Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo

Lövöldözés volt Strasbourg központjában

2018-12-11
23:00
2018-12-12
07:45
Forrás
index.hu, hirado.hu
Lövöldözés volt tegnap este a franciaországi Strasbourgban, egy karácsonyi vásár közelében. Három ember meghalt, tizenketten megsebesültek. Az elkövető szökésben van.

Foto: Tanjug/AP Photo

Tegnap este két alkalommal is tűzpárbaj alakult ki Strasbourg utcáin az elkövető és a hatóság emberei között: egyszer 20 óra 20 perckor, majd 21 órakor. Az incidens miatt több városrészt órákra lezártak, a villamosközlekedést leállították. A Kléber téren felállított karácsonyi vásárt bezárták. Órákon át az operából és egy kosárlabdameccsnek helyszínt adó csarnokból sem engedték ki az embereket. A lövöldözés után lezárták az Európai Parlament épületét is, ahol ezen a héten a plenáris ülések zajlanak. A kijárási korlátozásokat azonban az éjszaka folyamán feloldották.

Foto: Tanjug/AP Photo/Jean-Francois Badias

Az elkövető szökésben van, a biztonsági erők 350 tagja kutat utána. Nem ismeretlen a hatóságok előtt: Franciaországban és Németországban is elítélték korábban, börtönben is ült, de terrorizmushoz nem köthető bűncselekmények miatt. 29 éves, strasbourgi születésű. A párizsi főügyész hangsúlyozta, hogy a tettes indítéka egyelőre még nem ismert. A francia vádhatóság terrorcselekmény miatt indított vizsgálatot. Egyelőre egyébként egy terrorszervezet sem jelentkezett a támadás elkövetőjeként.

Foto: Tanjug/AP Photo/Jean-Francois Badias

A francia belügyminiszter mára virradóra tartott sajtótájékoztatóján elmondta: a történtek miatt magasabb terror készültségi szintet rendeltek el, megerősítik a határvédelmet és a karácsonyi vásárok körüli biztonsági intézkedéseket is. A miniszter bejelentette, hogy a strasbourgi városvezetés betiltja a tüntetéseket ezzel felszabadítva a biztonsági erőket, hogy elfoghassák a tettest.

Foto: Tanjug/AP Photo/Jean-Francois Badias

Emmanuel Macron francia elnök az egész ország szolidaritásáról biztosította az áldozatokat és hozzátartozóikat. „A teljes nemzet szolidaritása Strasbourggal, az áldozatokkal és családjaikkal van” – írta az államfő Twitter-üzenetben.

Strasbourg
lövöldözés

Most

Népszerű

Négy gépkocsi ütközött össze Szabadkán

Négy gépkocsi ütközött össze Szabadkán, az Egészségügyi Középiskolánál a Belgrádi úton, ma kora délután. Egy személy könnyebb sérüléseket szenvedett, írja a subotica.com hírportál.