Ugrás a tartalomra

125 éves a Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesület

2023.04.17
11:58
2023.04.17
16:35
Forrás
Pannon RTV
Több szakkör is működik berkein belül. Tagjaik büszkék arra, hogy különböző módon, de hírt adhatnak Szabadkáról.

Szabadkai magyar iparos emberek alapították meg az egyesületet, Iparos Dalárda néven, később vette fel a Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesület nevet. Tagjai kezdetekben hangversenyekkel egybekötött bálakon, mulatságokon lépetek fel.

Mihályi Katalin, a Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesület elnöke: "Különböző változásokon ment keresztül az egyesület. Alakulásakor férfi emberek alkották. Majd mind több lett a nő. Végül vegyes karként működött. Majd népdalkörré alakult. És különböző más szakosztályok is csatlakoztak hozzá."

Az egyesület tagjai elhivatott éltetői a magyar kultúrának, közösségben gondolkodnak.
Mindenki igyekszik letenni a maga részét a közösség asztalára. Gyakran több generáció is az egyesület tagjává válik, így volt ez Muhi Melindáéknál is. Ő napjainkban vezeti a Veronika Népdalkört.

„Vajdaságban számos olyan tájegység szerepel, amelyikben csodálatos népdalok vannak. Úgyhogy úgy gondoltuk, hogy addig nem indulunk el a Felvidék, illetve Erdély felé, illetve a magyarországi megismerése fel, amíg a sajátunkat nem tudjuk. A covid időszak ezt még kicsit kibővítette. Énekeltünk bácskertesi, gombosi dalokat, sikerült támogatások útján ellátogatnunk oda. És megnézni, milyenek
azok a helyek, ahol még valóban élő néphagyomány van.”

Ez pedig már az egyesület Hang Klasszikus Zenei Társulata által szervezett Muzsikáló udvar. Nagy hangsúlyt fektetnek a szabadkai magyar zeneszerzők műveinek megismertetésére is.

Németh György, a Hang Klasszikus Zenei Társulat vezetője: "Én úgy gondolom, hogy nyitott a közönség. És érdekes, legalábbis én így gondolom, hogy érdekes műsort tudunk a közönségnek adni. Gondolok itt, mondjuk Csáth Géza műveire, amit szerintem a szabadkai közönség még nem hallhatott. Mi adtuk itt először elő, egyébként ezzel már foglalkoztak Budapesten. Nem mi vagyunk az úttörői. Lányi Ernő műveit gyakran mutatjuk be. Gaál Ferenc műveit, őt is meg kell említenem.”

A Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesület, a Népkör után, Szabadka második legrégebbi folyamatosan működő kulturális szervezete, amely számos díjat és elismerést tudhat a magáénak. Tagjaik büszkék arra, hogy különböző módon, de hírt adhatnak Szabadkáról.

Lányi Ernő Ernő Iparos Művelődési Egyesület
fellépés
kiállítás

Kapcsolódó tartalmak

Most

15:09, Frissítve: 16:18

Rendkívüli ellenőrzések az illegális halászat miatt

Egyre inkább növekszik a hal iránti kereslet a pravoszláv húsvét közeledtével. Ezzel párhuzamosan viszont az illegális halászati tevékenységek is felerősödnek, ezért a Vajdaság Erdői Közvállalat rendkívüli ellenőrzést hajt végre a vizeken.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.