Ugrás a tartalomra

175 éves az újvidéki városi könyvtár

2020.09.23
16:10
2020.09.23
19:57
Forrás
Pannon RTV
Fennállásának 175. évét ünnepli Újvidék egyik legidősebb kulturális intézménye.

A városi könyvtárat 1845. október 23-án alapították, 19 évvel azelőtt, hogy a Matica Srpska vagyis a Szerb Matica Budapestről Újvidékre költözött volna.

Az évforduló alkalmából az érdeklődők kulturális műsort tekinthettek meg a Köztársaság téren. Az esemény kezdetén a Jovan Jovanović Zmaj Gimnázium kórusa lépett fel.

Dragan Kojić, igazgató, Újvidéki Városi Könyvtár: „Újvidék mindig is vágyott a könyvre. A mindennapok nehézsége, a vírushelyzet korlátozásai ellenére semmi sem erősebb, egyetlen gonosz sem tudta legyőzni a könyv varázsát.”

Jelena Marinković Radomirović, az Újvidéki VKT elnöke elmondta, a városra az emberek a szerb Athénként hivatkoznak. Újvidék kiérdemelte Európa Kulturális és Ifjúsági fővárosa címét is. A könyvtár gyermekosztálya 65 évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit: „A jelentősége – a gyermekek megismertetése az irodalommal – felbecsülhetetlen. A városi könyvtár befektetése a gyermekrészlegbe, a gyermekek összekapcsolása a könyvekkel, kulcsfontosságú lehet.”

A városi könyvtárba a tavalyi év folyamán 27 ezer ember iratkozott be. Az intézmény nagyjából félmillió könyvvel rendelkezik. Az ünnepre való tekintettel, az olvasóközösség tagjai, féláron iratkozhatnak be.

Városi Könyvtár
Újvidék
jubilál
jubíleum

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.

Lovaggá avatták a Pannon RTV újságíróját

A Szent György Lovagrend lovagjává avatták Szabó-Hangya Terézt, a Pannon RTV nyugalmazott újságíróját és Dolinszki Áron evangélikus lelkészt Visegrádon. Az eseményre Székelyföldről, Németországból és Skandináviából is érkeztek résztvevők.