Ugrás a tartalomra

233 éve telepedtek le a magyarok Piroson

2019.06.29
22:45
2024.03.19
08:34
Forrás
Pannon RTV
Az évfordulóról szombat este emlékeztek meg a pirosiak.

A helyi Fehér Ferenc Magyar Művelődési Egyesületben alkalmi műsort rendeztek, amelyen felléptek az egyesület szakosztályai, valamint a kátyi Petőfi Sándor MME és a mitrovicai Szerémség művelődési egyesületek kórusai. A rendezvénnyel az ősök előtt tisztelegtek a pirosiak, valamint példát mutattak az ifjú generációnak, hogy összefogással erősíthető igazán a közösség. Az anyanyelvápolás, a hagyományok átörökítése kifejezetten fontos ezen a vidéken.

A dél–bácskai szórványközösségek összefogással erősíthetik identitásukat, valamint azzal, hogy rendszeresen szerepelnek egymás rendezvényein – mondta Suhajda Gréta. A kátyi Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület elnöke szerint ezzel adhatóak át a hagyományok igazán. „Igaz ugyan, hogy fogytán vagyunk, az énekcsoportban hiányoznak a gyerekek, de majd csak összekaparintunk valamennyit. Mindig el szoktunk jönni, tiszteletből, az végett, hogy ezt a kis magyarságot ne engedjük széthullani.”

Több, mint két évszázada, a Felső–Tisza vidékéről települtek ide a magyarok. Az idők folyamán változott a falu összetétele, ma már alig 600-an vallják magukat magyarnak – mondta Tóth–Bátori Erzsébet, aki tősgyökeres pirosi. „Már most nagyon kevés gyerek van és az iskola megszűnése fenyegeti a közösséget, talán ez a legnagyobb probléma, amivel a pirosiak találkoznak. Régen ez nem így volt, a két főutcán és még a kis utcákon is magyarok laktak, egészen más életkörülményeket tapasztaltunk. Manapság viszont elég sok szomszéd már nem magyar, a környezetünk már nagyon vegyes.”

A faluban a város közelsége, és az ottani munkalehetőségek miatt rohamosan csökken a magyarok száma. Az általános iskolában öt éve nem nyílt magyar tagozat. Ennek ellenére a helyi Fehér Ferenc Magyar Művelődési Egyesületben igyekeznek ápolni hagyományaikat – emelte ki Gyülvészi Géza, elnök. „Több mint százan vagyunk az egyesületben, újvidéki tagjaink is vannak. Ezt jelenti, hogy minden hatodik – hetedik magyar tagja az egyesületnek. A baj az, hogy a tagságnak a 80 százaléka idősebb, nyugdíjas, nincs utánpótlás, hiányzik az a 30-50 éves generáció, és ez nem jó az egyesület jövőjére tekintve.”

Az ünnepi műsoron felléptek az egyesület szavalói, énekesei, a vegyes kórus, valamint a kátyi és a mitrovicai egyesületek tagjai is.

Piros
évforduló
letelepedés
magyarok

Kapcsolódó tartalmak

Most

19:19

A húsvét lényegéről gyerekeknek, játékosan

Húsvéti játékos foglalkozás tartottak a szabadkai Zorka Helyi Közösségben. A 2 és 10 év közötti zorkai gyerekek számára meglepetéssel is kedveskedtek. A húsvéti programot évről évre a VMSZ zorkai helyi szervezete hívja életre.

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.

Agancsot gyűjtött, megölte a puma

Fiatal férfivel végzett egy puma Kaliforniában. A szerencsétlenül járt 21 éves férfi öccsével együtt gyűjtött elhullajtott agancsokat egy lakott területtől távol fekvő erdőben, amikor a puma megtámadta őket.