Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bodzsoni Péter

A 2021-es év Benyovszky Móric nemzeti emlékév

2021.07.01
20:20
2021.07.03
15:07
Forrás
Pannon RTV
A célja a világhírű magyar utazó, hajós és katona életútjának alaposabb megismerése.

A Benyovszky-életmű feltárását célzó nemzetközi levéltári összefogás eredményeit sajtótájékoztató keretében mutatták be a Magyar Nemzeti Levéltárban Budapesten. Az emlékév fővédnöke Potápi Árpád János magyar nemzetpolitikáért felelős államtitkár.

Pannon RTV/Bodzsoni Péter

Az Osztrák Állami Levéltár, az Orosz Föderáció Állami Levéltára, a Francia Nemzeti Levéltár és az Amerikai Egyesült Államok Nemzeti Levéltára felkutatta a gyűjteményeikben található Benyovszky Mórichoz köthető iratokat és eljuttatták azokat a Magyar Nemzeti Levéltárnak. Ennek az összefogásnak az eredményeit mutatták be sajtótájékoztatón. Beszédet mondott Fekete Péter Magyarország kultúráért felelős államtitkára, a Benyovszky Nemzeti Emlékbizottság fővédnöke is: „A nemesi családba született ifjú életébe Mária Terézia hozta a fordulatot, amikor megfosztotta birtokaitól és száműzte a birodalom területéről. Hölgyeim és uraim, amikor valaki egy nap arra ébred, hogy semmije sincs, akkor vagy mély depresszióba esik, vagy rádöbben arra, hogy akinek semmije sincs, annak mindene van, azé az egész világ. Erre döbbent rá a mi Benyovszky Móricunk is.”

Pannon RTV/Bodzsoni Péter

Ezzel kezdődött Benyovszky Móric kalandjainak a története, de közel sem itt ért véget. A most átadott dokumentumok jelentős mértékben segítik a XVIII. század világhírű magyar utazó, hajós, katona és földrajzi leíró egykori tevékenységének az értékelését.

Szabó Csaba, főigazgató, Magyar Nemzeti Levéltár: „Benyovszky belekeveredik abba az erjedésbe Franciaországban, amely a francia forradalomhoz vezet majd. Belekeveredik, Benyovszky megismerkedik olyan személyiségekkel, ami az Amerikai Függetlenségi Háborúhoz vezet valamilyen szempontból. Benjamin Franklinnek és George Washingtonnak is barátjává válik a mi Benyovszkynk.”

Pannon RTV/Bodzsoni Péter

A róla szóló tudományos iratoknak a feldolgozása előadás formájában szeptember 20-án kerül nyilvánosságra, de számos program lesz még az emlékév során.

G. Németh György elnök, Benyovszky Nemzeti Emlékbizottság, Benyovszky Társaság: „Mindenekelőtt nagyon fontosak azok az események, amelyek határon túl is vannak, hiszen a diaszpóra körében nagyon sok ilyen megemlékezés készül. Itt csak hadd említsem meg a lengyelországit, hisz szinte majdhogynem kormányzati szintű támogatással mennek ezek az események, de az Egyesült Államokban például New Yorkban nagyon várják a magyar kulturális delegációt decemberben.”

Pannon RTV/Bodzsoni Péter

Hozzátette, elkészült a Benyovszky musical is, melynek a bemutatója a tervek szerint október 29-én lesz, később pedig vidéki színházakba és a határon túli magyar nyelvű színházakba is el szeretnék vinni.

Benyovszky Móric
Magyar Nemzeti Levéltár
Fekete Péter
Szabó Csaba
G. Németh György

Kapcsolódó tartalmak

Most

16:13, Frissítve: 16:27

Mire figyeljünk két keréken?

Egyre több motorost csábít az utakra a nyárias időjárás. Ez pedig akarva akaratlanul magával vonzza azon balesetek számának növekedését, amelyekhez közük van a motorosoknak.

Népszerű

Rossz hír a földművesek számára

Folytatódik a meleg időjárás térségünkben, holnaptól egészen péntekig már nem kell számítani csapadékra - olvasható a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet előrejelzésében.