Ugrás a tartalomra

25 éves a Nemzeti Kulturális Alap

2018.10.07
19:43
2018.10.07
20:07
Forrás
Pannon RTV
Ex libris kiállítással és táncházzal ünnepelték Szabadkán a magyarországi Nemzeti Kulturális Alap 25 éves fennállását.

A 25 év, 25 nap, 25 esemény című programsorozat célja, hogy minél szélesebb körben bemutassa az NKA tevékenységét. Holnap is rendezvényekkel várják az érdeklődőket.

A Nemzeti Kulturális Alap negyedévszázados fennállását a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központban is megünnepelték. Az eseményen az Interetno fesztivál Ex-Libris kiállítását az Oláh Sándor Körgalériában állították ki.

Bodrogi Hajnalka, ügyvezető, Népkör Magyar Művelődési Központ, Szabadka: „A Kulturális Fesztiválok Kollégiuma a Népkör Magyar Művelődési Központot, ezzel is az Interetno Fesztivált tüntette ki azzal a megtisztelő címmel, hogy ezen a napon egy központ ünnepség zajlik határon innen és határon túl. A legkiemelkedőbb fesztiválokat beválogatták és egyszerre egy napon ünnepeljük meg a Nemzeti Kulturális Alap születésnapját.”

A Nemzeti Kulturális Alap a magyarországi és határon túli magyar kulturális élet finanszírozásának egyik legmeghatározóbb intézménye. A Magyar Országgyűlés a nemzeti és egyetemes értékek létrehozásának, megőrzésének, valamint terjesztésének támogatása érdekében hozta létre az elkülönített állami pénzalapot.

Az táncház alatt Csonka Ferenc és zenekara muzsikált. Az est házigazdája a Róna táncegyüttes volt.

Csonka Ferenc, népzenész: „Nagyon sok zenésszel muzsikálok. Akikkel most muzsikálok, ez is többé kevésbé egy alkalmi felállás, de gyerekkorunk óta ismerjük egymást. Nagyon sok feladatunk van egyébként, nagyon sok rendezvény, megmozdulás van ahol igény van népzenére. Ma Csonka Ferenc és zenekara név alatt szerepelünk. Hegedű, brácsa, bőgő lesz a felállás és mellettem Kelemen Zsolt és Borsodi Árpád fog majd muzsikálni.”

Az NKA valamennyi kollégiuma önálló programmal ünnepel, amelyek Budapest mellett Magyarország különböző kis- és nagyvárosaiban valósulnak meg, valamint több rendezvényt határon túli településen szerveztek meg.

Népkör Magyar Művelődési Központ
Nemzeti Kulturális Alap

Most

19:03, Frissítve: 20:04

Mozgasd meg az agyad!

Mozgasd meg az agyad! mottóval kvízestet szervezett Noszán a helyi Hinga Művelődési Egyesület. Az esemény célja a szórakozás, barátkozás, ügyesség és az általános műveltség fejlesztése volt. Négy- illetve ötfős csapatok versengtek a díjakért.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.