Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szkocsovszki László

50 éve a pályán

2022.11.22
11:01
2022.11.22
15:58
Forrás
Pannon RTV
50 éves munkásságát ünnepelte idősebb Kurina Verebes Gusztáv prímás Szabadkán. A jubileumi koncertet a Városháza dísztermében tartották hétfő este.

Hegedűművész és hegedűkészítő. Id. Kurina Verebes Gusztáv a vajdasági cigányzene egyik legkiemelkedőbb alakja. 50 éve a pályán van, munkássága lenyűgöző. Nem csak Vajdaságban, Magyarországon is elismert művész.

Zsiga Pál, hegedűművész: „Én már kisgyerek korom óta - mivel rokonok vagyunk, ő a nagybátyám - hallgattam, hogy hogy gyakorol otthon, illetve ő is hallgatott engem, hogy én hogy gyakorolok, őszintén meg is ijedtem ettől annak idején, de az a technika, az a nagy szív, az a nagy lélek és az a nagy tehetség, ami benne van még mai napig is, az nagyon kevés zenészben van meg.”

Tiszteletére koncertet tartottak a szabadkai Városházán. A díszterem teljesen megtelt, a közönség hatalmas tapssal éltette a művész munkásságát.

Id. Kurina Verebes Gusztáv, prímás: „Elérkezett az az idő, amikor nem csak 50 évről van szó tulajdonképpen, hanem többről. Nagyon sokat jelent nekem ez, mert meg kell hagyni, hogy én már nyolcéves korom óta megkeresem a saját kenyerem. Egyedüli gyerekként, szüleim korán meghaltak, 9 éves voltam, mikor az apám elment, sajnos. Édesanyám iskoláztatott, de viszont a nagy gimnázium...én csak a zenét választottam. Az mellett a paganinizés és a mozartozás, Bach mellett a szívembe szállt, nagyon mélyre hatolt, csakis a magyar zene, a magyar nóta.”

A koncertre vegyes műsort állítottak össze, amelyen a klasszikusok mellett népzene, magyar nóta, operett és cigányzene is felcsendült. A közönség természetesen id. Kurina Verebes Gusztáv saját szerzeményeit is hallhatta.

id. Kurina Verebes Gusztáv
koncert
Szabadka

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

Leszámolás történhetett Horgoson

Lövöldözés volt csütörtökön Horgoson. Valószínűleg leszámolás történt két migránscsoport között, néhányan meg is sérültek.