Ugrás a tartalomra

41. nyarához ért a Tanyaszínház

2018.07.29
09:13
2024.03.19
08:33
Forrás
Pannon RTV
Megnyitották a Tanyaszínház művésztelepét Kavillón. Az ünnepélyes eseményen a Tanyaszínház múzeumát és a felújított udvart is átadták, de bemutatták a Pé’z, hova mész? című előadást is.

A múzeumban látható tárlat az elmúlt negyven év eseményeiből készült képeket tárja a látogatók elé. A megnyitón a Tanyaszínház munkáját Góli Kornélia dramaturg méltatta, de jelen volt Bancsi Ildikó, a Vajdasági Színházmúzeum muzeológusa, egyben a tárlat szerzője is. Perpauer Attila megnyitóbeszédében kiemelte, hogy a múzeum évtizedekre meghatározó értéket képvisel összefogásból, kitartásból, hagyományokból és tenni akarásból. Hozzátette, hogy a Tanyaszínház a vajdasági közösség számára kiemelkedően fontos. Perpauer Attila, elnök, Oktatási Bizottság, MNT: „Egy olyan komplexum előtt állunk, amely nem csak színház, hanem tér és mozgás. Ide tudja csalogatni a gyerekeket, a fiatalokat, és teljesen átfogja az egész magyar kulturális palettát.”

A falra akasztott pannók hűen visszatükrözik az elmúlt negyven év legszebb pillanatait. A Tanyaszínház több ezer ember életének szerves részét képezi. Magyar Attila – Öcsi, vezető, Tanyaszínház: „Azt hiszem, hogy ez egy fontos intézmény itt Vajdaságban. Annak ellenére, hogy fogynak az emberek, a Tanyaszínház továbbra is 15-16 ezer emberrel találkozik nyaranta. Most is tele van az udvar. Ha az idő megengedi, és nem fog ránk szakadni az ég, akkor az udvar fog leszakadni a sok nézőtől.”  A színház vezetője elmondta, a jövőben több rendezvényt is szeretnének megtartani a Tanyaszínház felújított udvarán.

A Tanyaszínház idei darabját is bemutatták Kavillón. A Pé’z, hova mész? című előadás a mai világ anyagias problémáit tárja a közönség elé. A bemutató estéje a hagyományos hívogatással kezdődött. A színészek körbejárták Kavilló utcáit, hogy minél több nézőt vonzanak a Tanyaszínház udvarába. Ezt követően, ahogyan azt már a Tanyaszínház rajongók megszokhatták, kilenc órakor megkezdődött a bemutató. Az idei darab egy vérbő, mediterrán komédia, amelyben megjelennek a comedia dell’arte jegyei is. A műben egy horvát nemzetiségű fiú Rómában költi a posztókereskedő apja pénzét. A felbőszült apa a fia után utazik, majd kihasználva a fiú pénzéhességét, móresre tanítja őt. A rafinált apát Huszta Dániel alakítja. Huszta Dániel, színművész, Újvidéki Színház: „Nagyon kellemesen meglepődtem, amikor elolvastam, mert azelőttről én nem ismertem ezt a darabot. A szerepemet nagyon szeretem, nagyon összebarátkoztunk vele útközben.”

Az 1550-es években íródott darab új értelmet nyert a 21. század fogyasztói társadalmának tükrében. Berta Csongor, a darab egyik rendezője: „Szerintünk túl sok jelentőséget tulajdonítunk pénznek. Ezt szerettük volna kicsit kipellengérezni. A komédiából jól látszik, hogy hová vezet az, ha csak a pénzzel foglalkozunk.”

Az Újvidéki Színművészeti Akadémia növendékeinek a Tanyaszínház kötelező szakmai gyakorlatot jelent. A felsőbb évesek már tudták, hogy mi vár rájuk, azonban a gólyák nem tudták. László Roland, első éves hallgató, Újvidéki Művészeti Akadémia: „Ez egy kötelező program, egy gyakorlat. Féltem is, mert egy csoport ember együtt él, akik teljesen egymásra vannak utalva.”

A zenés, táncos produkcióval összesen 25 vajdasági településre látogat el a társulat a nyáron. Vasárnap este Moholon, hétfőn Péterrévén, kedden pedig Óbecsén mutatják be a darabot. A Tanyaszínház útvonalát a színház hivatalos Facebook oldalán tekinthetik meg.

Tanyaszínház
Kavilló
bemutató
múzeum

Most

19:03, Frissítve: 20:04

Mozgasd meg az agyad!

Mozgasd meg az agyad! mottóval kvízestet szervezett Noszán a helyi Hinga Művelődési Egyesület. Az esemény célja a szórakozás, barátkozás, ügyesség és az általános műveltség fejlesztése volt. Négy- illetve ötfős csapatok versengtek a díjakért.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.