Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Edvárd

Megrongálták Szent Flórián szobrát Bácskertesen

2020.08.30
13:11
2020.08.30
17:54
Forrás
Pannon RTV
Az eset csütörtökről péntekre virradóra történt. A szobornak a fejét törték le, és több más helyen is megsérült.
Pannon RTV/Molnár Edvárd

Az apatini rendőrség elvégezte a helyszínelést. A tettes eddig ismeretlen. A helyieket sokkolta a rombolás, értetlenül fogadták az 5 méter magas műemlék tönkretételének hírét.

Pannon RTV/Molnár Edvárd

Eddig ismeretlen tettesek péntekre virradóra megrongálták Bácskertes egyik legismertebb emlékhelyét, Szent Flórián szobrát. A tűzoltók védőszentjének szobra 1911 óta áll a falu központjában. Az öt méteres műemléknek a fejét törték le.

Pannon RTV/Molnár Edvárd

A szobor több helyen is megsérült. A földön heverő törmelékek és a tégladarabok is azt bizonyítják, hogy rongálás történhetett.

Pannon RTV/Molnár Edvárd

Egy közelben élő helyi férfi fültanúja volt az esetnek, de csak reggel vette észre, mi is történt pontosan. Elmondta, a tettesek valószínűleg téglával dobálták az emlékművet. Zsivu Péter, Bácskertes: „Este 11 óra felé valamilyen furcsa robajra lettem figyelmes, és aztán kis idő múlva még egyszer, és aztán átjöttem a fiam szobájába, mert azt hittem, onnan jön valamilyen hang. Hallottam, hogy az utcán tömegesen hahotáznak, tömegesen kiabáltak, felkapcsoltam az utcai villanyt, valószínűleg arra elszaladtak.”

Pannon RTV/Molnár Edvárd

Apatin község többnemzetiségű térség, ahol békében élnek együtt az emberek, a magyarok és szerbek közötti kapcsolat is kiváló - mondta Péter István. Apatin Községi Tanácsának VMSZ-es tagja elítéli a történteket, és reméli, hogy ez csak egy meggondolatlan cselekedet volt, és nem több. „Itt megfértek mindig is a partizán szobrok az első világháborús szobrokkal és a többi. Apatinban most koszorúztuk Szent István szobrát, ami ott van Apatin főterén. Nem bántotta senki. Tehát értetlenül áll mindenki az eset előtt.”

Pannon RTV/Molnár Edvárd

Péter István reméli, hogy minél hamarabb előállítják a tetteseket és megbüntetik őket. Az apatini rendőrség egyébként elvégezte a helyszínelést, az ügyészség az esetet köztéri műemlékrongálásnak nyilvánította.

Bácskertes
szoborrongálás
Szent Flórián
Szent Flórián szobra
rongálás
fej

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

69 kérdés, 30 perc

Október 1-jén, szombaton kezdődik és 31-éig tart a népszámlálás Szerbiában.

Újabb tömegbaleset Szabadkán

A hidegfront, a változékony időjárás, a helyenként nedves és sárfelhordásos útszakaszok miatt az elmúlt egy-két napban nőtt a koccanásos balesetek száma.