Ugrás a tartalomra
Pixabay

Továbbra sem tartja be mindenki a kijárási tilalmat

2020-04-06
10:23
2020-04-06
16:30
Forrás
Pannon RTV
14-en szegték meg Szabadkán a hétvégi kijárási tilalmat. A szabálytalankodók között 2 kiskorú és egy 65 évnél idősebb személy esetében jártak el a rend őrei.

A kijárási tilalmat megszegők ellen szabálysértési eljárás indul, illetve a belügyminisztérium kijárási tilalomról szóló rendeletének értelmében pénzbüntetést róttak ki a hatóságok.

Szerbia-szerte mintegy 600-700 ember ellen tettek büntetőjogi és szabálysértési feljelentést szombat délután egytől hétfő reggel 5 óráig. Nebojša Stefanović szerb belügyminiszter negatív példaként Belgrádot, Újvidéket, Mitrovicát és Nagykikindát emelte ki. Ugyanakkor megköszönte az idős polgároknak, hogy a hétvégén teljes mértékben tiszteletben tartották a kormány intézkedéseit.

Nebojša Stefanović belügyminiszter a szerbiai köztévének nyilatkozva elmondta, hogy az elmúlt hétvégén mindenkit megbüntettek, akit tetten értek, hogy megszegi a kijárási tilalmat. Hangsúlyozta, a rendőrök óriási terhet vettek magukra. Ellenőrzik a parkokat, iskolaudvarokat, utcákat. Járművel és gyalogosan is járőröznek. Arra kérte a polgárokat, hogy segítsenek a megterhelt és egyre fáradtabb orvosoknak, abban, hogy ne kelljen még több beteget ellátniuk: „Nincs szükség arra, hogy valaki eljárjon otthonról, hogy tízen vagy akár öten összejöjjenek, vagy hogy ilyen helyzetben kiüljenek a bejárat elé társalogni. Nincs rá szükség. Elsősorban kormányrendelet tiltja, másodsorban pedig arra kérem a polgárokat, értsék meg, hogy ez káros. Nemcsak önmagukat, hanem mások életét is veszélyeztetik.”

Stefanović arról is beszélt, hogy a kötelező házi karantén betartása tekintetében sokat javult a helyzet. Az érintettek nagy része felelősségteljesen viselkedik. Hangsúlyozta, 2-3 éves börtönbüntetés vár azokra nem tartják tiszteletben a rendelkezéseket. Ezzel kapcsolatban már meg is születtek az első ítéletek: „Szigorú büntetést kapnak, meg kell érteniük, hogy nem fogja őket megvédeni sem a pénz, sem a társadalmi státusz, sem valamiféle privilégium, amivel azt hiszik, hogy rendelkeznek. Bárki is legyen, le fogják tartóztatni, és a bíróságon el fogják ítélni azért, amit tett.”

Stefanović hozzátette, hogy jelenleg a Belügyminisztérium 31 alkalmazottja koronavírus-fertőzött, és körülbelül 900-an vannak házi karanténban. Egy munkatársuk belehalt a koronavírus szövődményeibe.

kijárási tilalom
szabálysértési eljárás
bírság
Nebojša Stefanović
Szabadka
Belgrád

Most

Népszerű