Ugrás a tartalomra
Tanjug via AP/Giannis Moisiadis/InTime News

Hat személy életét vesztette az ítéletidőben Halkidikin

2019-07-11
13:00
2019-07-11
16:46
Forrás
Pannon RTV/Tanjug
Hat személy, köztük két gyermek is életét veszítette, több mint százan megsérültek a szerda esti ítéletidőben a turisták körében közkedvelt észak-görögországi Halkidiki-félszigeten.

Fotó: Tanjug/Giannis Moisiadis/InTime News via AP

Információk szerint szerb és magyar turisták nincsenek az áldozatok között. Sérültek azonban vannak. Hat szerbiai állampolgár szorult ellátásra, köztük egy 13 éves kislány.

Fotó: Tanjug/Giannis Moisiadis/InTime News via AP

Szerdán délután még mit sem sejtve fürödtek és napoztak a turisták Halkidiki strandjain. Most felborult nyugágyak, székek, elsodort napernyők, kidőlt fák fekszenek szanaszét. A jégesővel kísért szélviharok szerdán este söpörtek végig a turisták körében közkedvelt Halkidiki-félszigeten, ahol jelenleg több tízezeren üdülnek.

Fotó: Tanjug/Giannis Moisiadis/InTime News via AP

A görög hatóságok tájékoztatása szerint egy cseh házaspár akkor vesztette életét, amikor lakókocsijukat a heves széllökések magukkal rántották. Egy román nő és egy nyolcéves gyerek halálát a vihar következtében leszakadt tetőelemek okozták Néa Plagiában egy étteremben. Egy orosz férfinak és a fiának az életét pedig egy kicsavart fa oltotta ki Potídea városában.

A tűzoltóság szerint húszan kerültek kórházba az ítéletidő miatt. Egy klinika viszont azt közölte, hogy 60-70 embert is el kellett látniuk, többnyire csonttörések és fejsérülések miatt, a becslések szerint száznál is több ember sérült meg. 

Fotó: Tanjug/Giannis Moisiadis/InTime News via AP

Hét szerb állampolgár szorult egészségügyi ellátásra, de sérüléseik nem életveszélyesek. Az Egészségügyi Minisztérium felajánlotta segítségét Görögországnak, amennyiben tud valamiben, segíteni fog - nyilatkozta Zlatibor Lončar szerb egészségügyi miniszter, és hozzátette: „Készek vagyunk a szerb állampolgároknak is segíteni a hazatérésben. Már mindent megszerveztünk, hogy elmehessünk értük. Arra kérek mindenkit, hogy ne keltsen pánikot. Egyelőre az a helyzet, hogy az ott nyaraló állampolgáraink közül senki sincs életveszélyben.”

Egyébként a régióban nyaraló szerbiai turisták a közösségi oldalakon számos fényképet és videót osztottak meg a viharról és a károkról. Azonban sokan nem tudtak kapcsolatba lépni az otthoniakkal, mert szakadozott az áramellátás, az internetszolgáltatás, sőt helyenként a vezetékes telefonhálózat is károkat szenvedett.

A hatóság rendkívüli állapotot hirdetett ki Halkidikin, de a vihar végigvonult Neos Marmarason, Pefkohorin, Kalitheán és Nikitin is.    

Fotógaléria: Tanjug/Giannis Moisiadis/InTime News via AP

Halkidikin reggel derült időre ébredtek, de a Görög Meteorológiai Intézet információi szerint a nap folyamán újabb vihar várható, de ezúttal gyengébb intenzitású.

A meteorológusok szerint az ilyen ítéletidő teljesen szokatlan ebben az évszakban Görögországban, ahol általában szárazak és melegek a nyarak.    

Halkidiki
ítéletidő
vihar

Most

11:32, Frissítve: 11:43

Megtartja nyári táborait a Rákóczi Szövetség

Az elmúlt két hónapban több mint egy tucat nagy rendezvényt kellett lemondaniuk, ugyanakkor a nyárra 15 tábort terveznek, zömét Sátoraljaújhelyen – nyilatkozta a szövetség elnöke a Kossuth Rádióban.
08:28, Frissítve: 12:41

Csaknem 5,6 millió fertőzött

A világban eddig csaknem 5 millió 600 ezren fertőződtek meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 348 ezer.
21:47, Frissítve: 07:58

Előttünk a jégvédelmi szezon

A Közügyekben Bognár Pásztor Hajnalka, a Városi Tanács mezőgazdasági ügyekkel megbízott tanácsosa elmondta, Szabadkán a tavalyról megmaradt jégvédelmi rakéták mellé idén újabb ötvenet vásároltak.

Népszerű

Újra szabadon átléphető a szerb-magyar határ

Ma délelőttől karanténkötelezettség nélkül lehetséges a személyforgalom a szerb-magyar határon a szerb és a magyar állampolgárok számára - jelentették be Röszkén sajtótájékoztatón.