Ugrás a tartalomra
Tanjug/Zoran Zestic/illusztráció

Bombariadó-hullám Szerbiában: Hol tart a nyomozás? Meddig folytatódhat ez a helyzet?

2022.05.23
21:05
Forrás
Pannon RTV
Iskolák, bevásárlóközpontok, Nikola Tesla Repülőtér, belgrádi vasútállomás, állatkert. Hogy csak néhányat említsünk azon intézmények közül, melyekben bombafenyegetést jelentettek az elmúlt hetekben. Mi ezeknek a hamis bejelentéseknek a célja?

A hamis bombariadók nem számítanak újdonságnak Szerbiában. Mindenki hallott már olyan esetekről, amikor egy intézményt ki kellett üríteni bombaveszély miatt. Leggyakoribb helyszínek az iskolák, ahol a gyerekek a dolgozatokat igyekeznek megúszni a csínnyel, de ezek rendszerint elszigetelt esetek. Március elejétől azonban egyre tömegesebbek lettek. Először az Air Serbia moszkvai járatain jelentettek bombafenyegetést, majd következtek az iskolák, bevásárlóközpontok, kórházak. Ez egy speciális hadviselés – mondják a szakemberek.

Tanjug/OMK MUP Srbije

Aleksandar Radić, katonai elemző: „Speciális háború folyik, létezik. Ez csak sajnos a normálisnak mondható politikai környezet része, amikor nem halálos fegyverekkel, de propaganda háború folyik. Ennek iskolapéldája az Air Serbia esete. Amit Ukrajnának nem sikerült diplomáciai úton elérnie, az így sikerült. Megakadályozták, vagy legalább jelentősen megzavarták az Oroszországba tartó légi forgalmat olyan provokatív üzenetekkel, amire az államnak reagálnia kell, biztonsági lépéseket kell tennie. Így le kellet mondania, vagy felszállás után vissza kellett fordítania a járatait, a levegőbe kellett küldenie a vadászrepülőket, és át kellett vizsgálnia járatokat. Azonban eddig világszinten nem volt ilyesmire példa, hogy valaki az iskolákat, bevásárlóközpontokat támadja tömegesen, szisztematikusan, napokon keresztül.”

Tanjug/Zoran Zestic

Goran Mandić, a Belgrádi Egyetem Biztonságtudományi Karának tanára: „Amennyiben ezekkel a robbanóeszközökkel való fenyegetést nézzük, tekinthetünk így is rájuk, mert a speciális hadviselés minden elemét hordozzák. Először is félelmet és pánikot keltenek, és ehhez erőszakos eszközöket használnak. Szintén fontos megemlíteni a közvetett gazdasági veszteségeket. Nézzük például az iskolai bombafenyegetéseket. A diákok kijönnek az iskolából, értük a dolgozó szülők jönnek, hogy hazavigyék őket. Amit ilyenkor a biztonsággal kapcsolatban el lehet mondani, az manapság egy általános tétel: Számíts a kiszámíthatatlanra! Egyszerűen a mai világban, már nincsenek a hadviselésnek határai.”

Pannon RTV

Először a belgrádi tanintézmények e-mail-címeire érkeztek bombafenyegetések. Kezdetben még csak néhányra, aztán voltak olyan napok, amikor több mint 200 iskolát kellett kiüríteni. A múlt héten már a vajdasági iskolákat is bombatámadással fenyegették. Az óbecsei iskolák e-mail-címerei a hajnali órákban érkeztek a fenyegetések.

Kiss Igor, elnök, óbecsei VKT: „Nagyon sok iskolában ez azt eredményezte, hogy meg sem kezdődött a tanítás, hiszen hajnalban érkezett ez a fenyegető e-mail. Elővigyázatosság miatt nem kezdték meg az oktatást az iskolákban, a gyermekek valójában haza lettek küldve. Ilyenkor az a protokoll, hogy a belügyet értesíti az iskola, és az újvidéki tűzszerészek azok, akik ilyenkor szakszerűen el tudnak járni, azokat be kell várni. Hét általános iskoláról van szó, akik megkapták ezt a fenyegetést Óbecse község területén,öt óbecsei, valamint egy péterrévei és a bácsföldvári is megkapta ezeket a fenyegetéseket. Olyan négyezer gyereket érint.”

Pannon RTV

Az újvidéki iskoláknak is alkalmazkodniuk kellett a kellemetlen helyzethez. Argyelán Zoltán, igazgató, Petőfi Sándor Általános Iskola, Újvidék: „Megszerveztük úgy, hogy a szülőket értesítettük időben, hogy ne is indítsák el a gyerekeket. Mi itt voltunk az iskolában már akkor, esetleg aki nem olvasta el az értesítést, és a szülőkkel visszaküldtük a gyerekeket. 1500 tanulója van iskolánknak, úgyhogy egy nagy iskola, és nagyon sokat érintett ez a riadó."

Bombafenyegetés esetén az intézményeknek azonnal jelenteniük kell az ügyet a rendőrségnek, akiknek végre kell hajtaniuk az épület átvizsgálását, ami több óráig is eltarthat. Radojko Ceran, alezredes, Szerbiai Rendőrség: „A Belügyminisztérium nem foglalkozik feltevésekkel, hogy valós, vagy hamis fenyegetésről van szó. Minden bejelentést komolyan kell kezelni, úgy vesszük, hogy valós robbanóeszközről, veszélyről van szó. Az előre meghatározott eljárás szerint járunk el. Csak a helyiségek, épületek átvizsgálása után, amikor bebizonyosodik, hogy nincs robbanóeszköz vagy bomba, akkor mondjuk, hogy hamis bejelentésről van szó."

Tanjug/Zoran Zestic

Az iskolák és az oktatási minisztérium számára is nagy gondot okoz a helyzet kezelése. Az elsődleges cél, hogy a tanévet biztonságban és rendes oktatás mellett fejezhessék a gyerekek – emelte ki Branko Ružić oktatási miniszter. „Ennek politikai háttere van, aminek alapvetően semmi köze a fővároshoz és Szerbiához. Megengedhetetlen, hogy valaki a legfiatalabb generációt, az állam jövőjét támadja meg, csak a támadók által ismert, és csak a számukra legitim politikai célok érdekében. A gyerekek nem válhatnak célponttá senki politikai céljainak elérése érdekében sem. Mi mindent megteszünk, hogy ezt a már vészhelyzetet valamilyen szinten semlegesítsük. Arra törekszünk, hogy az iskolaévet a megszokott módon tudjuk lezárni."

Tanjug/Zoran Zestic

A hétvégén is folytatódtak a bombafenyegetések. A férfi kosárlabda Euroliga négyes döntőjén, a Stark Arénában is bombariadó volt, de a rendőrség gyors reakciójának köszönhetően az esemény fennakadások nélkül zajlott le. Aleksandar Vulin Szerbia belügyminisztere ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy sajnos a fenyegető leveleket nem lehet megelőzni és a koronavírushoz hasonlította a jelenséget, vagyis hogy meg kell tanulnunk együtt élni vele. Hozzátette: Ez egyfajta pszichológiai háború. Lehetetlen megállítani a fenyegető leveleket, a feladatunk, hogy nagyobb hangsúlyt fektessünk a megelőző intézkedésekre.

A rendőrség közben intenzíven nyomoz a bombatámadással fenyegető e-mailek ügyében, de mivel összehangolt és jól szervezett támadásról van szó, a felderítés is hosszabb időt és nemzetközi együttműködést igényel. Goran Mandić, a Belgrádi Egyetem Biztonságtudományi Karának tanára: „Nyilvánvaló, hogy egy szervezett áll mindez mögött. Először is megfelelő mechanizmusokkal, másodsorban valószínűleg jó anyagi háttérrel és információkkal rendelkeznek. Mindezek a szervezettséget bizonyítják.”

A szerb rendőrség eddig 19 e-mail címet azonosított, ahonnan a fenyegetések érkeztek. Az eset felderítésének érdekében Szerbia Belügyminisztériuma szorosan együttműködik az Europollal és az Interpollal, több ország köztük Svédország, Litvánia, Svájc, Oroszország és Magyarország rendőrségével, valamint a Google-lel is.

bombariadó
Közügyek
Aleksandar Radić

Most

21:35

Waldorffeszt Zebegényben

Emberközpontú oktatási módszer, amely elsősorban a gyerekek gyakorlati, kreatív és szociális képességeik fejlesztésére koncentrál - ez a Waldorf-pedagógia.
18:23, Frissítve: 18:36

Ünnepelnek a martonosiak

Magyarkanizsa község egyik legrégebbi települése műsorsorozat keretében ünnepli fennállásának 100 éves, írott dokumentumokban is lejegyzett múltját.
16:23, Frissítve: 20:03

Állóháború, országos légiriadó

Az éjszaka folyamán több ukrán városból is robbanásokról érkeztek jelentések, és légiriadót rendeltek el az országban. Szeverodonyecket ugyan át kellett adniuk az oroszoknak, a szomszédos Liszicsanszkban azonban még kitartanak az ukrán erők.

Népszerű