Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

1848/49-re emlékeztek Topolyán

2018-03-12
07:43
2018-03-12
16:46
Forrás
Pannon RTV
A Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ által szervezett ünnepségre sokan voltak kíváncsiak.

E becses zászlónak, a hazának címmel tartott ünnepi műsort a topolyai Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc 170. évfordulója alkalmából. A Cirkalom és a Szélszirom néptáncegyüttes, a Csalóka és az óbecsei Fokos zenekar, Szerda Ákos énekes, valamint Kőműves Noémi, Molnár Krekity Olga, Hajvert Ákos és Tóth Péter Lóránt versmondók előadása zsúfolásig megtöltötte a színháztermet vasárnap.

A gazdag magyar néptánc és dallamvilágon, többek között Arany János és Petőfi Sándor sorain, megzenésített verseken keresztül mutatták be a topolyai Kodály Zoltán Magyar Művelődési központ szakosztályai, valamint vajdasági és magyarországi versmondók az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc főbb eseményeit. Kisimre Szerda Anna, elnök, Kodály Zoltán MMK, Topolya: „Minden évben igyekszünk egy-egy újabb szegletét megmutatni ezeknek a történelmi eseményeknek, viszont vannak olyan pontjai, ami nélkül nem március tizenötödikei a március tizenötödikei műsor, tehát ha nem hangzik el benne a Nemzeti dal, akkor gondolom, hogy mindenki keserű szájízzel vagy üresen menne haza a színházteremből.”

Ünnepi köszöntőbeszédet mondott Tomik Nimród, a topolyai Helyi közösség végrehajtó bizottságának és a VMSZ helyi szervezetének elnöke. Kiemelte, Topolyán több 120 éves hagyománya van a március 15-ére való megemlékezésnek. „Az akkori Bácstopolyai Hírlapban olvastam, hogy akkor már felolvasóesteket tartottak, és így emlékeztek meg, az akkori veteránok még éltek, és ők is részt vettek ezeken a megemlékezéseken, és úgy gondolom, hogy százhúsz évvel később, 2018-ban is ilyen sok ember kíváncsi március 15-ére, kíváncsi arra a műsorra, amit a Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ készít minden évben.”

A megemlékezésen részt vett Menyhárt Attila, a Szabadkai Magyar Főkonzulátus vezető konzulja, az MNT, valamint a VMSZ tartományi, önkormányzati és helyi tisztségviselői.

Topolya
március 15

Most

Népszerű

Fábián Juli

Elhunyt Fábián Juli énekesnő

Hosszan tartó, türelemmel viselt betegség után szombaton Budapesten elhunyt Fábián Juli. Az énekesnő, dalszerző, dalszövegíró 37 éves volt.
Kombi Operatúra felirattal

Szabadkán vendégszerepel a Magyar Állami Operaház

A hétvégén 12 kamionnal érkezik Szabadkára a Magyar Állami Operaház, amelynek egyik legnagyobb vállalkozása a Kárpát-Haza OperaTúra. Erdély és Ungvár után Szabadkán a Sportcsarnokban lépnek fel.