Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Számos vajdasági iskolában indult bombariadóval a nap

2022.06.16
07:39
2022.06.16
17:15
Ada, Mohol, Magyarkanizsa, Palics, Topolya, Törökbecse és Bajsa is érintett. Folyamatosan érkeznek az információk az újabb bombariadókról.

A reggeli órákban Vajdaság szerte több általános iskolában volt bombariadó. Szabadka számos iskolájába is érkezett fenyegetés, egyesekben ez már a harmadik ilyen eset volt. Az illetékesek az összes e-mailt kapott intézményt átvizsgálták, a tanítás pedig mindenhol folytatódott.

Nem hivatalos információk szerint az intézmények éjszaka kettő és hajnali fél ötkor egy orosz e-mail címről kaptak fenyegető levelet. Szabadkán egyebek mellett a Đuro Salaj Általános Iskola, a Széchenyi István Általános Iskola, valamint az Október 10. Általános Iskola iskola is kapott ismeretlen fiókról üzenetet. Az intézmények a bejelentést követően azonnal kiürítették az épületet. A diákok a játszótéren és az iskola közelében várták, hogy a szakemberek elvégezzék az ellenőrzést.

Pannon RTV

A magyarkanizsai Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola mindkét épületében, illetve a magyarkanizsai Alapfokú Zeneiskolában is riasztás volt. De a topolyai Csáki Lajos Általános Iskolában és a bajsai Testvériség-Egység Általános Iskolában is bombariadó miatt maradt el ma a tanítás.

Adán a Cseh Károly Általános iskola 575 diákjának oktatása hiúsult meg a fenyegetőzés miatt. Stábunk reggel 8 órakor érkezett a helyszínre, amikor már megtörtént az iskola evakuálása. A helyszínen az iskola igazgatónőjétől Maksó Évától megtudtuk, hogy éjjel kettőkor érkezett a bombafenyegetést tartalmazó email, így reggel a munka kezdetekor észlelte azt, és értesítette a hatóságokat. Ezért itt is áttértek az online tanításra.

Pannon RTV

Maksó Éva, az adai Cseh Károly Általános Iskola igazgatója: "5 órakor a rendőrség azonnal kiszállt a helyszínre, ugyanúgy a tűzoltóság és az Egészségháznak az emberei is. A központi épületünknek az átnézése az nagyon gyorsan megtörtént. Mi a gyerekeket azonnal értesítettük a tanári csoportunkon keresztül, egy értesítéssel, amit a tanáraink azonnal a gyerekeknek a közös csoportjába továbbított, így ide már nekünk gyerek nem érkezett meg az épületünkbe, egyik épületünkbe se."

Az adai általános iskola mellett a moholi Novak Radonić Általános Iskola, valamint az adai Bartók Béla zeneiskola kapott bomba robbanásra utaló fenyegetést. Az iskoláknak küldött e-mailekben az olvasható, hogy robbanószerkezetet helyzetek el az intézményben, a levélíró pedig azt is közölte, hogy mikor fog felrobbanni. A levél szerint másfél kilogrammnyi plasztik robbanóanyagot helyeztek el az iskolában, amelyre időzítőt kötöttet. Az utóbbi hetekben több alkalommal is volt bombariadó a szerbiai iskolákban, de eddig mindegyik hamis riasztásnak bizonyult.

Hogy pontosan hány tanintézmény volt érintett a bombariadóban, a későbbiek folyamán derül ki – tudtuk meg Szakállas Zsolt tartományi oktatási titkártól, aki elmondta, egyelőre nem tudni, hogy az elmaradt tanítási napot hogyan pótolják. Hozzátette, a délutánosoknak lehetőségük van az online oktatásra.

"A tartomány területén majdnem 550 oktatási intézmény van, így ez elég nagy munka. Ezért is fontos, hogy minél előbb az intézmény vezetői lépjenek kapcsolatba az illetékes szervekkel, és hogy ezt az ellenőrzést minél előbb le tudják folytatni. Bízok benne, hogy azért a holnapi nap folyamán, illetve addig rendeződik a helyzet."

bombariadó
Ada
Mohol
Magyarkanizsa
iskola
rendőr

Most

21:21

Vučić: Több az újszülött, mint tavaly

521-gyel több gyermek született idén, az év első 6 hónapjában Szerbiában, mint tavaly ugyanebben az időszakban - jelentette ki Aleksandar Vučić az Instagram-profilján feltöltött videóban brüsszeli hivatalos látogatása előtt.
18:36, Frissítve: 18:58

Megállapodás a napraforgó áráról

Megállapodás született a napraforgó áráról a tiltakozó gazdák és a szerb kormány között. A Szerbiai RTV szerint a napraforgó felvásárlási ára kilogrammonként 73 dinár lesz, a kifizetés határideje pedig október 15.
16:26, Frissítve: 17:37

Dániel történetén keresztül közelebb Istenhez

Új élmények, új barátok, játékok és egy kis tanulás - erről szól az idei református tábor Szabadkán. A gyerekek játékos formában ismerkedhetnek meg a bibliai eseményekkel és ily módon közelebb kerülhetnek Istenhez.

Népszerű

Halálos baleset Bácsfeketehegynél

Halálos baleset történt délután az autópályán. Egy személyautó és egy kombi ütközött össze az Újvidék és Szabadka közötti autópálya-szakasz bácsfeketehegyi lejáratánál pénteken.