Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dobó Krisztián

20 éves a Szabadkai Zeneiskola népi ének szaka

2022.05.21
09:28
2022.05.21
16:10
Forrás
Pannon RTV
Nagyszabású jubileumi koncerttel ünnepelte a Szabadkai Zeneiskola népi ének szakának 20 éves fennállását. Az eseményen kalotaszegi, bácskai és csókai népdalok is elhangzottak, amelyeket az iskola jelenlegi és volt tanulói adtak elő.
Pannon RTV/Dobó Krisztián

Kovács Kristóf a zeneiskolában töltött eddigi két éve alatt számos olyan élményt és tapasztalatot gyűjtött a népi ének szakon, ami miatt örömmel koptatja az intézmény padjait.

„Nekem igazából az tetszik legjobban, hogy nem vagyunk olyan sokan, mint másik iskolákban, és nagyon jó viszony alakul ki tanárok és diákok között. Tényleg jó kedvvel megyek el iskolába és nem az van, hogy ez meg az van, hanem tényleg minden nap egy új élménnyel több és több, csak ajánlani tudom. Nekem nagyon tetszik.”

Pannon RTV/Dobó Krisztián

Lepár Krisztina öt éve fejezte be középiskolai tanulmányait Szabadkán, azóta már ő maga is tanítja a kisebbeket a népi éneklés fortélyaira.

„Mindent, amit megtanultunk a négy év alatt, azt elő tudtuk adni, szólóban vagy duóban, akár zenekarral, vagy nagyon sokan voltunk a színpadon. Rengeteget adott ez a négy év, és azért is szerettem volna eljönni, hogy ezt a négy évet vissza tudjam valahogy segíteni az iskolának, hogy megköszönjem azt, hogy itt voltam.”

Az elmúlt két évben nem nyílt magyar nyelven népi ének szak, azonban jövőre újra jelentkezhetnek a népzene kedvelői, hogy fejlesszék énektudásukat.

Sárközi Noémi, tanár, népi ének tanszak, Szabadkai Zeneiskola: „A népi ének szak nem azt jelenti, hogy csak népdalokat énekelünk, hanem elméleti részből is állnak: etnomuzikológia, etnokoreológia, néptánc kutatási tantárgy, etnológia, néprajzi tantárgy és mindezek mellett ott vannak az alaptantárgyak is: magyar, matek, történelem, fizika, torna. A zenei tantárgyak: harmónia, szolfézs, kontrapunkt, kórus.”

A felvételire minden diák jelentkezhet, aki befejezte az alsófokú zeneiskolát a népzenei szakon. Aki nem rendelkezik ilyen végzettséggel, különbözeti vizsga elvégzésével felvételizhet.

Szabadkai Zeneiskola
koncert
jubíleum
Városháza
népi ének

Kapcsolódó tartalmak

Most

16:06

Elmaradt a meglepetés

Búcsúzott a wimbledoni tenisztorna további küzdelmeitől Filip Krajinović. A zombori játékost a második körben a favoritnak számító Nick Kyrgios győzte le.
15:51, Frissítve: 17:09

Aranyos Delfinek

Megnyerte az Algériában zajló Mediterrán Játékokat a szerb férfi vízilabda-válogatott. Szerbia a fináléban Montenegrót múlta felül 9:8 arányban.

Népszerű

Apa és négy gyerek – segítsünk a Vranka családnak

Segítségre szorul a szabadkai Vranka család. Az apa egyedül neveli négy gyermekét. A szerény körülmények között élő öttagú családnak leginkább élelmiszerekre, tisztálkodási szerekre, valamint építőanyagokra lenne szükségük.

Betakarítják az illegálisan vetett gabonát

Törökbecsén újra betakarítják az illegális terméshozamot az állami tulajdonban lévő földterületekről. A bánáti községben 2016-tól gyűjtik be a terményt azzal a céllal, hogy ily módon fékezzék meg a föld törvénytelen használatát.