Ugrás a tartalomra

25. évfordulóját ünnepli a Dudás Kálmán Nemzeti Vers- és Prózamondó Találkozó

2021.11.27
15:59
2021.11.27
16:37
Forrás
Pannon RTV
A rendezvényt péntek este a Maradok maradni című előadással nyitották meg. A verseny két napon keresztül zajlik, több mint 70 résztvevővel.

A versenyt megelőző estén az Újvidéki Színház színészei léptek színpadra. A Maradok maradni című előadást Weöres Sándor verse ihlette.

Szalai Elor Emina, az Újvidéki Színház színésze: "Tavaly, tavalyelőtt szembejött velem Weöres Sándor Talizmán című verse és ez adta az ötletet, ez volt a gyújtózsinór, a szikra. Aztán kiderült, hogy nem is olyan távoli téma ez. Sőt, ebben élünk a mindennapjainkat. Mindenkinek van valakije a nagyvilágban, úgyhogy ez igen-igen aktuális és körbe lengi a napjainkat az elmenni vagy maradni kérdés."

A nagykanizsai Fási Barnabás felnőtt kategóriában indult, Márai Sándor, Örkény István, és Petri György költeményével.

"Ha én elhiszem, és megértem azt, ami bent van és nyitott vagyok a közönség felé, mert hogy nekik mondom, nem magamnak. Ha hiteles vagyok, akkor az már átér. És az első és legfontosabb nekem, ha átér, az amit én üzenni szeretnék egy verssel."

Tóth Péter Lóránt hosszú ideje aktív tagja a versenynek. Kezdetben versmondóként, később már zsűritagként vett részt a rendezvényen.

"Én leginkább azt szoktam nézni, hogy amit mond a versmondó, hogy az tényleg olyan legyen és úgy hasson, mintha önmagáról beszélne. Szerintem ez a legfontosabb. Ha az ember egy verssel foglalkozik, abban a két-három percben, amíg kint van a színpadon, érezzem azt, hogy ez az övé. Ő írta ezt a verset."

A versenyre közel 70 résztvevő érkezett. Hajvert Ákos, a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületének elnöke elmondta, a találkozó egyik fontos célja a nemzeti összetartozás erősítése.

"Én azt gondolom, hogy egyrészt közösségépítő szerepe van ennek a rendezvénynek, hiszen maga a vers- és prózamondás bármilyen nemzet anyanyelvén az magáról a nemzetről is szól. Az anyanyelv ápolása, a nemzet és a nemzeti öntudat ápolása is egyrészt. Másrészt a lírával, az irodalommal való foglalkozás a lélek szépítéséről is szól."

A prózamondó verseny szombaton délelőtt kezdődött. A részvevőket hat tagú zsűri bírálja.

Dudás Kálmán Nemzeti Vers- és Prózamondó Találkozó
évforduló
vers

Kapcsolódó tartalmak

Most

07:32

Máris itt a nyár?

25 fokos meleg vár ránk ma. Szerbia egyes részein, például Nišben és Kragujevacon akár 27 fok is lehet. A meleg levegő Észak-Afrika felől érkezik a térségbe.
07:17, Frissítve: 07:41

Ünnep a Pannon RTV-ben

Ünnepi műsorokkal, filmekkel várja a Pannon Televízió a nézőket a húsvéti ünnepek alatt. Nem csak a tévé, a Pannon Rádió és a Szabadkai Magyar Rádió is színes műsorokkal készült a hallgatóknak.

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.

Agancsot gyűjtött, megölte a puma

Fiatal férfivel végzett egy puma Kaliforniában. A szerencsétlenül járt 21 éves férfi öccsével együtt gyűjtött elhullajtott agancsokat egy lakott területtől távol fekvő erdőben, amikor a puma megtámadta őket.