Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szalai Adrián

Visszatértek a migránsok - fokozott rendőri jelenlét a határ menti falvakban

2020-05-19
15:57
2020-05-19
17:33
Forrás
Pannon RTV
Az észak-bánáti szerb-magyar-román hármashatárhoz közeli Majdány és Rábé településekre is ismét visszatértek a migránsok, panaszolják a helyiek.

Tegnap este egy elhagyott rábéi házat is feltörtek, de a hatóság emberei gyorsan reagáltak. A szerbiai határrendőrség este és éjszakánként fokozottan járőrözik az észak-bánáti határ menti falvakban.

Csend és béke. Sehol senki. Ilyen egy átlagos délelőtt a szerb-magyar-román hármashatár mentén, Rábén. A határátkelő felé vezető út kihalt, a határkerítés mentén is nyugalom. Az utca is üres, a házak nagy része üresen áll. Cseppet sem ilyen békés a környék, amikor leszáll az este - állítják a helyi lakosok.

Elhunyt édesapja családi házából kiszűrődő fényekre lett figyelmes hétfő este fél 11 tájban egy rábéi fiatalember. Szerencsére a közelben járőröztek a határrendőrség tagjai, akik közbeléptek, bementek a házba, és hat illegális bevándorlót tessékeltek ki onnan. Majdány felől érkezett haza Rábéra Szél Pál Róbert. Nem tudta mire vélni az üresen álló épületből kiszűrődő fényeket, mivel állítása szerint a biztosítékok ki lettek szedve. Autójával megállt és rögtön szólt az éppen arra járőröző rendőröknek. Azonnal látták, hogy a bejárati ajtót feltörték. „A bejárati ajtó, maga a félfa, az ajtó, az mind tönkre van téve. Tegnapelőtt is, ahogy jöttem haza, a rábéi táblánál három illegális bevándorló volt, érett férfi, és jött erre befelé a faluba.”

A szintén helybeli Makra Ervin szerint a migránsok is félnek a koronavírustól, így ritkábban járnak be a faluba, inkább a közeli bozótosokban bújnak meg. „Meghúzzák magukat az erdőkben, vagy a falun kívül. A határrendőrség járőrözik, nappal keveset, de éjszaka, sötétedés után észrevehető. A migránsok is inkább estefele, amikor sötétedik, akkor mennek a határ fele.”

A migránsok azt mondják, mostanság inkább Románia felé próbálkoznak. Magyarországra ugyanis szinte lehetetlen átjutniuk. Ezt állították azok az algériai és marokkói fiatalemberek is, akikkel stábunk visszatérőben Észak-Bácska felé, a horgosi buszállomáson találkozott. „Megyünk vissza a befogadóközpontba. Azért, mert ez az útvonal eléggé nehéz. Nehéz átjutni Magyarországra, a rendőrök mindig elkapnak, ez történt tegnap is.”

A migránsok azt mondták, visszatérnek a nagykikindai befogadóközpontba, azt mondták egy-két nap elteltével majd más irányba próbálkoznak átjutni a magyar határon.        

határ
migránsok
határrendészet

Most

Népszerű

Megtalálták csantavéri kisfiút

Este fél nyolc körül előkerült a ma délután Csantavéren eltűnt kisfiú. Réti Dénes jól van, a szülei köszönik a segítséget a fiú felkutatásában.

Vučić: holnap döntenek a szigorításokról

Aleksandar Vučić szerb elnök ma délután is sajtótájékoztatót tartott. Elmondta, hogy a járványügyi helyzettel kapcsolatban a konkrét intézkedésekről holnap döntenek.