Ugrás a tartalomra

65 éves az antalfalvi Naiv Művészeti Galéria

2020.05.19
11:14
2020.05.20
16:08
Forrás
Pannon RTV
1955. május 15-én alakult meg a falusi festők galériája Antalfalván, a mai közismert nevén a naiv művészet galériája. A 65 év alatt több mint 60 festő vett részt a munkában.

Jelenleg 26 tagot tart nyilván ez az intézmény. Zuzana Halupova és Martin Jonaš ismert festők is ennek a galériának voltak a tagjai.

Jan Glozik festő azon második generációs festők közé tartozik, akik folytatják és ápolják ezt a műfajt: „Szerintem a naiv festészetben nincsen proporció. Festhetünk proporcióval vagy proporció nélkül is, a színárnyalatok olyanok lehetnek, ahogyan mi akarjuk, tehát nincsen semmiféle szabály ebben a műfajban.”

Az antalfalvi Naiv Művészeti Galéria egyik megalapítója, Jano Čeh volt, aki 65 évvel ezelőtt néhány festővel közösen hozta létre a galériát: „Abban az időben még nem is sejtették, hogy milyen munkát végeztek. A közvetlen kapcsolat és a festés iránti jó érzés hajtotta rá őket arra, hogy festettek. A körülményeket nézve, az akkori időkre visszatekintve egyszerű emberek festettek, nem iskolázottak, ezt külön ki kell emelni, akiknek csak 3-4 elemi iskolája volt, esetleg 5 osztálya. Ez megfelelt az akkori társadalomban, hogy az egyszerű emberek is foglalkozzanak kultúrával.”

A naiv festőknek köszönhetően, Antalfalva neve világszerte ismertté vált - mondta Ana Žolnai Barca, a galéria igazgatója: „Az antalfalvai naiv festészet galériája igen neves személyeket adott a világnak, mint Martin Jonaš, akinek Antalfalván a szülőháza emlékházzá lett átalakítva, Zuzana Halupova, aki 31 festményt adományozott a galériánknak, Jan Knjazovic, akinek az eredeti festményei ismertek az ultramarin színek miatt”.

A galériával kapcsolatos ünnepséget a koronavírus-helyzet miatt októberben tartják majd meg.

Antalfalva
művészet
galéria

Most

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.