Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Raffai Csaba

150 éves a szabadkai Népkör

2021.10.25
09:51
2021.10.25
21:24
Forrás
Pannon RTV
Egyedülálló jubileumot ünnepel a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központ. Az intézmény megkezdte 150. évadát. Gálaműsort és díjátadó ünnepséget tartottak.

Az ünnepi rendezvény a magyar Himnusszal kezdődött, majd Weöres Sándor: Szembe fordított tükrök verse következett. A szabadkai Népkör immár 150 éve a hagyományok büszke őre, jelenleg is mintegy 500 tagja van - hangsúlyozták az eseményen.

Bodrogi Hajnalka, a Népkör Magyar Művelődési Központ ügyvezetője: „Nagy izgalommal készültünk erre az eseményre, és már évek óta készülünk erre az évadra. Az évadot már augusztusban megnyitottuk az Interetno Fesztivál utolsó napján. Azóta is rendezvényeket szervezünk a 150 éves jubileum jegyében. A mai alkalommal arra emlékezünk, amikor régen őseink összejöttek és Népkört álmodtak, vagyis jobban mondva megtartották az első alakuló közgyűlést.”

A jubileum alkalmából elismeréseket is kiosztottak. Azok kaptak díjakat, akik hosszú idő óta valamilyen módon részesei az intézmény működésének. Több évtized kimagasló tevékenységének elismeréseként Arany Tulipán-díjban idén ketten részesültek: Takács Márta, a Népkör elnöke, valamint Siflis Zoltán, Balázs Béla díjas filmrendező is.

Takács Márta elmondta: „Remélem, hogy ez a nagyon rövid beszéd, amivel elindul a műsor, azt sikerül könnyek nélkül előadnom és üdvözölnöm azt a közönséget, amelyik olyan hűségesen kitart a Népkör mellett, és ez a legfontosabb. Szóval az, hogy együtt vagyunk, hogy mindig megtalálta a Népkör a 150 év alatt azokat az utakat, ahol a nemzeti, a közösségi érdekeinket, az érdekképviseletünket életben tudta tartani.”

Siflis Zoltán: „Sajátos érzés egy ilyen jubileum alkalmával kitüntetettnek lenni. Egyszerűen azért, mert mint szabadkai lakos, polgár, alkotóember, hozzá tudtam járulni valamilyen szinten a Népkör gazdag tevékenységéhez, és főleg a kortárs időszakban, most, amikor egy művelődési egyesületnek időnként szinte meg kell tartalmilag is újulni.”

Az eseményen elhangzott, csak kevés egyesület tudhat maga mögött ilyen tekintélyes múltat, mint amilyen a Népköré.

Sutus Áron, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke: „A 150 év, az egy óriási felelősség, egy forrás arra vonatkozóan, hogy értelmezni tudjuk egy részről magunkat nemzetként, közösségként. A városnak, a város történetének a közösségtörténetünk is a része.”

A Népkör örökös tiszteletbeli tagjainak névsora is bővült. Káich Katalin és Dévavári Beszédes Valéria érdemelte ki a címet, több évtizedes tevékenységének elismeréseként. Az ünnepi gálaműsor vendégeiként a kecskeméti Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központ, valamint a Kecskemét Táncegyüttes lépett színpadra, valamint a népkörösök is bemutatkoztak.

Népkör
Népkör Magyar Művelődési Központ
Szabadka
150
Bodrogi Hajnalka
Siflis Zoltán

Kapcsolódó tartalmak

Most

19:13, Frissítve: 20:01

Izmos irodalmi kötelékben

Az Izmos irodalmi kötelékben című könyvet mutatták be a Szabadkai Városi Múzeumban. A kötet a szabadkai főgimnázium önképzőkörének jegyzőkönyveit tartalmazza. Ez igen fontos dokumentuma Kosztolányi városának.
19:05, Frissítve: 19:45

Kiírták a népszavazást az alkotmánymódosításról

Január 16-ára írta ki a szerbiai alkotmány módosításáról szóló népszavazást Ivica Dačić. A szerbiai parlament elnöke azt mondta, kivételes megtiszteltetés számára, hogy kézjegyével láthatta el a kiírásról szóló dokumentumot.
18:47, Frissítve: 19:49

Legördült a Desiré fesztivál függönye

A budapesti Átrium színház előadásával zárult a tíznapos Desiré fesztivál Szabadkán. A nemzetközi regionális kortárs színházi fesztiválon idén többek közt Zürichből, Pirotból és Zágrábból is voltak előadások.

Népszerű