Ugrás a tartalomra
Tanjug/Tanja Valić

Ellopták a zimonyi Hunyadi szobor kardját

2019-07-31
12:43
2019-07-31
20:17
Forrás
Pannon RTV, novosti.rs, MTI
Szerdára virradóra ellopták a kilenc napja felavatott zimonyi Hunyadi János-szobor kardját. A rendőrség gyors akciójában az elkövetőket elfogták, a kard pedig hamarosan visszakerül a helyére.

A rendőrség közleménye szerint egy gyors akció nyomán sikerült kézre keríteni Hunyadi kardját, ami a lehető legrövidebb időn belül, illetve az indítékok megvizsgálása után vissza is kerül majd a helyére. A három férfi és a nő a kard eltulajdonítása után egy személygépkocsiban szökött el a helyszínről. A rendőrség kézre kerítette az autót, a két férfi egyikének lakásában pedig a kardot is megtalálták. A két gyanúsítottat 48 órára őrizetbe vették, a harmadik férfit pedig továbbra is körözik. A velük tartó hölgyet szabadon engedték.

Hunyadi János egész alakos zimonyi szobrát a múlt hétfőn, az 1456-os nándorfehérvári csata 563. évfordulóján avatta fel Áder János magyar és Aleksandar Vucic szerb államfő.

Hunyadi János szobra

Madarassy István Kossuth-díjas szobrászművész alkotása a Thuróczi-krónikában fennmaradt ábrázolás alapján készült. Hunyadi János egyik kezében kardot, a másikban pajzsot tart.

A szerbek Hunyadi Jánost Sibinjanin Jankóként ismerik, és nevét a szerb emberek körében legalább akkora tisztelet övezi, mint a magyarokéban. A nándorfehérvári csatát - amikor a mai Belgrádot védő magyar seregek megsemmisítő vereséget mértek II. Mehmed török szultán hadaira - a szerb történelemkönyvek a törökök ellen Hunyadi által vezetett magyar-szerb közös küzdelemnek nevezik. Hunyadi János Zimonyban halt meg pestisben, így nemcsak a nándorfehérvári csatának, hanem a hadvezér egész életének is emléket állít a zimonyi Duna-parton felavatott szobor.

Hunyadi János
Hunyadi János szobor
Zimony

Most

21:47, Frissítve: 22:05

Előttünk a jégvédelmi szezon

A Közügyekben Bognár Pásztor Hajnalka, a Városi Tanács mezőgazdasági ügyekkel megbízott tanácsosa elmondta, Szabadkán a tavalyról megmaradt jégvédelmi rakéták mellé idén újabb ötvenet vásároltak.

Népszerű

Újra szabadon átléphető a szerb-magyar határ

Ma délelőttől karanténkötelezettség nélkül lehetséges a személyforgalom a szerb-magyar határon a szerb és a magyar állampolgárok számára - jelentették be Röszkén sajtótájékoztatón.