Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Ádám

68. Kanizsai Írótábor Magyarkanizsán

2020.09.04
10:13
2020.09.04
17:09
Forrás
Pannon RTV
Az idén rendhagyó módon szervezték meg a 68. Kanizsai Írótábort. Magyarkanizsa nagy múltú rendezvényét idén a szervezők egynaposra tervezték a járványintézkedések miatt.

A megemlékezés hagyományosan a helyi Népkertben indult, az írótábor emlékművénél, csütörtök délután. Ezt követően a Dobó-Koncz szoborhoz mentek a résztvevők, ahol szintén elhelyezték az emlékezés virágait.

A rendezvény a Dobó Tihamér Képtárban folytatódott, ahol Fujkin István képzőművész alkotásait láthatta a közönség. A kiállításmegnyitón meglepetésként Lajkó Félix muzsikált.

Ezt követően bemutatták a Fujkin-monográfiát is. Az írótábor Vándorkulacsa is új gazdára talált, Fujkin István képzőművész személyében: „A monográfia az tulajdonképpen az egész eddigi életművet fogja össze, tehát a kezdetektől, a legelső megjelent rajzoktól, amik fellelhetők voltak, egészen a napjainkig. A festményeken keresztül és a vége az a 2020-as rajzok, tehát a zodiákus rajzokkal fejeződik be.”

Bemutatták Tolnai Ottó Titorelli faiskolája című képzőművészeti esszéket tartalmazó kötetét is, amely a Forum Könyvkiadó Intézet gondozásában jelent meg.

Tolnai Ottó, író, költő: „Valóban sokszor van, hogy az írás befejeztekor folytatnom kell még és a kezem ilyen furcsa dolgokat rajzol és amit megismétlek és megismétlődik és hasonló, akkor azt egy ideig, egy fél napig tudom ismételni.”

Az előző években rendszerint több napos tábort szerveztek, de erre az idei évben nem volt lehetőség. A folytonosságot azonban nem szerették volna megszakítani.

Bordás Győző, szervező: „Az embereket érdekli a kultúra, meg ki is vagyunk éhezve, az az igazság, mert ugye az elmúlt fél évben semmilyen rendezvény nem volt. Se zenei, se színházi, még a könyvtárakba is nehezen lehetett bemenni. Most egy kicsit talán felszabadultunk és mindenki alig várja, hogy történjen valami, hogy részt vegyünk ebben a rendezvényben.” 

A nap zárásaként az érdeklődők megtekintettek a helyi Művészetek Házában egy interjút, amely Domonkos Istvánnal készült, 2013-ban.

Írótábor
Magyarkanizsa

Most

21:20, Frissítve: 21:25

Bántalmazta lányát egy nő Pancsován

A dél-bánáti városban letartóztattak egy 32 éves nőt, mert a gyanú szerint erőszakosan bánt lányával, sértegette, gúnyolta, szidta, kezeit a babaetetőhöz kötözte és kidobta a teraszra.
19:59, Frissítve: 20:08

Vízválság

Az évtized végére 40%-kal több édesvízre lesz szükségünk, mint amennyi elérhető lesz - állítják a szakértők.
19:21, Frissítve: 19:38

Ketyeg az éghajlati időzített bomba

Az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület kiadta legutóbbi jelentésének összefoglalóját, amelyben a tudósok rámutatnak, hogy nincs sok időnk az éghajlatváltozás elleni küzdelem megnyerésére, ezért a kibocsátások mielőbbi csökkentésére lenne szükség.

Népszerű

Mától igényelhető a nyugdíjas kártya

A Köztársasági Nyugdíj- és Rokkantbiztosítási Alap kirendeltségeiben vagy elektronikus úton mától lehet igényelni a nyugdíjas kártyát, amely azonosításra szolgál bizonyos kedvezményekre való jogosultság érvényesítésekor.