Ugrás a tartalomra

120 éves a Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesület

2018.07.21
10:30
2018.07.21
17:04
Forrás
Pannon RTV
Fennállásának 120. évfordulóját ünnepelte a Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesület tegnap este Szabadkán.

A Városháza dísztermében többek között fellépett az egyesület népdalköre, citerazenekara és a hímzőszakkör is bemutatta munkáit.

Az ünnepségen kiállították a Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesület munkásságát bemutató emléktárgyakat és fényképeket.

Mihályi Katalin, elnök, Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesület: „Mi városi művelődési egyesület vagyunk. A népzenét nagyon szeretjük. De nálunk vannak irodalmi rendezvények, képkiállítások is. A színiakadémia növendékei a vizsgaelőadásukat nálunk mutatják be. Nagyon sokrétű a tevékenységünk.”

Az egyesületnek mintegy 50 tagja van. Miklenovics Tibor 30 évig volt az egyesület vezetője.

 Miklenovics Tibor, tiszteletbeli elnök, Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesület: „Csupán véletlenül, mint társadalmi munkás kerültem be 1983-ban az iparos dalárdába. Megkértek, hogy egy kicsit helyettesítsem az akkori titkárnőt. Egy darabig helyettesítettem, végül ott ragadtam.”

Az ünnepségen köszöntőbeszédet mondott Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, Sutus Áron, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke, valamint Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke.

Hajnal Jenő, elnök, Magyar Nemzeti Tanács: „Az egyesület több mint egy évszázadon át ennek a közösségnek a hitét, erejét, kultúráját őrizte és hirdette. Külön értéke a Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesületnek, ahogyan a nevében is őrzi az, hogy az iparosság tudását, értékét, dalegyletét, dalhagyományát próbálta összefoglalni és ezt hosszú évtizedeken át meg is őrződött.”

A rendezvényen az egyesület köszönőleveleket osztott ki azoknak az intézményeknek és szervezeteknek, amelyekkel az évek során jó együttműködést alakítottak ki. A Pannon RTV is köszönetben részesült.

Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesület
Szabadka

Most

19:03, Frissítve: 20:04

Mozgasd meg az agyad!

Mozgasd meg az agyad! mottóval kvízestet szervezett Noszán a helyi Hinga Művelődési Egyesület. Az esemény célja a szórakozás, barátkozás, ügyesség és az általános műveltség fejlesztése volt. Négy- illetve ötfős csapatok versengtek a díjakért.
16:14, Frissítve: 16:22

Kortárs kiállítás a Kortárs Galériában

Kortárs képzőművészek által adományozott alkotásokból nyílt kiállítás a Kortárs Galériában Szabadkán. Goran Despotovskival, Mihailo Vasiljevićel és a videólinken csatlakozó Részegh Botonddal Nela Tonković beszélgetett.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.