Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Hoffmann Artúr

30 év után visszaköltözött a magyar szellemiség a temerini Szécsen-kastélyba

2018-07-19
07:14
2018-07-19
15:18
Forrás
Pannon RTV
A több, mint 200 éves épületben szerda este 5 magyar civil egyesület 9 kiállítását tekinthették meg az érdeklődők.

Több, mint száz fotó, 80 festmény, finoman kidolgozott kézimunkák, terménykompozíciók és méztermékek töltötték meg a Szécsen-kastély élpületét. A temerini magyar civil szervezetek kiállításaira több százan voltak kíváncsiak.

Legtöbben a temerini fényképészek közös tárlatára voltak kíváncsiak, amelyen 13 amatőr, hivatásos és természetfotós állított ki. A sikeres fényképkiállítást Kovacsics Tóbiás amatőr fotós kezdeményezte. „Az Illés-napi szervezőbizottságnak felhoztam, hogy lehetne-e a temerini fotósoknak csoportos kiállítást szervezni Temerinben. Támogatták az ötletemet, ezért megkérdeztem a temerini fotósokat, és azokat akiket ismernek, hogy temerini fotósok, hogy aki szeretne, az állítson ki. Nagyon sokan csatlakoztak.”

A hagyományos hangulatot az Első Helyi Közösség és a Boldog Gizella Kézimunka Szakkör kiállítása hozta vissza a kastélyba, de bemutatkoztak a temerini, a péterrévei és az óbecsei amatőr festők is. A 40 kiállítóból huszonnyolcan az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör Szivárvány festőcsoportjában tevékenykednek.

Tóth Kása Piroska, vezető, Szivárvány festőcsoport, Petőfi Sándor MK, Óbecse: „Ebből nyolcan temeriniek, ami nagyon-nagy örömünkre szolgál, hogy egy olyan szervezet vagyunk, egy olyan civil szervezet vagy egy olyan baráti körnek is mondhatnám, hogy oda vonzotta a temerinieket is. Nem sajnálják az idejüket, végül is anyagiakban is, hogy átjárjanak, és így csatlakoztak hozzánk.”

A kiállítókhoz csatlakozott a helyi szigeti Sándor Méhészegyesület is, amelynek tárlatán a hagyományos és korszerű méhészkedést ismerhették meg a látogatók. Az Illés-napi ünnepkör szervezésében évtizedek óta részt vesz a Temerini Kertbarátkör is. A szervezet már 20 éve ilyenkor tartja meg a terménybemutatóját.

Kovács Róbert, alelnök, Temerini Kertbarátkör: „Az elmúlt 5 évben sikerült becsatlakoznunk a Legszebb konyhakertek – Magyarország legszebb konyhakertjei programba, amely Karcagról indult és ennek keretében a benevezett kertekből minden évben elvárunk terményeket, és ezeket a terményeket szoktuk kiállítani még a terménybemutatón.”

A helyi civil szervezetek kiállításait vasárnap estig tekinthetik meg az érdeklődők a temerini Szécsen-kastélyban, ahol az utolsó 3 évtizedben nem tartottak ilyen tömeges magyar vonatkozású rendezvényt.

Temerin

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

Pannon friss hír

Csődöt jelentett a Vojvodinaput vállalat

Csődöt hirdetett ki a nagybecskereki bíróság az útépítéssel foglalkozó Vojvodinaput vállalatban. A csődeljárás idén októberben indult - közölte a végzés indoklásában Ljiljana Popov, csődbíró.