Ugrás a tartalomra

25 éves a VIVE Magyar Nóták és Csárdások Fesztiválja

2021.10.18
15:04
2021.10.18
20:17
Forrás
Pannon RTV
25. évfordulóját ünnepelte a VIVE Magyar Nóták és Csárdások Fesztiválja Torontálvásárhelyen. A gálaműsoron kilenc nótaénekes lépett fel a József Attila Művelődési Otthonban.

A Vitkay Gyula közismert délvidéki nótaszerzőről elnevezett Vitkay-vetélkedőt 1996-ban rendezték meg első alkalommal Torontálvásárhelyen. Tavaly a járványhelyzet miatt elmaradt a jubileumi ünnepség, így idén került sor a gálaműsorra.

Gőz László Temerinből érkezett a jubileumi műsorra: „Eljutottunk a VIVE-re, ide kétezerben, a versenyprogramban részt vettünk, és azonnal díjazva lettünk: Mónika első, én harmadik és közönségdíj. Azóta rendszeresen visszahívnak bennünket, és mi örömmel, szívesen jövünk erre a fesztiválra.”

A fesztivál egyik megálmodója Kamenko Milenković, a Vajdasági RTV szerkesztője.

„Született egy ötlet, hogy ez az évtizedek óta ostorozott műfajnak adjunk lehetőséget. Volt egy Durindó és Gyöngyösbokréta, amely a forrási dolgokat ihlette meg és vitte tovább, és akartunk mi a magyar nótának adni egy új lehetőséget, éppen azért, mert itt született Debellácson Vitkay Gyula, magyar viszonylatban is és európai viszonylatban is a magyar nóta egyik legnagyobb zeneszerzője.”

Az ünnepi gálaműsoron részt vettek a Vitkay család tagjai, Vitkay Kucsera László és Vitkayné Kovács Vera.

Vitkayné Kovács Vera, operaprimadonna, szólóénektanár, Újvidék: „Nagyon boldog vagyok. Először is, szeretnék gratulálni és megköszönni a szervezőknek és Debelyacsának, hogy ilyen sokáig kitartottak e műfaj mellett, hogy értékelik a magyar nótát, és értékelik az ő ilyen nagy zeneszerzőjüket, mint Vitkay Gyula.”

Az idei ünnepi rendezvény a torontálvásárhelyiek himnuszaként ismert „Kék nefelejcs...” című nótával zárult. A gálaműsor Magyarország kormánya, a Magyar Nemzeti Tanács, a Tartományi Művelődési, Tömegtájékoztatási és Vallási Közösségi Titkárság, Antalfalva Község, valamint Balogi Béla és Rozália helyi lakosok támogatásával valósult meg.

VIVE Magyar Nóták és Csárdások Fesztiválja
VIVE
Torontálvásárhely
Gőz László
Milenković Kamenko
Vitkayné Kovács Vera

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.

Agancsot gyűjtött, megölte a puma

Fiatal férfivel végzett egy puma Kaliforniában. A szerencsétlenül járt 21 éves férfi öccsével együtt gyűjtött elhullajtott agancsokat egy lakott területtől távol fekvő erdőben, amikor a puma megtámadta őket.