Ugrás a tartalomra

50 éves évfordulóját ünnepli a táncházmozgalom

2022.05.07
17:42
2022.05.08
15:06
Forrás
Pannon RTV
A budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tartott ünnepségen Vajdaság is képviseltette magát.

Az első magyarországi városi táncház évfordulóján rendezik meg országszerte – immár hagyományosan – a Táncház Napját. A rendezvény ezúttal fontos jubileum is, hiszen pénteken napra pontosan 50 éve volt az a kísérleti táncház Budapesten, amely egy mozgalmat indított el. Éri Péter az első táncház megszervezésében is fontos szerepet vállalt. Elmondta, négy amatőr néptáncegyüttes találta ki saját szórakoztatására, azonban igen gyorsan kinőtte magát.

Novák Tata táncosai ellátogattak Székre, és ott támadt ez az ötletük, hogy hát ez micsoda nagyszerű dolog volna. Na hát már a második vagy harmadik alkalommal is olyan tömegek álltak itt kint, nem messze ide mint ahol most beszélgetünk, a Liszt Ferenc téri, akkor könyvklubnak hívták, mert ilyen nagy vitrin ablakai voltak és ebbe lehetett látni hogy mit csinálnak és rengeteg ember szeretett volna már akkor bejönni."

Árendás Péter szervező, egyetemi tanár arról beszélt, hogy viszonylag rövid időkeretbe kellett sűríteni az elmúlt időszak összes zenei arculatát. 14 zenekart hívott meg az eseményre, melyek mind a hangszeres, mind a generációs palettát bemutatják. Köztük az első generációs Muzsikás együttestől a legfiatalabb Sarjú bandáig.

"Először is a tömegbázisa hatalmasat nőtt. Ugye, a másik most így, hogy ha már zenei koncerten vagyunk, a zenei oldalát nézem, akkor mindenképp érdemes tudni hogy a kezdetekben négy különböző tájegység zenéjével indult a táncház mozgalom. Ehhez képest ma, hát ugye több tucatnyi dialektus van. Több száz különböző település zene anyagát megtanulták és megmutatták már a revival énekesek, muzsikusok. Úgy hogy azt gondolom hogy a repertoár is hallatlanul nagyot bővült és nem utolsó sorban pedig a hangszeres zenei előadásmód."

A határon túli előadók közül vajdaságot a szabadkai Juhász zenekar képviselte. Az együttes vezetője elmondta, havi rendszerességgel rendeznek táncházakat, hiszen ezzel tudnak betekintést adni a laikusok számára a magyar népművészetekbe és megosztani a műfaj szépségeit.

"Nagyon nagy megtiszteltetés számunka hogy ezen a koncerten részt veszünk, hiszen itt a legjobb népzenei együttesek, legismertebb előadók a zeneakadémián koncerteznek. Mi egy horgosi összeállítással készültünk, amivel a vajdasági népzenét reprezentáljuk ezen az ünnepi rendezvényen."

Az előadás végén a műsorban szereplő együttesek vonósai egyszerre zenéltek, játékukkal betöltve a Zeneakadémia nagytermét.

táncházmozgalom
néptánc
Budapest

Most

11:06, Frissítve: 11:11

Verstappené a Red Bull századik pole pozíciója

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője volt a leggyorsabb a Forma-1-es Kínai Nagydíj szombati időmérő edzésén, így a vasárnapi futamon ő rajtol majd az élről.
10:14

Verséneklő koncertet tartottak Ürményházán

A Vajdaságban tevékenykedő három Petőfi Sándor Program ösztöndíjasának együttműködésével jött létre a magyar költészet napja alkalmából megrendezett zenés műsor, amit az ürményházi Szent Anna Római Katolikus Templomban mutattak be.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.