Ugrás a tartalomra
Tanjug/Elizabeth Williams via AP

Élete végéig rácsok mögött a Köpcös

2019-07-17
20:40
2019-07-17
21:06
Forrás
Szerbiai RTV, Tanjug, MTI, Hirado.hu
Életfogytig és további 30 évig tartó börtönbüntetésre ítélték a Köpcös, vagyis az El Chapo néven ismert mexikói Joaquín Guzmán volt drogbárót szerdán New Yorkban.

Fotó: Tanjug/AP Photo/Eduardo Verdugo, File

A 62 éves bűnözőt ténylegesen letöltendő börtönre ítélték, vagyis nem helyezhető feltételesen szabadlábra.

Guzmánt februárban találta bűnösnek egy brooklyni esküdtszék kábítószer-kereskedelemben, többszörös emberrablásban, kínzásban és gyilkosságban. Az utolsó szó jogán El Chapo szerdán azt állította, hogy a bírósági tárgyalás nem volt tisztességes, ügyvédjei pedig bejelentették, hogy fellebbeznek.

Guzmán az úgynevezett Sinaloa kartell, Mexikó sokáig legnagyobb és legerőszakosabb kábítószer-kereskedő hálózatának vezetője volt, s bár minden idők egyik leghírhedtebb bűnözője, az amerikai sajtó szerint hazájában, elsősorban szűkebb pátriájában, Sinaloa államban sokan egyfajta Robin Hoodként tekintettek rá.

Fotó: Tanjug/U.S. law enforcement via AP, File

2016-ban tartóztatták le Mexikóban - ahol korábban kétszer is megszökött a börtönből - és rövid időn belül kiadták őt az Egyesült Államoknak. Pere 2018-ban kezdődött meg, 17 pontban emeltek ellen vádat. Becslések szerint az általa vezetett és működtetett bűnszervezet napi tízmillió dollár értékben csempészett kokaint az Egyesült Államokba.

Guzmán neve az 1980-as években vált ismertté, amikor bűnszervezete föld alatti alagutakat építtetett a mexikói-amerikai határon, lehetővé téve ezzel, hogy más kábítószer-kereskedő bandáknál gyorsabban csempéssze be a kokaint, heroint, marihuánát az Egyesült Államokba.

Az 1990-es években már - véres leszámolások után - a Sinaloa kartell a világ egyik legismertebb bűnöző szervezete volt. 2016-ban titokban, egy rejtekhelyen interjút adott Sean Penn, Oscar-díjas amerikai színésznek, és ez segítette hozzá a mexikói hatóságokat ahhoz, hogy elfoghassák őt. Bűnszervezetének több tagját már korábban letartóztatták és kiadták az Egyesült Államoknak.

Emma Coronel Aispuro, a mexikói drogbáró feleségének érkezése a szövetségi bíróságra, Brooklynba.

Fotó: Tanjug/AP Photo/Mark Lennihan

Guzmánt az Egyesült Államok legszigorúbban őrzött börtönébe, Coloradóba viszik majd.

Az ADX Florence börtön a semmi közepén, Colorado államban van, kilométerekre a legközelebbi várostól. A legveszélyesebb bűnözők raboskodnak itt. Amerika legbiztonságosabb börtöne ez, ahol több tucat terroristát, kémet és bűnözőt tartanak fogva, ahonnan soha senki nem szökött meg.

A börtön úgynevezett Supermax részlegén, a rabokat 1-től 6-ig osztályozzák, aszerint, hogy mennyire veszélyesek. Besorolásuk: veszélyes, kiemelten veszélyes, nemzetbiztonságilag kiemelten veszélyes.

1994-es megnyitása óta a Penitentiary Administrative Maximum Facility a legjobban őrzött börtön a világon. A Supermax börtönöket az Alcatraz mintájára alakították ki. Ilyenből több is van az Egyesült Államokban. Az első Supermax 1963-ban, az Alcatraz bezárásakor nyílt meg Illinois-ban.

Fotó: Illusztáció/Tanjug/AP Photo/Pool, KCBS-TV, File

Köpcös
El Chapo
New York
Joaquín Guzmán
börtön
Sinaloa kartell
Mexikó
kábítószer
kokain
heroin

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

Megállapodott a kormány és a Szerbiai Posta

Aláírták a megállapodást a posta munkásainak képviselői, a cég vezetősége és a kormány illetékesei, amellyel megvalósulnak a foglalkoztatottak fizetésemelés iránti igényei.