Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

16. Ricsaj Törökbecsén

2019.11.10
10:51
2019.11.10
17:14
Forrás
Pannon RTV
Népművészeti találkozót szerveztek Törökbecsén. A Ricsajt 16. alkalommal rendezték meg a népzenét kedvelő gyerekeknek és fiataloknak az ottani Művelődési Házban.

A helyiek mellett Nagykikindáról, valamint a magyarországi testvértelepülésekről, Sándorfalváról és Mezőtúrról is érkeztek vendégek.

Pannon RTV

Kirakodóvásár, kézműves foglalkozások, kézimunka-kiállítás, tánc- és játszóház, népzene, néptánc, valamint kötetlen barátkozás - ez jellemezte a Ricsaj bánáti népművészeti találkozót. Törökbecse testvértelepülései is örömmel vesznek részt a 2004 óta megtartott rendezvényen. A sándorfalviakat idén a Csipkebogyó citerazenekar képviselte. Horváth Csilla Dalma, a Sándorfalvi Térségi Alapfokú Művészeti Iskola pedagógusa: „Nagyon jó lehetőség , hogy a gyerekek megismerjék a határon túli településeket, illetve az országon átívelő kapcsolat azért is fontos, mert mi vendégül látjuk az itteni tanulókat, illetve kollégákat, és mi is nagyon szívesen jövünk a térségbe.”

Pannon RTV

Az anyaországiak a bánáti falut szinte a második otthonuknak tekintik. Mezőtúr és Törökbecse kapcsolata több mint két évtizede gyümölcsöző. Herczeg Zsolt, Mezőtúr polgármestere: „Nagyon nagy elismerésem a szervezőknek, a Jókai Mór Egyesületnek, hiszen évről évre azt látom, hogy a színvonal lankadatlanul magas, és talán azt is mondhatom, hogy egyre nívósabb, színvonalasabb a rendezvény. Azt látom, hogy itt is olyan emberek élnek, akik a hagyományaikat őrzik, és igyekeznek ezt átörökíteni az utódokra.”

Pannon RTV

A Ricsaj bánáti népművészeti találkozó a résztvevők számára ünnep - véli a törökbecsei Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesület szervezője, Fábián Mihályfi Elvira. „Bánátból, főleg a szórvány településekről hívjunk el a néptánccsoportokat, akiknek nincs annyi lehetősége bemutatkozni Vajdaságban, vagy akár külföldön. Így szeretjük őket elhívni, és ezen a bánáti Ricsaj nevezetű találkozón megünnepelni ezt a napot.”

Pannon RTV

Az idei fesztivál háromnapos volt. Gazdag programmal készültek. Báló Tibor, elnökségi tag, Jókai Mór MME, Törökbecse: „Voltunk az iskolában, ott is voltak gyerekjátékok, mesemondás, délután a kézműves foglalkozások, táncoktatás, azután itt van a gálaműsor, a vasárnapi programunk pedig a helyi múzeum látogatása, az aracsi pusztatemplom látogatása.”

Pannon RTV

A 16. Ricsaj gálaműsorán a mintegy száz hagyományápoló 400 nézőnek mutatta be a magyarság néptánc- és népzenei hagyományait. A talpalávalót a Fokos zenekar biztosította.

Ricsaj Népművészeti Találkozó
néphagyomány
Törökbecse
Ricsaj

Most

21:56

Nyári táborok - hasznos időtöltés a szünidő alatt

Lassan közeledik a nyári szünet, amikor a gyerekek egy kis időre elköszönhetnek az iskolától, aki teheti ilyenkor táborba megy. Legalábbis az aki megengedheti magának, s akinek a szülei megengedik. A lehetőségekből Vajdaságban nincs hiány.

Népszerű

Miből mennyit vihetünk magunkkal külföldre?

Hamarosan elkezdődik a nyári szabadságok ideje. Utazásunk előtt jó tudni, hogy külföldi nyaralásunk során milyen értékben vihetünk magunkkal készpénzt és egyéb dolgokat úgy, hogy ne büntessen meg bennünket a szerb vámhivatal.

Rossz hír a földművesek számára

Folytatódik a meleg időjárás térségünkben, holnaptól egészen péntekig már nem kell számítani csapadékra - olvasható a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet előrejelzésében.