Ugrás a tartalomra

Ha ott a rendőr, a sofőr is jobban figyel (videó)

2014-09-04
11:21
Szabadkán fokozott rendőri jelenlét tapasztalható az iskolák környékén, a tanévkezdés miatt
Szabadkán fokozott rendőri jelenlét tapasztalható az iskolák környékén, a tanévkezdés miatt. A közlekedésiek figyelik a forgalmat, és ha valaki vét a szabályok ellen, azt megbüntetik. A járókelők panaszkodnak a sofőrök vezetéskultúrájára. Azt mondják, ha a rendőrök nincsenek ott, nem figyelnek rájuk a gépjárművezetők. Egy forgalmas útkereszteződés gyalogátkelőjén próbál átérni a szabadkai Klinek Klára. Betegsége miatt nem tud gyorsan menni, és így sohasem ér át a zöld jelzés alatt. Most ugyan megvárta a balra forduló gépjármű vezetője, de ez nincs mindig így. „Csak az út feléig tudtam átmenni, amikor berepült egy autó. Nem is állt meg, hogy átmenjek. A feléig jutottam, a másik oldalra már nem tudtam elérni. Ha elindultam volna, biztosan megölt volna.” Čović Marko kerékpárral közlekedik Szabadkán. Azt mondja, az utóbbi időben nagyon megromlott a vezetéskultúra a városban. „Azoknak, akik kocsit vezetnek, 50 százalékuknak nem adnék engedélyt. Be akarok fordulni, és jelzés nélkül előttem egy méterrel befordul. Hol itt a kultúra?” httpv://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=xzPDkY87WIU Tanévkezdéskor az oktatási intézmények környékén rendőrök felügyelik a közlekedést. A szeptember végéig tartó akcióban komoly büntetésekre számíthatnak a szabálytalankodók. „Az iskolák környékén 30-as a megengedett sebesség. Hogyha valaki 10-zel átlépi a sebességet amikor radarral mérünk, az 3 ezer dináros büntetést fog fizetni. Ha 30-cal haladja meg a sebességet, akkor 5 ezer dináros a büntetés. Ugyanúgy ha 60-nal haladja meg a sebességet, tehát ha 90-től nagyobb sebességgel közlekedik valaki, akkor annak 15 nap börtönbüntetés jár, és 100-tól 120 ezer dinárig van a büntetés, plusz 14 hibapontot kap, és bevonják az engedélyét legkevesebb hat hónapra” – magyarázza Kovács József, a közlekedési rendőrség parancsnokhelyettese. A rendőrök jelenléte miatt és a büntetések hatására csökken a kihágások száma, de így is Szerbiában történik évente a legtöbb közlekedési baleset a régióban. Óvoda, iskola, egészségház és templom is található Szabadkán a Belgrádi úton, ez az egyik legforgalmasabb csomópontban. A járókelők azt mondják, a gépkocsivezetők csak addig figyelnek rájuk, ameddig a rendőrök ott vannak. A rendőrség adatai szerint szerdán országszerte 111 közlekedési baleset történt, ketten életüket vesztették, 55 személy súlyosan vagy könnyebben megsérült. Belgrádban 57 balesetet jegyeztek fel, amelyben 22 személy sérült meg.

Most

08:54, Frissítve: 09:28

Tetőzik a vírus Szerbiában

A rendkívüli helyzet egy hónap múlva szűnhet meg - jelentette ki a szerb elnök. Szerbiában keddig a hivatalos adatok szerint 2447 igazolt koronavírus-fertőzött van. A halálos áldozatok száma 61.
08:25, Frissítve: 08:39

Feloldották a vesztegzárat Vuhanban

Több mint két hónap után feloldották a vesztegzárat a járvány kínai gócának számító közép-kínai Vuhanban, ahonnan az új koronavírus tavaly év végén terjedni kezdett.

Népszerű