Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szkocsovszki László

50 éve a pályán

2022.11.22
11:01
2022.11.22
15:58
Forrás
Pannon RTV
50 éves munkásságát ünnepelte idősebb Kurina Verebes Gusztáv prímás Szabadkán. A jubileumi koncertet a Városháza dísztermében tartották hétfő este.

Hegedűművész és hegedűkészítő. Id. Kurina Verebes Gusztáv a vajdasági cigányzene egyik legkiemelkedőbb alakja. 50 éve a pályán van, munkássága lenyűgöző. Nem csak Vajdaságban, Magyarországon is elismert művész.

Zsiga Pál, hegedűművész: „Én már kisgyerek korom óta - mivel rokonok vagyunk, ő a nagybátyám - hallgattam, hogy hogy gyakorol otthon, illetve ő is hallgatott engem, hogy én hogy gyakorolok, őszintén meg is ijedtem ettől annak idején, de az a technika, az a nagy szív, az a nagy lélek és az a nagy tehetség, ami benne van még mai napig is, az nagyon kevés zenészben van meg.”

Tiszteletére koncertet tartottak a szabadkai Városházán. A díszterem teljesen megtelt, a közönség hatalmas tapssal éltette a művész munkásságát.

Id. Kurina Verebes Gusztáv, prímás: „Elérkezett az az idő, amikor nem csak 50 évről van szó tulajdonképpen, hanem többről. Nagyon sokat jelent nekem ez, mert meg kell hagyni, hogy én már nyolcéves korom óta megkeresem a saját kenyerem. Egyedüli gyerekként, szüleim korán meghaltak, 9 éves voltam, mikor az apám elment, sajnos. Édesanyám iskoláztatott, de viszont a nagy gimnázium...én csak a zenét választottam. Az mellett a paganinizés és a mozartozás, Bach mellett a szívembe szállt, nagyon mélyre hatolt, csakis a magyar zene, a magyar nóta.”

A koncertre vegyes műsort állítottak össze, amelyen a klasszikusok mellett népzene, magyar nóta, operett és cigányzene is felcsendült. A közönség természetesen id. Kurina Verebes Gusztáv saját szerzeményeit is hallhatta.

id. Kurina Verebes Gusztáv
koncert
Szabadka

Most

15:53, Frissítve: 17:28

Élő könyvtár az óbecsei Than Emlékházban

Második alkalommal szerveztek élő könyvtárt az óbecsei Than Emlékházban: a rendezvényen az élő könyveket diszkriminált, sérült vagy egyéb hátrányos helyzetben élő gyerekek és felnőttek személyesítették meg.

Népszerű

Narancssárga riasztás van érvényben egész Vajdaságban

Jön a rossz idő – figyelmeztet a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet. Vajdaságban és Közép-Szerbia egyes részein narancsriasztás van érvényben. A hétvégéig és a jövő hét első felében folytatódik a változékony időjárás, záporokkal, zivatarral.