Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Hoffmann Artúr

30 év után visszaköltözött a magyar szellemiség a temerini Szécsen-kastélyba

2018-07-19
07:14
2018-07-19
15:18
Forrás
Pannon RTV
A több, mint 200 éves épületben szerda este 5 magyar civil egyesület 9 kiállítását tekinthették meg az érdeklődők.

Több, mint száz fotó, 80 festmény, finoman kidolgozott kézimunkák, terménykompozíciók és méztermékek töltötték meg a Szécsen-kastély élpületét. A temerini magyar civil szervezetek kiállításaira több százan voltak kíváncsiak.

Legtöbben a temerini fényképészek közös tárlatára voltak kíváncsiak, amelyen 13 amatőr, hivatásos és természetfotós állított ki. A sikeres fényképkiállítást Kovacsics Tóbiás amatőr fotós kezdeményezte. „Az Illés-napi szervezőbizottságnak felhoztam, hogy lehetne-e a temerini fotósoknak csoportos kiállítást szervezni Temerinben. Támogatták az ötletemet, ezért megkérdeztem a temerini fotósokat, és azokat akiket ismernek, hogy temerini fotósok, hogy aki szeretne, az állítson ki. Nagyon sokan csatlakoztak.”

A hagyományos hangulatot az Első Helyi Közösség és a Boldog Gizella Kézimunka Szakkör kiállítása hozta vissza a kastélyba, de bemutatkoztak a temerini, a péterrévei és az óbecsei amatőr festők is. A 40 kiállítóból huszonnyolcan az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör Szivárvány festőcsoportjában tevékenykednek.

Tóth Kása Piroska, vezető, Szivárvány festőcsoport, Petőfi Sándor MK, Óbecse: „Ebből nyolcan temeriniek, ami nagyon-nagy örömünkre szolgál, hogy egy olyan szervezet vagyunk, egy olyan civil szervezet vagy egy olyan baráti körnek is mondhatnám, hogy oda vonzotta a temerinieket is. Nem sajnálják az idejüket, végül is anyagiakban is, hogy átjárjanak, és így csatlakoztak hozzánk.”

A kiállítókhoz csatlakozott a helyi szigeti Sándor Méhészegyesület is, amelynek tárlatán a hagyományos és korszerű méhészkedést ismerhették meg a látogatók. Az Illés-napi ünnepkör szervezésében évtizedek óta részt vesz a Temerini Kertbarátkör is. A szervezet már 20 éve ilyenkor tartja meg a terménybemutatóját.

Kovács Róbert, alelnök, Temerini Kertbarátkör: „Az elmúlt 5 évben sikerült becsatlakoznunk a Legszebb konyhakertek – Magyarország legszebb konyhakertjei programba, amely Karcagról indult és ennek keretében a benevezett kertekből minden évben elvárunk terményeket, és ezeket a terményeket szoktuk kiállítani még a terménybemutatón.”

A helyi civil szervezetek kiállításait vasárnap estig tekinthetik meg az érdeklődők a temerini Szécsen-kastélyban, ahol az utolsó 3 évtizedben nem tartottak ilyen tömeges magyar vonatkozású rendezvényt.

Temerin

Most

Népszerű

Fábián Juli

Elhunyt Fábián Juli énekesnő

Hosszan tartó, türelemmel viselt betegség után szombaton Budapesten elhunyt Fábián Juli. Az énekesnő, dalszerző, dalszövegíró 37 éves volt.