Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/Mark Baker

Fegyveres merénylet Új-Zélandon

2019-03-15
11:21
2019-03-15
19:16
Forrás
origo.hu, CNN
Mecsetek elleni támadás történ Új-Zélandon, 49 embert mészároltak le. Az új-zélandi miniszterelnök terrortámadásnak minősítette az ámokfutást.

Foto: Tanjug/AP Photo/Mark Baker

Az elkövetők 2 mecsetet vettek célba, az eddigi hírek szerint a támadások 49 áldozatot követeltek, valamint több tucatnyian megsérültek. Az áldozatok között gyerekek is vannak.

Katonai ruhát viselő fegyveres rontott be az egyik christchurchi mecsetbe, majd válogatás nélkül lövöldözni kezdett az imahelyen, ahol több száz ember tartózkodott. Minderről felvételt is készített, amelyet élőben közvetített a Facebookon. A 17 perces videót azóta több portál is átvette. A felvételen, mintha csak egy számítógépes játékot látnánk, fegyverrel a kezében vonul a sorok között, és mindenkit lelő, aki az útjába kerül.

Az egyik elkövető egy 28 éves ausztrál származású férfi, Brenton Tarrant. Kocsijában fegyvereket és robbanószert is találtak. A fegyverekre muszlimellenes szlogeneket és más nyelvek mellett olyan szerb és magyar uralkodók, hadvezérek neveit írta fel, akik a történelem során hadjáratot vezettek az Oszmán Birodalom ellen.

Foto: Tanjug/AP Photo/Mark Baker

Pár kilométerrel odébb egy másik terrortámadás is történt, szintén egy mecsetben. Ott azonban egy muszlim férfi viszonozta a tüzet, és sikerült elüldöznie a támadókat. A közelben egy autóban bombát is találtak.

Stevan Berber Szerbia új-zélandi tiszteletbeli konzulja azt mondta, ez a legtragikusabb eset, amióta ő a szigetországban tartózkodik.

Stevan Berber, Új-Zéland szerbiai konzulja: „Vélhetően ez a támadás alaposan kitervelt és alaposan végrehajtott is volt. Az eset kapcsán gyakorlatilag minden új-zélandi szolgálat megszólalt, beleértve Jacinda Ardern kormányfőt nyilatkozatát is. A tiszteletbeli konzulátus keretében információkat kaptam erről a súlyos incidensről. Egy eljárást indítottam el, hogy megállapítsam van-e az áldozatok között szerb állampolgár, illetve olyan személy, akinek van valamilyen kapcsolata Szerbiával. Úgy tűnik nincs ilyen személy.”

Foto: Tanjug/AP Photo/Mark Baker

A rendőrség végül elfogta az összes feltételezett támadót: 3 férfit és egy nőt. A helyi rendőrfőnök arra kérte a környéken élőket, hogy ne menjenek az imahelyekre, és zárkózzanak be otthonaikba. Az iskolákat is bezárták.

Az új-zélandi miniszterelnök sajtótájékoztatón azt mondta, azért Új-Zélandot választották egy ilyen támadás célpontjául, mert az ország a multikulturalizmus, a sokszínűség és az elfogadás mintapéldája.

Foto: Tanjug/AP Photo/Mark Baker

Aleksandar Vučić szerb és Áder János magyar államfő is részvéttáviratot küldött.

Új-Zéland
merénylet

Most

Népszerű

Bombarobbanás történt Topolyán

Csütörtök éjjel fél tizenegy körül a Ljubljanai utca 16-os szám alatt, B. L. otthona előtt robbant a bomba egy magyar rendszámtáblás autó alatt – adta hírül egy helyi (mojabackatopola.rs) hírportál.
Mentőautó

Holtan találtak egy 15 éves fiút Topolyán

A topolyai Bartók Béla utca egyik házában ma a reggel holtan találták a 15 éves O. A. -t. A kiskorú holttestét állítólag barátjának a dédanyja találta meg az ágyban.