Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Idei Sándor

25 éves a VIVE Magyar Nóták és Csárdások Fesztiválja

2021.10.18
15:04
2021.10.18
20:17
Forrás
Pannon RTV
25. évfordulóját ünnepelte a VIVE Magyar Nóták és Csárdások Fesztiválja Torontálvásárhelyen. A gálaműsoron kilenc nótaénekes lépett fel a József Attila Művelődési Otthonban.
Pannon RTV/Idei Sándor

A Vitkay Gyula közismert délvidéki nótaszerzőről elnevezett Vitkay-vetélkedőt 1996-ban rendezték meg első alkalommal Torontálvásárhelyen. Tavaly a járványhelyzet miatt elmaradt a jubileumi ünnepség, így idén került sor a gálaműsorra.

Gőz László Temerinből érkezett a jubileumi műsorra: „Eljutottunk a VIVE-re, ide kétezerben, a versenyprogramban részt vettünk, és azonnal díjazva lettünk: Mónika első, én harmadik és közönségdíj. Azóta rendszeresen visszahívnak bennünket, és mi örömmel, szívesen jövünk erre a fesztiválra.”

A fesztivál egyik megálmodója Kamenko Milenković, a Vajdasági RTV szerkesztője.

„Született egy ötlet, hogy ez az évtizedek óta ostorozott műfajnak adjunk lehetőséget. Volt egy Durindó és Gyöngyösbokréta, amely a forrási dolgokat ihlette meg és vitte tovább, és akartunk mi a magyar nótának adni egy új lehetőséget, éppen azért, mert itt született Debellácson Vitkay Gyula, magyar viszonylatban is és európai viszonylatban is a magyar nóta egyik legnagyobb zeneszerzője.”

Pannon RTV/Idei Sándor

Az ünnepi gálaműsoron részt vettek a Vitkay család tagjai, Vitkay Kucsera László és Vitkayné Kovács Vera.

Vitkayné Kovács Vera, operaprimadonna, szólóénektanár, Újvidék: „Nagyon boldog vagyok. Először is, szeretnék gratulálni és megköszönni a szervezőknek és Debelyacsának, hogy ilyen sokáig kitartottak e műfaj mellett, hogy értékelik a magyar nótát, és értékelik az ő ilyen nagy zeneszerzőjüket, mint Vitkay Gyula.”

Az idei ünnepi rendezvény a torontálvásárhelyiek himnuszaként ismert „Kék nefelejcs...” című nótával zárult. A gálaműsor Magyarország kormánya, a Magyar Nemzeti Tanács, a Tartományi Művelődési, Tömegtájékoztatási és Vallási Közösségi Titkárság, Antalfalva Község, valamint Balogi Béla és Rozália helyi lakosok támogatásával valósult meg.

VIVE Magyar Nóták és Csárdások Fesztiválja
VIVE
Torontálvásárhely
Gőz László
Milenković Kamenko
Vitkayné Kovács Vera

Kapcsolódó tartalmak

Most

19:13, Frissítve: 20:01

Izmos irodalmi kötelékben

Az Izmos irodalmi kötelékben című könyvet mutatták be a Szabadkai Városi Múzeumban. A kötet a szabadkai főgimnázium önképzőkörének jegyzőkönyveit tartalmazza. Ez igen fontos dokumentuma Kosztolányi városának.
19:05, Frissítve: 19:45

Kiírták a népszavazást az alkotmánymódosításról

Január 16-ára írta ki a szerbiai alkotmány módosításáról szóló népszavazást Ivica Dačić. A szerbiai parlament elnöke azt mondta, kivételes megtiszteltetés számára, hogy kézjegyével láthatta el a kiírásról szóló dokumentumot.
18:47, Frissítve: 19:49

Legördült a Desiré fesztivál függönye

A budapesti Átrium színház előadásával zárult a tíznapos Desiré fesztivál Szabadkán. A nemzetközi regionális kortárs színházi fesztiválon idén többek közt Zürichből, Pirotból és Zágrábból is voltak előadások.

Népszerű