Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

1848/49-re emlékeztek Topolyán

2018-03-12
07:43
2018-03-12
16:46
Forrás
Pannon RTV
A Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ által szervezett ünnepségre sokan voltak kíváncsiak.

E becses zászlónak, a hazának címmel tartott ünnepi műsort a topolyai Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc 170. évfordulója alkalmából. A Cirkalom és a Szélszirom néptáncegyüttes, a Csalóka és az óbecsei Fokos zenekar, Szerda Ákos énekes, valamint Kőműves Noémi, Molnár Krekity Olga, Hajvert Ákos és Tóth Péter Lóránt versmondók előadása zsúfolásig megtöltötte a színháztermet vasárnap.

A gazdag magyar néptánc és dallamvilágon, többek között Arany János és Petőfi Sándor sorain, megzenésített verseken keresztül mutatták be a topolyai Kodály Zoltán Magyar Művelődési központ szakosztályai, valamint vajdasági és magyarországi versmondók az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc főbb eseményeit. Kisimre Szerda Anna, elnök, Kodály Zoltán MMK, Topolya: „Minden évben igyekszünk egy-egy újabb szegletét megmutatni ezeknek a történelmi eseményeknek, viszont vannak olyan pontjai, ami nélkül nem március tizenötödikei a március tizenötödikei műsor, tehát ha nem hangzik el benne a Nemzeti dal, akkor gondolom, hogy mindenki keserű szájízzel vagy üresen menne haza a színházteremből.”

Ünnepi köszöntőbeszédet mondott Tomik Nimród, a topolyai Helyi közösség végrehajtó bizottságának és a VMSZ helyi szervezetének elnöke. Kiemelte, Topolyán több 120 éves hagyománya van a március 15-ére való megemlékezésnek. „Az akkori Bácstopolyai Hírlapban olvastam, hogy akkor már felolvasóesteket tartottak, és így emlékeztek meg, az akkori veteránok még éltek, és ők is részt vettek ezeken a megemlékezéseken, és úgy gondolom, hogy százhúsz évvel később, 2018-ban is ilyen sok ember kíváncsi március 15-ére, kíváncsi arra a műsorra, amit a Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ készít minden évben.”

A megemlékezésen részt vett Menyhárt Attila, a Szabadkai Magyar Főkonzulátus vezető konzulja, az MNT, valamint a VMSZ tartományi, önkormányzati és helyi tisztségviselői.

Topolya
március 15

Most

Népszerű

Bombarobbanás történt Topolyán

Csütörtök éjjel fél tizenegy körül a Ljubljanai utca 16-os szám alatt, B. L. otthona előtt robbant a bomba egy magyar rendszámtáblás autó alatt – adta hírül egy helyi (mojabackatopola.rs) hírportál.