Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Géza

Inkább lemaradok, mert közelről csattanok…

2019-08-13
14:16
2019-08-13
19:00
Forrás
Pannon RTV
Fékcsikorgás és nagy csattanás – a járművezetők többsége már megtapasztalta, mit jelent, ha valaki hátulról belé szalad. Szerbiában a közlekedési balesetek 60 százalékát a hirtelen fékezés okozza.

Életveszélyes is lehet, ha nem tartjuk be a megfelelő követési távolságot az utakon. A szerencsétlenségeknek július folyamán 63 áldozata volt Szerbiában, a balesetekhez pedig nagyban hozzájárult a biztonságos követési távolság figyelmen kívül hagyása is. A szabályos közlekedést jelenleg is fokozottan ellenőrzi a szerbiai rendőrség.

Nyílt úton három autónyi távolságot tarts, városban nyomd a gázt - általában ezekkel a tanácsokkal látják el fiatal utódaikat a tapasztalt sofőrök. Szerbiában ugyanis az előírások nem határozzák meg pontosan a követési távolságot. A járművezetőknek helyzettől és időjárási viszonyoktól függően kell felmérniük, milyen messziről követhetik biztonságosan az előttük haladót.

Dragan Majkić, Futak: „Létezik valamilyen előírás, de azt a városban lehetetlen alkalmazni. Így akkora követési távolságot tartok, hogy ne veszélyeztessem az autóm, önmagam és az előttem haladót sem.”

Szakemberek szerint 3 másodperc nagyjából 45 méternyi távot biztosít a sofőrnek a megállásra. Esőben, nedves aszfalton legkevesebb 4 másodpercet kellene tartani, a kamionok esetében száraz időben is 5 másodperc szükséges, a buszoknak pedig 6. Arra, hogy a járművel egyáltalán elkezdjünk fékezni, átlagosan egy másodpercre van szükség - mondják a szakemberek.

Dragan Bjelac, közlekedési mérnök, Temerin: „Óránkénti 30 kilométeres sebességnél, amelyet egyébként lassúnak tartunk, egy másodperc alatt a jármű 8,3 métert halad, ami nem kevés. Amennyiben tartjuk magunkat a 3 másodperces szabályhoz, biztosan időben tudunk reagálni és nem érjük utol az előttünk haladó járművet.”

A hirtelen fékezés a szerencsétlenségek 60 százalékát okozza Szerbiában. Az év első hét hónapjában történt halálos kimenetelű közlekedési balesetek fele pedig gyorshajtás miatt történt. A rendőrség jelenleg is fokozottan ellenőrzi az utakat.

Milan Dražić, újvidéki rendőrkapitány: „A közlekedési rendőrség ezen a héten, azaz augusztus 12-e és 18-a között egy nemzetközi akció keretében fokozottan ellenőrzi a közlekedést annak érdekében, hogy felfedje azokat, akik nem tartják tiszteletben a sebességkorlátozásokat. Az akciót a TISPOL szervezet kezdeményezésére hajtjuk végre, amelyben 29 európai ország vesz részt.”

Újvidéken egyébként hétfőn több mint 240 szabálysértőt állítottak meg a rendőrök. Jelenleg az összes rendelkezésre álló mérőműszert bevetik a gyorshajtók lekapcsolása érdekében. Az akció keretében a biztonsági övek használatát is ellenőrzik, illetve a sofőrök alkoholszintjét is mérik.

követési távolság
rendőri akció
sebességmérés

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

Megállapodott a kormány és a Szerbiai Posta

Aláírták a megállapodást a posta munkásainak képviselői, a cég vezetősége és a kormány illetékesei, amellyel megvalósulnak a foglalkoztatottak fizetésemelés iránti igényei.