Ugrás a tartalomra

25. Kálmány Lajos népmesemondó verseny

2019-05-25
20:19
2019-05-26
16:17
Forrás
Pannon RTV
Néprajzi gyűjtéseket, képzőművészeti alkotásokat és mesemondást értékelt a zsűri a 25. Kálmány Lajos népmesemondó versenyen, Zentán. Az eseményre Vajdaság minden részéről érkeztek versenyzők.

Nyolcvanöt mesemondó és öt gyűjtő mutatkozott be a Kálmány Lajos Népmesemondó Verseny döntőjében, Zentán. Dulity Adrián, mesemondó: „Mátyás királyos mesét választottam, az Egyszer volt Budán kutyavásárt. Négy éves korom óta mesélek.”

Idén is meghirdették a meseillusztrációs rajzpályázatot. Varga Balázs rajza lett a legjobb, ezt választották a rendezvény plakátjának. „Olaj pasztellt és zsírkréta félét használtam. Le volt festve kék tussal a lap és fogpiszkálóval belekapartam a rajzot.”

A verseny nem csak a gyerekeké, felnőttek is elindulhattak rajta. Dala Sára, népmese szakelőadó, Hagyományok Háza, Budapest: „A kezdetektől kifejezetten a népmese műfajára koncentrál a rendezvény. Összetett verseny, mert mese illusztrációkat is kérnek és néprajzi kategória is van.”

Juhász Lassú Kornélia szervező szerint a mesemondóverseny rengeteget fejlődött az elmúlt években, és bővült is a paletta. „Jubiláló versenyünket huszonötödik alkalommal rendeztük meg idén. Első alkalommal 1994-ben szervezték meg meg az akkori könyvtáros kollégák a zentai Városi Könyvtárban. Akkor még csak mesemondók mérték össze tudásukat.”

A népmesemondó-versenyen kiosztották a Cérna Miklós-emlékdíjat is. A díjátadón Jerasz Anikó Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke és Gombár Szeréna szabadkai magyar konzul is részt vett.

Kálmány Lajos Népmesemondó Verseny
Zenta

Most

19:14, Frissítve: 19:22

A kormány támogatja az egészségturizmust

Szerbia 2015 óta jelen van a legismertebb egészségügyi vásárokon, Londonban, Berlinben, Madridban, Moszkvában, és egyre több ember érkezik az országba valamilyen egészségügyi beavatkozás miatt.

Népszerű

Ismét összefogtak az oromi és csantavéri termelők

Újraszántották a két falut összekötő több mint 5 kilométeres földesutat. A forgalmas útszakasz nagyon rossz állapotban volt, ezért döntöttek úgy a gazdák, hogy saját maguk oldják meg a problémát.

Kiemelték a Hableány turistahajót

A turistahajó május 29-én süllyedt el 35 emberrel. A fedélzetén 33 dél-koreai állampolgár és a kéttagú magyar személyzet tartózkodott.