Ugrás a tartalomra

70 éves a Madách Amatőr Színház

2022.12.02
11:30
2022.12.02
16:20
Forrás
Pannon RTV
Díszüléssel és a Lili bárónő című operett bemutatásával ünnepelték meg tegnap este Nagybecskereken a Madách Amatőr Színház fennállásának 70. évfordulóját. Az ünnepségre meghívták a társulat egykori tagjait, pártolóit.

A nagybecskereki Madách Amatőr Színház 1952-ben Bródy Sándor: A tanítónő című színművével kezdte el munkáját. Egy évadban, az 1953/54-esben hivatásos társulatként is működött. Félhivatalos színházként mindmáig a bánáti magyarság egyik legfontosabb kulturális intézménye maradt.

Jenovay Lajos, társulatvezető, Madách Amatőr Színház: „Elég rögös hetven év van a társulat mögött, maga a színház mögött. Voltak itt fénypontok is, voltak mélypontok is. Természetesen, ami a legjelentősebb volt a Madáchnak, az 1953-tól a profi korszaka, amikor hivatásos magyar színházként létezett, mint a Toša Jovanović népszínház magyar társulata.”

A társulat fennállásának a nagyobb részében amatőr társulat volt, de mindig a hivatásos színházak szintjén dolgoztak.

Sutus Áron, elnök, Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség: „Ami 1952-ben erőként tudott megnyilvánulni, ami vágyként, álomként tudott megnyilvánulni, amiből valóság valósággá lett. És ha belegondolunk abba, hogy 1953/54-ben egy évig hivatásos színházként, egy évad idejére, hivatásos színházként tudott a Madách működni és az, hogy a mai napig is létezik ez a társulat, létezik ez a színház, akkor azt jelenti, hogy ma is van hasonló erő, ma is van hasonló álom, hasonló vágy és van akarat ebben a közösségben.”

A díszülés keretében a társulat sokévi tagjai Konrád Emma és Balázs József elköszöntek a közönségtől.

Balázs József, Madách Amatőr Színház: „Én valójában egy húszéves intenzív korszakról beszélhetek. 2000-ben indult be az úgynevezett operett folyamat, amely Konrád Emma tanárnővel indult. Ugyanis akkor indította be a Madách Színház újból az operettesteket. És 2000-től folyamatosan ezekben az operettestekben és operettekben is, amikor voltak, folyamatosan részt vettem.”

Az operettesteknek mindig nagy közönsége volt. Így volt ez csütörtök este a Lili bárónő című előadásán is Tóth Irén rendezésében, melynek főszereplője, Rontó Kata először lépett fel a Madách színpadán. „Nagyon örülök neki, hogy része lehetek ennek az egésznek. És nagyon örülök, hogy pont rám esett a választás, hogy én játsszam a főszerepet ezen a jeles jubileumon. Remélem, hogy még ennyit kitart a Madách és szerintem nagyon fontos az, hogy ápoljuk az ilyen dolgokat. Én nagyon szeretek színészkedni, úgyhogy a jövőben is törekedni fogok, hogy ez így maradjon.”

Bánátban nincs hivatásos magyar színház, ezért a Madách egyik fontos vállalása a tájolás. Lehetőségeikhez mérten igyekeznek felkeresni minden kis közösséget, ahol magyarok élnek.

Madách Amatőr Színház
Nagybecskerek
jubileum
Sutus Áron
Jenovay Lajos

Kapcsolódó tartalmak

Most

19:19

A húsvét lényegéről gyerekeknek, játékosan

Húsvéti játékos foglalkozás tartottak a szabadkai Zorka Helyi Közösségben. A 2 és 10 év közötti zorkai gyerekek számára meglepetéssel is kedveskedtek. A húsvéti programot évről évre a VMSZ zorkai helyi szervezete hívja életre.

Népszerű