Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/ Molnár Ádám

A 20. gyermek-néptánctábor zajlik Kanizsamonostoron

2018-07-10
16:11
2018-07-10
17:20
Forrás
Pannon RTV
Nagyban zajlik a kanizsamonostori gyermek-néptánctábor, amelyet idén 20. alkalommal szerveztek meg.

A Csóka és Valkány között létrejövő IPA-projektnek hála 220 gyerek vehet részt ingyenesen 10 napig a táborban.

Az esős napok után végre napsütésben táncolhattak a gyerekek Kanizsamonostoron. Menyhárt Zsombor először vett részt ilyen táborban, ahol csapatokra vannak osztva.

Menyhárt Zsombor, Zenta: „Eddig is részt vettem a táncokban, de leginkább a csapatommal voltam elfoglalva. A legjobban azt tetszik, amikor gyűlésre hívnak bennünket össze.”

Kalmár Eriknek már öt nap után sikerült elsajátítani a tanult tánclépéseket: „Most a felcsíki táncokat tanuljuk, és ezt sokat gyakoroljuk.”

Négy korcsoportban zajlik az oktatás, az ovisoktól az ifjúsági korosztályig, akikkel hat néptáncoktató és egy óvónő foglalkozik napi öt órában. Gazsó Tibor és Varga Viola a középső korcsoportot oktatja, mégpedig bagi táncokra.

Gazsó Tibor, oktató: „Azért választottuk ezt a táncanyagot, mert korban hozzájuk illik, most már képesek elsajátítani ezt a táncot, és így szeptembertől ezzel a tánccal tovább tudunk foglalkozni.”
 

A tánctábornak a Petőfi Sándor Művelődési Ház udvara és környéke ad otthont, amelyet idén sikerült felújítani egy határon átnyúló projektnek hála, így egy színvonalas táborban vehetnek részt a gyerekek.

Kiss Tóth Erika, Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület: „Csóka község és a romániai Valkány összefogásában született meg az idei tábor. Minden gyerek ingyenesen tud rajta részt venni. Úgy vélem, a mai világban ez nagyon nagy lehetőség, és aki meghívást kapott a táborba, az ki is használta.”

Idén a résztvevők három országból, Szerbiából, Magyarországról és Romániából érkeztek. A tábor szombaton gálaműsorral ér véget.

Kanizsamonostor
néptánctábor
Kiss Tóth Erika
Gazsó Tibor

Most

02:36, Frissítve: 02:45

Megszűnik a vatikáni női magazin

Lemondott a Vatikán női magazinjának alapítója és szerkesztőbizottsága azzal az indokkal, hogy kampány indult a hiteltelenítésükre, miután a lapban elítélték az apácákat ért szexuális visszaéléseket.
23:57, Frissítve: 00:28

A színházi világnap üzenete

A kubai Carlos Celdrán rendező, író, színház igazgató üzenetét olvassák fel világszerte az idei színházi világnapon, március 27-én, szerdán az előadások előtt a színházakban.
20:29, Frissítve: 21:35

Elhunyt Eva Bačlija, nyugalmazott újságíró

Hosszan tartó betegség után 67 éves korában elhunyt a szabadkai születésű Eva Bačlija, nyugalmazott újságíró. Karrierét a Subotičke Novine hetilapnál kezdte. Élete nagy részét hivatásának szentelte.
20:21, Frissítve: 20:29

Hideg éjszakák, napsütéses nappalok

Tavaszias napsütéses időre számíthatunk térségünkben a következő napokban. Az északi, északnyugati szelet sokfelé erős vagy élénk lökések kísérik.

Népszerű

Jövő hétvégétől nyári időszámítás

Az Európai Bizottság eredeti javaslata értelmében idén állították volna át utoljára az órákat az EU-ban, de ez a tagállami fenntartások miatt már biztosan nem tartható, így az új céldátum 2021.

Két autó ütközött a Majsai úton

Két személyautó ütközött a Majsai úton, Szabadkán. Értesüléseink szerint a balesetben nem történt személyi sérülés, azonban az anyagi kár jelentős.