Ugrás a tartalomra

12 film versenyez az Arany Torony-díjért Palicson

2018-07-11
12:29
2018-07-11
16:41
Forrás
Pannon RTV
Több mint száz film 12 programrészben – idén is kedvez az európai mozi szerelmeseinek a Palicsi Filmfesztivál. Jubilál a szemle, 25. alkalommal rendezik meg Palicson és szabadkai helyszíneken.
Beharangozó klip

A Történet a tiszta szívről című olasz drámával nyitják meg szombat este az Európai Filmek 25. Palicsi Fesztiválját a Szabadtéri Színpadon. Az olasz művet versenyen kívül vetítik 21 órától, a következő viszont már indul az Arany Torony-díjért: 23 órától tűzik műsorra a német Styx című filmet.

A versenyprogramban szerepel emellett belga, fehérorosz, svéd, macedón, spanyol, francia, dán, norvég és magyar alkotás is. Utóbbi Bogdán Árpád Genezis című drámája, amelyet jövő csütörtökön éjszaka 11 órakor vetítenek le.

Nenad Dukic

Nenad Dukić, szelektor-válogató, Palicsi Filmfesztivál: „Ami jellemzi az idei versenyprogramban szereplő filmeket, és ami miatt természetesen kiválasztottam őket, az elsősorban a minőségük és az értékük. Ez az, ami állandó és magától értetődő.”

A fődíjas filmet jövő pénteken, a fesztivál zárónapján hirdetik ki.

sajtótájékoztató

A Párhuzamok és ütközések programrészbe is bekerült egy magyar film, Csuja László Virágvölgy című road movie-ja, amely elhozta idén a zsűri díját Karlovy Varyban. Ezt kedden, este 7-től tűzik műsorra a Szabadegyetemen.

Az új magyar filmeket is bemutatják. Látható lesz A hentes, a kurva és a félszemű, az Aurora Borealis – Északi fény, a Brazilok, a Budapest Noir, a Férfikor és A Viszkis című film. Két helyszínen vetítik le őket: délután 4-kor a felújított palicsi Abbáziában és este 7-kor a szabadkai Lifka Sándor Art Moziban.

A versenyfilmek zsűrijében egy magyar alkotó is szerepel: Enyedi Ildikó rendező, akinek az Arany Medve-díjas Testről és lélekről című művét tavaly Palicson is láthattuk.

Ivona Iveljić, koordinátor, Palicsi Filmfesztivál: „Az idei Palicsi Filmfesztivál nagyon gazdag programot nyújt a nézőknek. A több mint 100 film bemutatása, a filmprogram mellett még három különböző workshopot is tartunk, minden este lesz koncert.”

Életművük elismeréseként ebben az évben Rade Šerbedžija szerb és Brian Cox skót színészt díjazzák, a Lifka Sándor-díjat vasárnap veszik majd át. A július végén idén 72 éves Šerbedžija a volt Jugoszlávia nagy színésze, a világ az Eső előtt című filmből ismerte meg. Azóta olyan amerikai mozikban is szerepelt, mint a Tágra zárt szemek vagy a Mission: Impossible 2. Szabadkán koncertet is ad vasárnap este 10-kor a Jadran Színpadon.

A szintén 72 éves Brian Cox életműve is igen színes. A nézők olyan filmekből is emlékezhetnek rá, mint a Rob Roy, a Rettenthetetlen, tavaly pedig a Churchill című műben is szerepelt.

Palicsi Filmfesztivál
Palics
Arany Torony

Most

02:36, Frissítve: 02:45

Megszűnik a vatikáni női magazin

Lemondott a Vatikán női magazinjának alapítója és szerkesztőbizottsága azzal az indokkal, hogy kampány indult a hiteltelenítésükre, miután a lapban elítélték az apácákat ért szexuális visszaéléseket.
23:57, Frissítve: 00:28

A színházi világnap üzenete

A kubai Carlos Celdrán rendező, író, színház igazgató üzenetét olvassák fel világszerte az idei színházi világnapon, március 27-én, szerdán az előadások előtt a színházakban.
20:29, Frissítve: 21:35

Elhunyt Eva Bačlija, nyugalmazott újságíró

Hosszan tartó betegség után 67 éves korában elhunyt a szabadkai születésű Eva Bačlija, nyugalmazott újságíró. Karrierét a Subotičke Novine hetilapnál kezdte. Élete nagy részét hivatásának szentelte.
20:21, Frissítve: 20:29

Hideg éjszakák, napsütéses nappalok

Tavaszias napsütéses időre számíthatunk térségünkben a következő napokban. Az északi, északnyugati szelet sokfelé erős vagy élénk lökések kísérik.

Népszerű

Jövő hétvégétől nyári időszámítás

Az Európai Bizottság eredeti javaslata értelmében idén állították volna át utoljára az órákat az EU-ban, de ez a tagállami fenntartások miatt már biztosan nem tartható, így az új céldátum 2021.

Két autó ütközött a Majsai úton

Két személyautó ütközött a Majsai úton, Szabadkán. Értesüléseink szerint a balesetben nem történt személyi sérülés, azonban az anyagi kár jelentős.