Ugrás a tartalomra

60 döntőse volt a Petőfi-szavalóversenynek

2023.03.11
14:15
2023.11.18
14:18
Forrás
Pannon RTV
Újvidéken tartották a Mozdulj! Petőfi! programsorozat keretében megrendezett szavalóverseny döntőjét. A verseny a VM4K szervezésében, a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete és az újvidéki Petőfi Sándor MMK együttműködésével valósult meg.

A Petőfi-szavalóverseny 60 döntőse egy-egy Petőfi Sándor-verssel lépett fel az újvidéki Egység Kulturális Központban.

Puszenyik Petra, Ada: „Petőfi Sándor: A szabadsághoz című verset választottam. Nagyon megtetszett a mondanivalója, és teljesen átérzem a versnek a lényegét.”

Jurcsák Renáta, Szabadka: „Az elején egy kicsit féltem, de utána, amikor elkezdtem mondani a verset, akkor egy teljesen új világba kerültem.”

Jurcsák Róbert, Szabadka: „Petőfi Sándor: Dicsőséges nagyurak versével készültem. Ezt a verset én és édesanyám választottuk, illetve a tanárnőm is sokat segített. Tényleg szeretem ezt a verset, mert azt érzem, hogy ez én vagyok.”

A szavalókat háromtagú zsűri értékelte.

Lőrinc Tímea, zsűritag: „Igazság szerint a szép beszéd mindenféleképpen előny, az érthetőség, az, hogy a verseknek a gondolatisága legyen átadva, és én külön díjaznám azt is, mivel Petőfiről van szó, hogy azt a fajta vérmérsékletet - akár szerelmes versről van szó, akár harcias versről -, azt be tudják mutatni a fiatalok.”

A szavalóverseny több kategóriában zajlott, általános és középiskolások, valamint felnőttek is részt vettek a megmérettetésen. Az esemény azonban nem csak verseny jellegű volt, hanem a költészet népszerűsítésére és a verstanulás ösztönzésére is összpontosult.

Lukács Lilla, szervező, kulturális referens, VM4K: „Mindenképpen Petőfi munkásságának a népszerűsítése, illetve Petőfi munkásságával való foglalkozás, mindenféle korosztályban. Azt látjuk, hogy nagyon szép számban jelentkeztek. Természetesen az alsós korosztályú csoportok voltak a legtöbben, de a felnőtt korosztályig minden korosztályban nagyon szép számban jelentkeztek szavalók, ami azt mutatja, hogy a Petőfi szellemisége még most is itt van velünk, közöttünk.”

A dobogós helyezettek értékes könyvcsomaggal, valamint a kiskőrösi Petőfi Szülőház és Emlékmúzeumba szóló családi belépőjeggyel gazdagodtak. A középiskolás kategória első három helyezettje pedig részt vethet majd a Csíkcsomortánban megrendezésre kerülő Székelyföldi Varga Sándor Verstáborban is.

Petőfi-szavalóverseny
szavalóverseny
Újvidék
döntő
Lőrinc Tímea
Lukács Lilla
Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete
Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központ
Mozdulj! Petőfi! Szavalóverseny
Mozdulj! Petőfi!
VM4K

Most

10:36

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.
07:35

Érkezik a csapadék

A reggeli órákban Szerbia déli vidékein már esett, késő délutánra pedig az ország többi részén is megvastagszik a felhőzet. Késő délutánra Vajdaságba is megérkezhet a csapadék.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.