Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bognár Róbert

Drogteszt az utakon, egyre több a kába sofőr

2021.02.06
16:01
2021.02.06
17:28
Forrás
Pannon RTV
Hetven százalékkal több pszichoaktív szer hatása alatt álló autóvezetőt kapcsoltak le a szerbiai rendőrök a múlt hónapban, mint tavaly ugyanebben az időszakban.
Pannon RTV/Bognár Róbert

Amennyiben a rutinellenőrzés során felmerül a gyanú, hogy az adott személy drog hatása alatt állhat, az intézkedő rendőrök helyszíni drogtesztet is elvégeztethetnek. Cél, hogy biztonságosabb legyen a közlekedés a szerbiai utakon.

Pannon RTV/Bognár Róbert

A telefonhasználatot és az alkoholfogyasztást követően a droghasználat is egyre nagyobb problémákat jelent az utakon. A szerbiai rendőrség gyors drogteszteket vezetett be, így a közúti ellenőrzések során mostantól akár 15 percen belül kimutatható, hogy az adott illető fogyasztott-e bármilyen jellegű pszichoaktív szert az elmúlt időszakban.

Pannon RTV/Bognár Róbert

A szerek kimutatása a helyszínen nyálmintából történik. A berendezés hét fajta kábítószer felismerésére alkalmas. Korábban, ha drogfogyasztás gyanúja merült fel, az illetékes szervek egészségügyi intézménybe kísérték az igazoltatott személyt, ahol elvégezték a tesztet. Most ez több esetben megváltozhat.

Dimitriljović Asmin örül az újdonságnak: „Ez örvendetes. Nyilvánvaló, hogy bármi történhet útközben, minden tekintetben, bármilyen jellegű ellenőrzést szívesen fogadok.”

Pannon RTV/Bognár Róbert

Januárban 120 sofőrnél mutatták ki kábítószer használatát a közutakon. Ez ötvennel több, mint az előző év ugyanezen időszakában. Ha ez így folytatódik, év végére elérhetjük az ezer főt – figyelmeztetnek az illetékesek.

Aleksandar Radenković, rendőrkapitány, Szerbiai Belügyminisztérium: „Tavaly összesen 652 személyt zártak ki emiatt a forgalomból. Egy évvel korábban 429-et. 2018-ban ez a szám 239 volt. Ha összehasonlítjuk, a drogfogyasztók száma alacsonyabb az ittas vezetők számához képest, ugyanakkor a növekedés jelentős.”

 

Pannon RTV/Bognár Róbert

Abban az esetben, ha az adott illetőről bebizonyosodik, hogy tudatmódosító szert fogyasztott, a rendőrség a helyszínen kizárja a forgalomból. Ezt követően 24 órás őrizetbe kerül. A törvény szerint a kiszabható pénzbüntetés 20 és 40 ezer dinár között mozog, de akár 30 napos elzárást is kiróhatnak, továbbá 8 büntetőpontot is kapnak - részletezte a rendőrkapitány.

drogteszt
járművezető
sofőr
kábítószer
rendőrség
közlekedés

Most

21:04, Frissítve: 21:13

Gólyakolónia Újvidéken

Újvidék északi bejáratánál, az autópálya mellett található Vajdaság egyik legnagyobb gólyakolóniája. Egy elhagyatott építkezés betonoszlopainak tetején több mint húsz fészekben nevelik az új nemzedékeket.

Népszerű

Gyengülnek a Föld „életjelei”

A Föld „életjeleinek” gyengülésére figyelmeztetett a BioScience című szaklapban megjelent cikkben a világ több mint tízezer vezető kutatója.