Ugrás a tartalomra
Tanyaszínház traktora
Pannon RTV

41. nyarához ért a Tanyaszínház

2018-07-29
09:13
2018-07-29
19:50
Forrás
Pannon RTV
Megnyitották a Tanyaszínház művésztelepét Kavillón. Az ünnepélyes eseményen a Tanyaszínház múzeumát és a felújított udvart is átadták, de bemutatták a Pé’z, hova mész? című előadást is.
Tanyaszínház udvara

A múzeumban látható tárlat az elmúlt negyven év eseményeiből készült képeket tárja a látogatók elé. A megnyitón a Tanyaszínház munkáját Góli Kornélia dramaturg méltatta, de jelen volt Bancsi Ildikó, a Vajdasági Színházmúzeum muzeológusa, egyben a tárlat szerzője is. Perpauer Attila megnyitóbeszédében kiemelte, hogy a múzeum évtizedekre meghatározó értéket képvisel összefogásból, kitartásból, hagyományokból és tenni akarásból. Hozzátette, hogy a Tanyaszínház a vajdasági közösség számára kiemelkedően fontos. Perpauer Attila, elnök, Oktatási Bizottság, MNT: „Egy olyan komplexum előtt állunk, amely nem csak színház, hanem tér és mozgás. Ide tudja csalogatni a gyerekeket, a fiatalokat, és teljesen átfogja az egész magyar kulturális palettát.”

Panók a múzeumban

A falra akasztott pannók hűen visszatükrözik az elmúlt negyven év legszebb pillanatait. A Tanyaszínház több ezer ember életének szerves részét képezi. Magyar Attila – Öcsi, vezető, Tanyaszínház: „Azt hiszem, hogy ez egy fontos intézmény itt Vajdaságban. Annak ellenére, hogy fogynak az emberek, a Tanyaszínház továbbra is 15-16 ezer emberrel találkozik nyaranta. Most is tele van az udvar. Ha az idő megengedi, és nem fog ránk szakadni az ég, akkor az udvar fog leszakadni a sok nézőtől.”  A színház vezetője elmondta, a jövőben több rendezvényt is szeretnének megtartani a Tanyaszínház felújított udvarán.

A Tanyaszínház idei darabját is bemutatták Kavillón. A Pé’z, hova mész? című előadás a mai világ anyagias problémáit tárja a közönség elé. A bemutató estéje a hagyományos hívogatással kezdődött. A színészek körbejárták Kavilló utcáit, hogy minél több nézőt vonzanak a Tanyaszínház udvarába. Ezt követően, ahogyan azt már a Tanyaszínház rajongók megszokhatták, kilenc órakor megkezdődött a bemutató. Az idei darab egy vérbő, mediterrán komédia, amelyben megjelennek a comedia dell’arte jegyei is. A műben egy horvát nemzetiségű fiú Rómában költi a posztókereskedő apja pénzét. A felbőszült apa a fia után utazik, majd kihasználva a fiú pénzéhességét, móresre tanítja őt. A rafinált apát Huszta Dániel alakítja. Huszta Dániel, színművész, Újvidéki Színház: „Nagyon kellemesen meglepődtem, amikor elolvastam, mert azelőttről én nem ismertem ezt a darabot. A szerepemet nagyon szeretem, nagyon összebarátkoztunk vele útközben.”

Részlet az előadásból

Az 1550-es években íródott darab új értelmet nyert a 21. század fogyasztói társadalmának tükrében. Berta Csongor, a darab egyik rendezője: „Szerintünk túl sok jelentőséget tulajdonítunk pénznek. Ezt szerettük volna kicsit kipellengérezni. A komédiából jól látszik, hogy hová vezet az, ha csak a pénzzel foglalkozunk.”

Az Újvidéki Színművészeti Akadémia növendékeinek a Tanyaszínház kötelező szakmai gyakorlatot jelent. A felsőbb évesek már tudták, hogy mi vár rájuk, azonban a gólyák nem tudták. László Roland, első éves hallgató, Újvidéki Művészeti Akadémia: „Ez egy kötelező program, egy gyakorlat. Féltem is, mert egy csoport ember együtt él, akik teljesen egymásra vannak utalva.”

A zenés, táncos produkcióval összesen 25 vajdasági településre látogat el a társulat a nyáron. Vasárnap este Moholon, hétfőn Péterrévén, kedden pedig Óbecsén mutatják be a darabot. A Tanyaszínház útvonalát a színház hivatalos Facebook oldalán tekinthetik meg.

Tanyaszínház
Kavilló
bemutató
múzeum

Most

Népszerű

Fábián Juli

Elhunyt Fábián Juli énekesnő

Hosszan tartó, türelemmel viselt betegség után szombaton Budapesten elhunyt Fábián Juli. Az énekesnő, dalszerző, dalszövegíró 37 éves volt.