Ugrás a tartalomra
Tanjug/Jaroslav Pap

100 év a néppel, a népben, a népért

2019-08-10
08:33
2019-08-10
08:39
Forrás
Pannon RTV
Megnyílt tegnap este a Szlovák nemzeti ünnepségek - 100 év a néppel, a népben, a népért elnevezésű rendezvény Petrőcön.

Az eseményt Igor Mirović, a tartományi kormány elnöke és Peter Pellegrini szlovák miniszterelnök nyitotta meg.

Mirović gratulált a szlovák nemzeti közösségnek és emlékeztetett arra, hogy a tartományi parlament döntése értelmében augusztus 9-e kiemelt jelentőségű dátum a szlovák nemzeti közösség számára, ezzel pedig Vajdaság és Szerbia számára is, és ez a kölcsönös tiszteletet és megértést bizonyítja - mondta. A tartományi kormány eltökélten igyekszik biztosítani az egyenjogúságot és a nemzeti különbözőségek összhangját, valamint a nemzeti és kulturális identitások fejlődését - hangsúlyozta a tartományi kormány elnöke. Peter Pellegrini az ünnepélyes megnyitón arról beszélt, hogy ez a jubileum a szlovák identitás megmaradását és életképességét bizonyítja Vajdaság területén. A szlovák miniszterelnök megköszönte a tartományi kormánynak és minden intézménynek azt, hogy támogatják a szlovák identitás megőrzését és fejlődését. Az eseményen mások mellett részt vett Miloš Vučević, Újvidék polgármestere, Nyilas Mihály, tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi–nemzeti közösségi titkár, valamint a belgrádi szlovák nagykövet, Dagmar Repcsekova is.

Igor Mirović
Peter Pellegrini
Petrőc

Most

07:41

Tüntettek a G7 csúcs ellen

Több ezren tiltakoztak békésen a francia-spanyol határ mindkét oldalán a G7-es országcsoport szombat este Biarritzban megkezdődött csúcsértekezlete ellen.

Népszerű

Tűz pusztít Bosznia-Hercegovinában

Trebinje környékén, a Boszniai Szerb Köztársaságban az éj folyamán a lángok a szél miatt több kilométerre kiterjedtek. Félő, hogy a lángok a közelben elhelyezkedő Zasad településig jutnak.

Megtámadták a TSC szurkolóit Temerinben

A TSC szurkolóinak egy kisebb csoportját eddig ismeretlen tettesek megtámadták Temerinben, amikor a vasárnap esti Vojvodina elleni mérkőzés után hazafelé tartottak.