Ugrás a tartalomra
MUP

Migránsokat gyűjtöttek össze egy akcióban

2022.02.07
16:06
2022.02.07
19:06
Forrás
Szerbiai RTV, Pannon RTV
Több száz migránst gyűjtött össze a szerbiai rendőrség egy összehangolt akció keretében Nagykikindán, Szabadkán és Zomborban - tájékoztat a belügyi tárca. A horgosiak azonban attól tartanak, hogy az illegális bevándorlók hamarosan visszatérnek.

Az illegális bevándorlókat a számukra fenntartott befogadóközpontokban helyezték el.

MUP

Migránsok nagyobb csoportját szállították el Horgoson is a reggeli órákban. Az akcióban részt vett Aleksandar Vulin. A szerb belügyminiszter elmondta, céljuk az, hogy betartassák a törvényeket és biztosítsák a lakosok biztonságát. Ismét leszögezte, Szerbia nem lesz a migránsok parkolóhelye, ugyanakkor az ország szervezetten és emberségesen bánik a bevándorlókkal és az egyik legszervezettebb bevándorlásügyi rendszerrel rendelkezik Európában. Hozzátette, az ország tiszteletben tartja a nemzetközi kötelezettségeit, ugyanakkor állampolgárai érdekeit is védi.

MUP

A helyiek szerint ugyan sok migránst szállítottak el, egy részüknek azonban sikerült elbújnia a környéken lévő üres házakban, bozótosokban. Ottjártunkkor több illegális bevándorló sétált vissza a határ melletti elhagyatott épületekbe.

A horgosi lakosok azt mondják, nem érzik magukat biztonságban. Sötétedés után félnek az utcára menni. Mint mondják, örülnek annak, hogy a migránsok egy részét elszállították.

Tót Rozália: „Sok, sok. Alkalomadtán nagyon összegyűlnek, ha egy kicsit megugrasztják őket, vagy összeszedték őket, akkor jobban szállingóznak, csoportokban mindig találkozunk velük, ha kifelé mennek, meg főleg erre a határ felé, meg a bolt előtt, meg bejön, fölpakol és szemtelenkednek, aggatják a körmüket. Fél az ember.
- Ön fél tőlük?
- Félek bizony, hát hogyne félnék, a kaput zárjuk, hogy még véletlenül se jöjjenek be és még este is, hát van egy kutya, de az is elalszik hátrább és ott vannak járművek, meg minden.”

Pannon RTV/Dobó Krisztián

A helyiek elmondása szerint hiába szállítják el a migránsokat, néhány nap után visszatérnek a településre. Hircs László szomszédságában több üres házat foglaltak már el az illegális bevándorlók.

„- Sok. Ha egy van belőlük, az is sok, de itt rengeteg van. Elfoglaltak olyan épületeket, amelyek társadalmi épületek voltak, tüzelnek bent, az új épületek már le vannak úgy rombolva, hogy az nem mindennapi, tessék kimenni a határra és meglátják ott a régi őrházat, az is tele van velük.
- Örül-e annak, hogy ma reggel elszállították őket?
- Csak nem sokáig, ez a baj, mert holnap már újra itt lesznek.”

A police.hu adatai szerint idén az év eleje óta már több mint ötezer esetben próbáltak meg az illegális migránsok Szerbiából Magyarország területére jutni.

Aleksandar Vulin
migránsok
migráns
illegális bevándorló
Szabadka
Zombor
Nagykikinda

Kapcsolódó tartalmak

Most

13:35

Búcsút tartottak Moholon

A Szent Mihály-kisbúcsú az egykori moholi zárdaiskola kápolnájának címünnepe, valamint a Moholról Doroszlóra induló gyalogos zarándokok Rózsafüzér Királynőjének szentelt és felajánlott fogadalmi napja is.
12:57, Frissítve: 13:05

Migránsügyben a helyzet változatlan

Tele van az erdő migránsokkal Szabadka külvárosában, a magyar határhoz közeli Makkhetes városrészben. A helyiek be sem mernek menni az egykor népszerű, hatalmas kirándulóhelyre.
11:56

Casper Ruud harmadik a világranglistán

A norvég Casper Ruud a szöuli negyeddöntős búcsúja után a másodikról a harmadik helyre csúszott vissza a férfi teniszezők világranglistáján, melyet a spanyol Carlos Alcaraz vezet.
11:41, Frissítve: 11:48

Újabb tömegbaleset Szabadkán

A hidegfront, a változékony időjárás, a helyenként nedves és sárfelhordásos útszakaszok miatt az elmúlt egy-két napban nőtt a koccanásos balesetek száma.

Népszerű

69 kérdés, 30 perc

Október 1-jén, szombaton kezdődik és 31-éig tart a népszámlálás Szerbiában.