Ugrás a tartalomra

40 éves szülinapot ünnepelt a Tanyaszínház

2017.07.23
12:33
2024.03.19
08:32
Szombaton Kavillón megünnepelték a Tanyaszínház negyvenedik születésnapját. Felépült az alkotóház, a tanyamúzeum és az előadás előtt megszólalt a harang is.

Szombaton Kavillón megünnepelték a Tanyaszínház negyvenedik születésnapját. Felépült az alkotóház, a tanyamúzeum és az előadás előtt megszólalt a harang is.

Csalogatni indul a tanyaszínház az esti bemutató előtt. A forgatókönyv évről-évre ugyanaz, csak az előadások és a tanyások változnak.

Negyven évvel ezelőtt tíz huszonéves fiatal színházat alapított azzal a céllal, hogy az előadások a falvakba is eljussanak. Hernyák György azt mondja, a Tanyaszínházat még mindig a saját gyerekének érzi.

Hernyák György, alapító, Tanyaszínház: „Örülök neki, hogy a Tanyaszínháznak most már van egy helye, épületei. Ha visszaemlékszem arra az időre, amikor megkezdtük… Nemhogy épületünk, de fürdőszobánk sem volt. Ez a negyven év fejlődést mutat.”

A negyvenedik évfordulóra felépült a tájház, felavatták a harangtornyot, letéglázták az udvar nagy részét és kész a vizesblokk is. Magyar Attila főkoordinátor tizenöt évvel ezelőtt megálmodta, hogy a Tanyalak összművészeti központ lesz. Azóta dolgozik azon, hogy az álom valóra váljon.

Magyar Attila, főkoordinátor, Tanyaszínház: „Tegnap még itt mesterek voltak. Ma reggel még gereblyézgettünk – találtam egy tégladarabot, lécdarabot, amit arrébb tettem, amíg a színészkéim még aludtak, mert fáradtak voltak. Most gyűlik a sok ember az udvarban és nekem ez boldogság, hogy van egy stramm kis zarándokhely a vajdasági magyarságnak. A tizenöt évvel ezelőtti álom megvalósult, azaz a Tanyaszínháznak lett fészke.”

A bemutató előtt megáldották a Tanyaszínházat és felavatták a harangtornyot is, Kavillón először szólalt meg a tanyaharang.

Moliére A képzelt beteg című előadása és a negyven éves ünneplés sokakat vonzott. Idén jöttek a legtöbben, mintegy ezerötszáz néző volt kíváncsi az előadásra. A programot huszonhétszer játsszák, utoljára augusztus 15-én Keviben bontanak színpadot.

Az est folyamán három zenekar is szórakoztatta a vendégeket, a Juhász zenekar, a Török testvérek, a Baraparty pedig hajnalig koncertezett.

40 éves
bemutató
Kavilló
Képzelt beteg
születésnap
Tanyaszínház

Kapcsolódó tartalmak

Most

21:51

A múlt íze

Korhecz Gyula szalámigyáros élete és munkássága a Szabadkai Városi Múzeumban

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.