Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dragan Miljanić

Visszakerült az ellopott alkotás

2022.08.19
10:34
2022.08.19
16:01
Forrás
Pannon RTV
Visszakerült Szerbiába Vlaho Bukovac festménye az 1861-es Karlócán, Gyümölcsoltó Boldogasszony napján megtartott Országgyűlésről. A horvát szecessziós festő munkáját 29 évvel ezelőtt lopták el a Vajdasági Múzeum dunacsébi melléképületéből.
Pannon RTV/Dragan Miljanić

A festmény az 1861. április 2-án megtartott egyházi-népgyűlés 40. évfordulójára készült, eredeti fénykép alapján. A festményen 82 hiteles portré szerepel a résztvevőkről, egyházi és politikai vezetőkről, valamint polgárokról. Tijana Stanković Pešterac, igazgató, Vajdasági Múzeum: „A festmény Vlaho Bukovac híres festő munkája, akinek kivételesen jó festményei vannak. Ez a kép nem ebbe a felső kategóriába tartozik, de ami rajta van, az valójában felbecsülhetetlen érték a szerb nemzet számára.”

Pannon RTV/Dragan Miljanić

A 122x192 centiméteres képet 1993-ban lopták el három másik festménnyel együtt Dunacsébről, a Dunđerski kastélyból. Igor Mirović, elnök, Tartományi Kormány: „A festményen látható Rajačić pátriárka, Svetozar Miletić és számos vajdasági jeles személy, 82-en, akik ténylegesen vezették az egység és az összetartozás eszméjét, az 1918. novemberében megkoronázott eszmét, a Vajdaság és a Szerb Királyság egyesítését. A képnek rendkívüli szimbolikus jelentősége van, 1993 óta, amikor eltűnt, egyfajta seb keletkezett.”

Pannon RTV/Dragan Miljanić

A képre tavaly augusztusban bukkantak rá Svájcban, amikor 600 ezer euróért akarták eladni. Három embert tartóztattak le Belgrádban, valamint eljárás folyik egy svájci személy ellen is. Aleksandar Vulin, belügyminiszter, Szerbia: „Szeretnék még egyszer köszönetet mondani a munkatársaknak, köszönetet mondani a szervezett bűnözés elleni ügyészségnek, amely kitartó volt, soha nem feledkezve meg a festményről a Belügyminisztériummal együtt, ami oda vezetett, hogy ma ez a jelentős kulturális és történelmi érték ismét elérhető Szerbia minden polgára számára.”

Pannon RTV/Dragan Miljanić

Az Országgyűlés Gyümölcsoltó Boldogasszony napján nevet viselő kép hamarosan a múzeum állandó tárlatának része lesz.

ellopott
festmény
visszakerült
Vlaho Bukovac
Vajdaság
Aleksandar Vulin

Kapcsolódó tartalmak

Most

13:01

Megáldották az idei termést Horgoson

Szentmisével és terményáldással ért véget Horgoson ma délelőtt a 32. Szüreti napok, a horgosi Havas Boldogasszony-plébániatemplomban. A termelők számára igazán lélekemelő élmény az ilyenkor megtartott istentisztelet.

Népszerű

Súlyos közúti baleset a határátkelő közelében

Szerencsétlenség történt az Újvidék-Horgos autópályán, a határátkelőtől 2 kilométerre. A baleset 15 óra körül történt, egy személy elhunyt - erősítették meg a szerb közmédiának az illetékesek.