Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo

Lövöldözés volt Strasbourg központjában

2018-12-11
23:00
2018-12-12
07:45
Forrás
index.hu, hirado.hu
Lövöldözés volt tegnap este a franciaországi Strasbourgban, egy karácsonyi vásár közelében. Három ember meghalt, tizenketten megsebesültek. Az elkövető szökésben van.

Foto: Tanjug/AP Photo

Tegnap este két alkalommal is tűzpárbaj alakult ki Strasbourg utcáin az elkövető és a hatóság emberei között: egyszer 20 óra 20 perckor, majd 21 órakor. Az incidens miatt több városrészt órákra lezártak, a villamosközlekedést leállították. A Kléber téren felállított karácsonyi vásárt bezárták. Órákon át az operából és egy kosárlabdameccsnek helyszínt adó csarnokból sem engedték ki az embereket. A lövöldözés után lezárták az Európai Parlament épületét is, ahol ezen a héten a plenáris ülések zajlanak. A kijárási korlátozásokat azonban az éjszaka folyamán feloldották.

Foto: Tanjug/AP Photo/Jean-Francois Badias

Az elkövető szökésben van, a biztonsági erők 350 tagja kutat utána. Nem ismeretlen a hatóságok előtt: Franciaországban és Németországban is elítélték korábban, börtönben is ült, de terrorizmushoz nem köthető bűncselekmények miatt. 29 éves, strasbourgi születésű. A párizsi főügyész hangsúlyozta, hogy a tettes indítéka egyelőre még nem ismert. A francia vádhatóság terrorcselekmény miatt indított vizsgálatot. Egyelőre egyébként egy terrorszervezet sem jelentkezett a támadás elkövetőjeként.

Foto: Tanjug/AP Photo/Jean-Francois Badias

A francia belügyminiszter mára virradóra tartott sajtótájékoztatóján elmondta: a történtek miatt magasabb terror készültségi szintet rendeltek el, megerősítik a határvédelmet és a karácsonyi vásárok körüli biztonsági intézkedéseket is. A miniszter bejelentette, hogy a strasbourgi városvezetés betiltja a tüntetéseket ezzel felszabadítva a biztonsági erőket, hogy elfoghassák a tettest.

Foto: Tanjug/AP Photo/Jean-Francois Badias

Emmanuel Macron francia elnök az egész ország szolidaritásáról biztosította az áldozatokat és hozzátartozóikat. „A teljes nemzet szolidaritása Strasbourggal, az áldozatokkal és családjaikkal van” – írta az államfő Twitter-üzenetben.

Strasbourg
lövöldözés

Most

Népszerű

Ausztriában szakad a hó

A meteorológiai Intézet Tirol, Vorarlberg, Salzburg és Nyugat-Steiermark tartományokra kiadta a téli figyelmeztető jelzést.

Kigyulladt egy családi ház Szabadkán

Kigyulladt egy ház Szabadkán, a Bodrogvári Ferenc utcában. A családi ház lángokban áll, a tűzoltók és a mentők most értek a helyszínre. A kiérkező két tűzoltókocsival azonnal megkezdték a ház oltását.

Lezuhant egy Mig-21-es

Lezuhant ma reggel egy MiG-21-es típusú vadászgép Mali Zvornik közelében. Mindkét pilóta, Dejan Krsnik és Zvonko Vasiljević meghalt.

Indián tábor Csantavéren

Egy idős, csantavéri házaspár alakította ki az indián tábort, benne minden indián kultúrára jellemző kellékkel.