Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

40 táncos és 40 zenész az Örökségünk - gálakoncerten

2022.06.12
10:42
2022.06.12
17:13
Forrás
Pannon RTV
A vajdasági népzenészek évente egyszer összeállnak egy vajdasági nagyzenekarrá.
Pannon RTV

Gyöngyösbokréta után az Örökségünk-gálakoncertettel folytatódott a népzenei hétvége a Palicsi Nyári Színpadon. 40 táncos én 40 zenész foglalta el a színpadot, ízelítőt adván a közönségnek a kárpát-medencei magyar népművészetből.

A vajdasági népzenészek évente egyszer összeállnak egy vajdasági nagyzenekarrá. Ez az Örökségünk koncert. A rendezvény egyik fő célja, hogy népszerűsítése a vajdasági népzenét és a népzenészeket. Idén néptáncosok is felléptek a zenészekkel abban bízva, hogy sok fiatal is követi majd példájukat.

Savelin László, néptáncos: "Lássák azt, hogy az a generáció, aki lassan kiöregszik, aki arra fókuszál most már, hogy a csoportokat továbbvigye, tanítsa, azok hogy táncolnak, mit csinálnak, hogy élik meg azt hogy színpadon lehetnek és hogy azokkal a zenészekkel akikkel együtt nőttek fel hogyan tudnak együtt mulatni, bulizni."

Pannon RTV

A Juhász zenekar a kezdetek óta részt vesz az Örökségünk koncerteken.

Juhász Gábor, a Juhász zenekar vezetője: "Most ördöngősfüzesi katonadalokat játszunk. Ezek is a kedvenceink közé tartoznak. Most hogy tánc is van a produkcióban talán még jobban inspirálva vagyunk."

A koncert résztvevői minden alkalommal igyekeznek bemutatni a kárpát-medencei népzene sokszínűségét – mondja Szerda Balázs, a koncert megálmodója.

Pannon RTV

Szerda Balázs, a Fokos zenekar vezetője: "Csak hogy egy példát említsek: a mi vidékünkön a tamburazene volt a jellegzetes. Természetesen arra is ügyelünk, hogy ezt is mindig felvonultassuk. De igyekszünk minden tájegységről, nagyobb régióból valamit bemutatni. Tehát Erdélyből, a kis Magyarországról, Felvidékről és természetesen Dél-Alföldről."

A szervezők ez alkalommal úgy döntöttek arra fektetik a hangsúlyt, hogy színpadi körülmények között mutassák be a népművészetet.

Brezovszki Roland, szervező, a szabadkai Talentum Egyesület művészeti vezetője: "Egy picit előadás ízűvé tettük. Szituációkba helyeztük a zenészeket, táncosokat, több táncossal, 40 táncos, 40 zenész fog ezen a színpadon koncertet adni mintegy másfél órán keresztül."

A zenei esemény az I. Csoóri Sándor Népművészeti Fesztivál jegyében zajlott.

Örökségünk
gálakoncert
népzene

Kapcsolódó tartalmak

Most

18:38

Átadták a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjakat

Átadták Budapesten a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjakat a Budavári Palotában. Az elismeréseket a kitüntetettek Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkártól vehették át. A díjazottak között három vajdasági művelődési egyesület is van.
16:48

„Hős anyák" kerestetnek

Az orosz kormány újra bevezette a sztálini „Hős anya" kitüntetést, amely szerint egymillió rubel (átszámolva majdnem kétmillió dinár) értékű jutalom jár azoknak a nőknek, akik legalább tíz gyereket szülnek.
14:48, Frissítve: 15:11

Ünnepel Magyarország - a légiparádé elmarad

Fesztiválhangulat, színpadi és utcai produkciók, kiállítások, látványművészeti előadások, családi és gyermekprogramok várják tizenkét helyszínen Budapesten az érdeklődőket a hétvégén a Szent István-napi állami rendezvénysorozat keretében.
14:08, Frissítve: 15:53

Sportszerek ajándékba

A topolyai TSC Akadémián a Szerb Labdarúgó Szövetség képviselői sportfelszerelést adományoztak a Községi Labdarúgó Szövetség klubjai számára.

Népszerű

Folytatódtak a tüntetések Vajdaság-szerte

Nem egyeztek meg a gazdák és a kormány képviselői. A gazdák azt mondták, az alacsony felvásárlási árak, a magas üzemanyag- és műtrágya árak, továbbá a vízlecsapolási illeték miatt elégedetlenek.