Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/ Szunyog Tibor

65 éves az antalfalvi Naiv Művészeti Galéria

2020-05-19
11:14
2020-05-20
16:08
Forrás
Pannon RTV
1955. május 15-én alakult meg a falusi festők galériája Antalfalván, a mai közismert nevén a naiv művészet galériája. A 65 év alatt több mint 60 festő vett részt a munkában.

Jelenleg 26 tagot tart nyilván ez az intézmény. Zuzana Halupova és Martin Jonaš ismert festők is ennek a galériának voltak a tagjai.

Jan Glozik festő azon második generációs festők közé tartozik, akik folytatják és ápolják ezt a műfajt: „Szerintem a naiv festészetben nincsen proporció. Festhetünk proporcióval vagy proporció nélkül is, a színárnyalatok olyanok lehetnek, ahogyan mi akarjuk, tehát nincsen semmiféle szabály ebben a műfajban.”

Az antalfalvi Naiv Művészeti Galéria egyik megalapítója, Jano Čeh volt, aki 65 évvel ezelőtt néhány festővel közösen hozta létre a galériát: „Abban az időben még nem is sejtették, hogy milyen munkát végeztek. A közvetlen kapcsolat és a festés iránti jó érzés hajtotta rá őket arra, hogy festettek. A körülményeket nézve, az akkori időkre visszatekintve egyszerű emberek festettek, nem iskolázottak, ezt külön ki kell emelni, akiknek csak 3-4 elemi iskolája volt, esetleg 5 osztálya. Ez megfelelt az akkori társadalomban, hogy az egyszerű emberek is foglalkozzanak kultúrával.”

A naiv festőknek köszönhetően, Antalfalva neve világszerte ismertté vált - mondta Ana Žolnai Barca, a galéria igazgatója: „Az antalfalvai naiv festészet galériája igen neves személyeket adott a világnak, mint Martin Jonaš, akinek Antalfalván a szülőháza emlékházzá lett átalakítva, Zuzana Halupova, aki 31 festményt adományozott a galériánknak, Jan Knjazovic, akinek az eredeti festményei ismertek az ultramarin színek miatt”.

A galériával kapcsolatos ünnepséget a koronavírus-helyzet miatt októberben tartják majd meg.

Antalfalva
művészet
galéria

Kapcsolódó tartalmak

Most

07:18, Frissítve: 07:24

Meghaladta a 60 milliót az igazolt fertőzöttek száma

A világszerte hivatalosan nyilvántartott koronavírus-fertőzöttek száma 60 millió 720 ezer, a halálos áldozatok száma pedig 1 millió 426 ezer fölé emelkedett, több mint 42 millióan viszont már meggyógyultak a worldometers.info adatai szerint.
18:32, Frissítve: 19:07

7500 felett az új fertőzöttek száma Szerbiában

Több mint 7 és félezer új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak egy nap alatt Szerbiában, és 41-en hunytak el. Nem zárnak be az óvodák, és marad a rendes tanítás az alsósok esetében - ez a szerbiai válságstáb döntése.
17:47, Frissítve: 20:31

Meghalt Diego Maradona

A labdarúgó két héttel az után halt meg, hogy agyvérzését követően hazaengedték a kórházból.

Népszerű

Segítsünk a Surányi családnak

Tűzifa, építőanyag, meleg ruha, étel - mindez hiányzik a nehéz sorsú szabadkai Surányi család otthonából. A hattagú családnak nagy szüksége lenne segítségre.

A szerb-magyar határátlépés szabályai

A 2020. november 4. után lejáró okmányok a veszélyhelyzet miatt Magyarország területén további 60 napig használhatók maradnak, de azokat külföldön nem fogadják el - mondta a Közügyekben Csallóközi Eszter, Magyarország szabadkai főkonzulja.

Újabb szigorítások lépnek életbe Szerbiában

Holnaptól december 3-ig a vendéglátóipari egységek, éttermek, kávézók, bárok, klubok, bevásárlóközpontok, színházak, mozik és más kulturális intézmények, játéktermek 18 órától hajnali 5 óráig nem üzemelhetnek.