereszt előtt imádkozhattak az úton járók, később kőből készült el a szabadtéri kereszt, amelyre a keresztre feszített Jézus, annak lábához pedig Szűz Mária szobra került. Az 1933-ban állított, majd 2004-ben felújított kőkeresztet a földre döntötték az elkövetők.

Vita Kopunović, Szabadka: „Amikor hazajött a fiam láttam rajta, hogy szomorú, másnap elmondta, anya ledöntötték a keresztet, mondta a juhász, aki arrafelé legeltet, hogy ledöntötték a keresztet, majd megmutatta a mobiltelefonján a képeket. Nagyon szomorú lettem, ugyanis én vagyok a legfiatalabb azok közül, akik karban tartják.”

 

Pannon RTV/Dobó Krisztián

A további rongálás megakadályozása érdekében az arra legeltető juhászok leszerelték Jézus és Szűz Mária szobrait, az illetékeseknek pedig jelentették az esetet.

Vita Kopunović, Szabadka: „Arra járnak, elhaladnak arra az emberek, elmennek és leülnek ott. Az, aki körbe kerítette a keresztet akkor még mondta, hogy nem pszichiáterhez kell menni, hanem ide kell jönni.”

Pannon RTV/Dobó Krisztián

A közösségi oldalakon számos találgatás látott napvilágot, hogy kinek volt útjában a magyar határ közvetlen közelében található keresztény vallási jelkép, azonban a rendőrség hivatalos közleményt még nem tett közzé az esettel kapcsolatban.

Juhász kereszt
Makkhetes
erdő
megrongál

Most

17:11, Frissítve: 17:19

Megdőlt a téli hőmérsékleti szezonrekord Magyarországon

Megdőlt a téli szezonrekord szombaton; a Heves megyei Verpeléten mínusz 14,3 Celsius-fokig hűlt a levegő - közölte a magyar Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebook-oldalán. Veszélyjelzésük szerint vasárnap néhol még ennél is hidegebb lehet.

Népszerű