Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

1848/49-re emlékeztek Topolyán

2018-03-12
07:43
2018-03-12
16:46
Forrás
Pannon RTV
A Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ által szervezett ünnepségre sokan voltak kíváncsiak.

E becses zászlónak, a hazának címmel tartott ünnepi műsort a topolyai Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc 170. évfordulója alkalmából. A Cirkalom és a Szélszirom néptáncegyüttes, a Csalóka és az óbecsei Fokos zenekar, Szerda Ákos énekes, valamint Kőműves Noémi, Molnár Krekity Olga, Hajvert Ákos és Tóth Péter Lóránt versmondók előadása zsúfolásig megtöltötte a színháztermet vasárnap.

A gazdag magyar néptánc és dallamvilágon, többek között Arany János és Petőfi Sándor sorain, megzenésített verseken keresztül mutatták be a topolyai Kodály Zoltán Magyar Művelődési központ szakosztályai, valamint vajdasági és magyarországi versmondók az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc főbb eseményeit. Kisimre Szerda Anna, elnök, Kodály Zoltán MMK, Topolya: „Minden évben igyekszünk egy-egy újabb szegletét megmutatni ezeknek a történelmi eseményeknek, viszont vannak olyan pontjai, ami nélkül nem március tizenötödikei a március tizenötödikei műsor, tehát ha nem hangzik el benne a Nemzeti dal, akkor gondolom, hogy mindenki keserű szájízzel vagy üresen menne haza a színházteremből.”

Ünnepi köszöntőbeszédet mondott Tomik Nimród, a topolyai Helyi közösség végrehajtó bizottságának és a VMSZ helyi szervezetének elnöke. Kiemelte, Topolyán több 120 éves hagyománya van a március 15-ére való megemlékezésnek. „Az akkori Bácstopolyai Hírlapban olvastam, hogy akkor már felolvasóesteket tartottak, és így emlékeztek meg, az akkori veteránok még éltek, és ők is részt vettek ezeken a megemlékezéseken, és úgy gondolom, hogy százhúsz évvel később, 2018-ban is ilyen sok ember kíváncsi március 15-ére, kíváncsi arra a műsorra, amit a Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ készít minden évben.”

A megemlékezésen részt vett Menyhárt Attila, a Szabadkai Magyar Főkonzulátus vezető konzulja, az MNT, valamint a VMSZ tartományi, önkormányzati és helyi tisztségviselői.

Topolya
március 15

Kapcsolódó tartalmak

Most

00:50, Frissítve: 00:56

Magyarországra megérkeztek a viharok

Nyugat felől elérte Magyarországot a hidegfront, melyet sűrű villámlások közepette viharos szél és gyors lehűlés kísért. Több megyére kiadták a figyelmeztetést.
00:28, Frissítve: 00:35

Narancssárga riasztás péntekre

Pénteken reggel Szerbia északi és nyugati vidékeit markáns hidegfront éri el, amely a nap folyamán az egész országra kiterjed - figyelmeztetett a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet.
22:22, Frissítve: 22:56

A horvátok rommá verték Argentínát

Horvátország 3:0-ra legyőzte Argentínát a labdarúgó-világbajnokság D-csoportjának rangadóján, így a négy évvel ezelőtt döntőt játszó dél-amerikai csapat két mérkőzés után egy ponttal áll.
21:29, Frissítve: 21:37

Nagyon komolyan romlik a föld minősége

Az elsivatagosodást bemutató világatlasz új kiadása szerint a népességnövekedés és a fogyasztási szokások változása minden korábbinál nagyobb nyomást gyakorolnak a Föld természeti erőforrásaira.
20:34, Frissítve: 20:42

Indul a Vajdaság Vizei regatta

Már május elején beteltek a helyek a jubiláris 10. Vajdaság Vizei regattára, amelyet június 22-e és július 1-je között tartanak meg.
20:15, Frissítve: 20:24

Aranyérmes a magyar férfi kardcsapat

A magyar férfi kardcsapat aranyérmet nyert az újvidéki Európa-bajnokság csütörtöki zárónapján, miután a fináléban 45-33-ra legyőzte az olasz együttest.
19:05

Đoković a bolgár Dimitrovot verte

Novak Đoković megnyerte nyolcaddöntős mérkőzését is az angliai Queensben megrendezett füves pályás tenisztornán, miután két szettben legyőzte a bolgár Grigor Dimitrovot.

Népszerű

Fábián Juli

Elhunyt Fábián Juli énekesnő

Hosszan tartó, türelemmel viselt betegség után szombaton Budapesten elhunyt Fábián Juli. Az énekesnő, dalszerző, dalszövegíró 37 éves volt.