Ugrás a tartalomra

100 éve született Király Ernő

2019.03.16
19:04
2019.03.16
20:00
Forrás
Pannon RTV
A jeles zeneszerzőre születése napján sírjánál emlékeztek a vajdasági magyar művelődési szervezetek és intézmények képviselői, valamint barátai, családtagjai, tisztelői.

A néprajzkutató, zeneszerző, zenei szerkesztő munkásságát Lakner Edit, az Újvidéki Rádió szerkesztője méltatta.

Lakner Edit, szerkesztő, Újvidéki Rádió: „Nem is tudtuk, hogy milyen hatalmas munkát végzett. Mint néprajzkutató gyűjtötte a népi hangszereket, szokásokat, több mint 3000 népdalt jegyzett le, felvételek készültek, ezt a Vajdasági Múzeumban őrzik, és az Újvidéki Rádióban is megvannak. Ezeket a hangfelvételeket feldolgozta, tudományos munkákat írt.”

Király Ernő hosszú éveken keresztül dolgozott az Újvidéki Rádió népzenei szerkesztőjeként. Például a faluműsor ma is a Ludasi kertek alatt című népdallal kezdődik, ami szintén Király Ernő gyűjtése, valamint az Újvidéki Rádió első szignálját is ő írta, továbbá nagy számú hangjátékhoz írt zenét. Megálmodta hangszerét a citrafont és a tablofont. Sírjánál fiai emlékeztek.

Király Bíbor Szilárd: „Megvan annak az előnye, ha 58 éves apuka gyermekeként születünk, hiszen ő már nyugdíj előtt állt, és sok ideje volt rám. Ez lehetővé tette számomra, hogy egy rendkívül jó gondolkodásmódot, alkotómunkát és tanulási módszert sajátítsak el a segítségével.”

Király Ernő idősebb fia, Király Dávid Zsolt maga is zeneszerzői pályára lépett: „Inspirációt jelentettél mindazoknak, akik találkoztak veled, akik együtt éltek veled, de az eltávozásodat követően is inspirációt jelentesz egyre több ember számára.”

A megemlékezésen a Király-gyűjtésből népdalokat adott elő Török Noémi népdalénekes.

A családtagok, a Magyar Nemzeti Tanács, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség, a Magyar Művészeti társaság, a Forum Könyvkiadó Intézet és a Kiss Lajos Néprajzi társaság koszorúzott Király Ernő sírjánál az újvidéki Városi Temetőben.

Király Ernő
Újvidék
Lakner Edit
megemlékezés

Most

13:18, Frissítve: 13:25

Minden cseppje aranyat ér

Megérkezett a gazdák által várva várt csapadék. Vajdaság legnagyobb részén 10 és 15 milliméter közötti eső hullott az elmúlt egy napban.
11:14, Frissítve: 13:09

Gyulán gyűlnek össze a világ tűzoltói májusban

24. Nemzetközi Tűzoltó Csillagtúrára négy napon át, május 09-e és 12-e között várják nemcsak a szakmabelieket, hanem mindenkit, aki szeretne részt venni egy nagyszabású, attraktív és látványos programon.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.

Lovaggá avatták a Pannon RTV újságíróját

A Szent György Lovagrend lovagjává avatták Szabó-Hangya Terézt, a Pannon RTV nyugalmazott újságíróját és Dolinszki Áron evangélikus lelkészt Visegrádon. Az eseményre Székelyföldről, Németországból és Skandináviából is érkeztek résztvevők.