Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Idei Sándor

137 éves könyvet mutattak be Székelykevén

2020-05-30
11:17
2020-05-30
18:43
Forrás
Pannon RTV
Könyvbemutatót tartottak Székelykevén. Egy 137 éve íródott könyvet mutattak be. Az érdeklődők betekintést nyerhettek a bukovinai magyarok letelepedésének történetébe és az al-dunai munkálatokba.

Nagy György Emlékirat az al-dunai munkálatokról és a bukovinai magyarok hazatelepítéséről című könyve 1883-ban íródott.

Binecz Margit, magyartanár, Kevevára: „A nyáron Székelykevén falunkban gyűjtést végeztek a szabadkai tanítóképző kar hallgatói tanáraikkal együtt, és egyik tanáruk, Németh Ferenc, hívta föl a figyelmünket arra, hogy a szegedi levéltárban ez a könyv megtalálható, és mivel mi még eddig ezt a könyvet nem ismertük, eljuttatta hozzánk, és ma este került sor ennek a könyvnek a bemutatására.”

Szemerédi Pál székelykevei plébános sok új információval lett gazdagabb: „Nagy izgalommal jöttem, hogy ilyen szép újdonságokat fogok hallani. El lehet mondani, hogy nagyon tetszett a könyvbemutató, mert több információval gazdagodtam. Most sokkal részletesebben látom, hogy a székelység hogyan is talált újra hazára ezen a déli részeken.”

A szabadkai Gyermán Stefánia, aki éppen látogatóban volt Székelykevén, nagyon örült, hogy részt vehetett az eseményen, mert először hallotta a székelyek történetét: „Nagyon szeretem a könyveket, szeretek olvasni. Nagyon sok információt tudtam meg a székelyekről, amit még eddig nem tudtam, ezért nagyon tetszett a könyvbemutató.”

A résztvevők szerint, ha végigolvassuk a könyvet, rájövünk, hogy mit is jelent az emberek számára a haza, mert a könyv szerzője részletesen ír erről.

könyvbemutató
székelyek
bukovinai székelyek
Székelykeve

Most

12:48

Veszélyben vannak a koalák

Eltűnhetnek a koalák a század közepére Új-Dél-Wales államból, amennyiben az ausztrál kormány nem tesz azonnali lépéseket az őshonos erszényesek és természetes élőhelyeik megóvásáért.

Népszerű