Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

25. évfordulóját ünnepli a Dudás Kálmán Nemzeti Vers- és Prózamondó Találkozó

2021.11.27
15:59
2021.11.27
16:37
Forrás
Pannon RTV
A rendezvényt péntek este a Maradok maradni című előadással nyitották meg. A verseny két napon keresztül zajlik, több mint 70 résztvevővel.

A versenyt megelőző estén az Újvidéki Színház színészei léptek színpadra. A Maradok maradni című előadást Weöres Sándor verse ihlette.

Szalai Elor Emina, az Újvidéki Színház színésze: "Tavaly, tavalyelőtt szembejött velem Weöres Sándor Talizmán című verse és ez adta az ötletet, ez volt a gyújtózsinór, a szikra. Aztán kiderült, hogy nem is olyan távoli téma ez. Sőt, ebben élünk a mindennapjainkat. Mindenkinek van valakije a nagyvilágban, úgyhogy ez igen-igen aktuális és körbe lengi a napjainkat az elmenni vagy maradni kérdés."

A nagykanizsai Fási Barnabás felnőtt kategóriában indult, Márai Sándor, Örkény István, és Petri György költeményével.

"Ha én elhiszem, és megértem azt, ami bent van és nyitott vagyok a közönség felé, mert hogy nekik mondom, nem magamnak. Ha hiteles vagyok, akkor az már átér. És az első és legfontosabb nekem, ha átér, az amit én üzenni szeretnék egy verssel."

Pannon RTV

Tóth Péter Lóránt hosszú ideje aktív tagja a versenynek. Kezdetben versmondóként, később már zsűritagként vett részt a rendezvényen.

"Én leginkább azt szoktam nézni, hogy amit mond a versmondó, hogy az tényleg olyan legyen és úgy hasson, mintha önmagáról beszélne. Szerintem ez a legfontosabb. Ha az ember egy verssel foglalkozik, abban a két-három percben, amíg kint van a színpadon, érezzem azt, hogy ez az övé. Ő írta ezt a verset."

A versenyre közel 70 résztvevő érkezett. Hajvert Ákos, a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületének elnöke elmondta, a találkozó egyik fontos célja a nemzeti összetartozás erősítése.

"Én azt gondolom, hogy egyrészt közösségépítő szerepe van ennek a rendezvénynek, hiszen maga a vers- és prózamondás bármilyen nemzet anyanyelvén az magáról a nemzetről is szól. Az anyanyelv ápolása, a nemzet és a nemzeti öntudat ápolása is egyrészt. Másrészt a lírával, az irodalommal való foglalkozás a lélek szépítéséről is szól."

A prózamondó verseny szombaton délelőtt kezdődött. A részvevőket hat tagú zsűri bírálja.

Dudás Kálmán Nemzeti Vers- és Prózamondó Találkozó
évforduló
vers

Kapcsolódó tartalmak

Most

22:14

Kilencgólos francia siker Montenegró ellen

Az olimpiai címvédő Franciaország 36-27-re legyőzte Montenegrót a magyar-szlovák közös rendezésű férfi kézilabda Európa-bajnokság középdöntőjének harmadik fordulójában, hétfőn a budapesti MVM Dome-ban.
21:42

Emlékezni az ártatlan áldozatokra

1942 januárjában a magyar katonai alakulatok razziát indítottak a visszafoglalt Bácska Sajkás-vidékén. A túlkapásba torkolló akciónak több mint 1200 szerb, zsidó és roma nemzetiségű személy esett áldozatául, de magyar személyeket is kivégeztek.

Népszerű

Rendőrök lepték el Horgost

Rendőrök lepték el ma reggel Horgost. Feltételezhetően azt az eltűnt férfit keresik, akinek múlt hétvégén veszhetett nyoma a településen.

Meghalt Gaspard Ulliel

A színész síbaleset után vesztette életét. Egyebek mellett a Hannibál ébredése című filmből ismerhetjük.