Ugrás a tartalomra
MTI/Balogh Zoltán

70 éves a Magyar Állami Népi Együttes

2021.06.17
14:00
2021.06.17
19:30
Forrás
Pannon RTV
Színes programokkal, gálaműsorral, könyvbemutatóval, szabadtéri kiállítással és premierrel ünnepli fennállásának 70. évfordulóját a Magyar Állami Népi Együttes. A jubileumi évad 2022 tavaszáig tart.

A programokat sajtótájékoztató keretében ismertették a budapesti Hagyományok Házában.

MTI/Balogh Zoltán

Számos helyszínen lehet majd találkozni a nyár folyamán a Magyar Állami Népi Együttessel. A tavaly húszéves Naplegenda című nagyszabású produkciót Tokajban láthatja a közönség.

Ifj. Zsuráfszky Zoltán, a Magyar Állami Népi Együttes koreográfusa: „Nagy szerencsém van, hogy jelen állapot szerint Végső Miklós és Csaba Zsolt után én lehetek most ebben a szólista, és úgy gondolom, hogy ez számomra is egy nagyon nagy érték.”

A nyár kiemelkedő eseménye a hetven évet felölelő Tánc-Ünnep című nagyszabású gálaműsor, amelyet a Szegedi Szabadtéri Játékokon adnak elő július 23-án. Az erre az alkalomra készült gálaműsorban fellép mások mellett Lajkó Félix, a Szent Efrém Férfikar, Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák, Brassói-Jőrös Andrea és Staszny Zsófia operaénekesek, valamint a Szolnoki Szimfonikus Zenekar.

Pál István Szalonna, a Magyar Állami Népi Együttes művészeti vezetője: „A tánckar, az a Magyar Állami Népi Együttes tánckara, és ők lényegében végigtáncolják a 70 esztendőt, hiszen Rábai Miklós koreográfiáján át jutunk el egészen Mihályi Gáborig, vagy vendégelőadóknak a koreográfiájáig. Zenében pedig azt a világot próbáljuk ezek mellé párosítani, amelyek kapcsolódnak az együttes életébe.”

MTI/Balogh Zoltán

A 70 év színei című darab a társulat történetének legsikeresebb előadásaiból készült válogatás, és a Hagyományok Házában lesz látható június 26-án, a Hetven év alatt a világ körül című szabadtéri kiállítás pedig a Hagyományok Háza előtti Corvin téren lesz látható, júniusban emellett egy fotóalbum is megjelenik Végtelen motívum címmel.

Mihályi Gábor, a Magyar Állami Népi Együttes vezetője: „Nekem személyes ünnepem, hogy lassan negyven éve vagyok már ennek a társulatnak a tagja, és ünnepelhettem a születésnapokat a színpadon állva, aztán alkotóként, most meg együttesvezetőként. Biztos a határon túli barátaink is ünnepelnek bennünket, ahova nagy örömmel megyünk és fontos küldetésünk.”

MTI/Balogh Zoltán

Az őszi programok között szerepel az együttes új bemutatója Idesereglik, ami tovatűnt - Óda az énekes madárhoz címmel. A magyarországi fellépések mellett a határon túl és Európa-szerte is turnézik az együttes, augusztus végén Zentán, szeptember közepén Erdélyben lépnek fel több helyszínen.

Magyar Állami Népi Együttes
jubiluem

Kapcsolódó tartalmak

Most

12:55, Frissítve: 13:45

Friss olimpiai hírek

Németh Nándor és Barna Andrej is elődöntőbe jutott 100 méter gyorson. Kapás Boglárka 200 méter pillangón szerepelt jól, és bent van a szám elődöntőjében.

Népszerű