Ugrás a tartalomra

150 éves a Ferenc József Öntöző és Hajózó Csatorna

2022.06.03
07:11
2022.06.03
15:16
Forrás
Pannon RTV
Ebből az alkalomból a VM4K Arany ásó és Pannónia szobor címmel előadó estet szervezett, ahol dr. Silling István a csatorna építéséről és a szobor felállításáról és megcsonkításáról mesélt.

Silling István művelődéstörténész tartott előadást a Ferenc Csatorna építésének részleteiről és a megcsonkított Pannónia szoborról a VM4K csütörtök esték sorozatában. Elmondta, hogy az emlékmű egy huszonöt főt számláló falucskában, Kis-Sztapáron található és bár ez a mi értéktárunknak fontos része, mégsem él igazán a széles köztudatban.

Silling István művelődéstörténész: „Nem tudják, hogy egy ilyen gyönyörűséges emlékművünk van nekünk, magyaroknak itt, a Vajdaságban 1872-óta, és hogy Türr István, aki Garibaldi mellett harcolt Kossuthtal az olaszok oldalán, amikor az osztrákok ellen harcoltak a magyarok oldalán, amikor szintén az osztrákok ellen harcoltak, hogy ilyen emlékművünk van nekünk. Nem tudják, a köztudatban nincs benne.”

Az esten Tomislav Dedović-Tomić a csatornáról és a szoborról készített alkalmi kiállítását is bemutatták.

Ferenc József Öntöző és Hajózó Csatorna
Silling István
VM4K

Kapcsolódó tartalmak

Most

21:51

A múlt íze

Korhecz Gyula szalámigyáros élete és munkássága a Szabadkai Városi Múzeumban

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.