Ugrás a tartalomra

70 éves a maradéki Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület

2021.12.05
12:37
2021.12.05
18:57
Forrás
Pannon RTV
Az ünnepségen a helyi és környékbeli művelődési egyesületek tagjai, valamint az ottani általános iskola tanulói léptek fel.

A maradéki néptánccsoportot Ali István bácsfeketehegyi néptáncoktató készítette fel. „Két fiú van és négy lány, azokkal nem lehetett volna egy olyan koreográfiát összeállítani, hogy egy Gyöngyösbokrétán fellépjen, így egy kicsit huncutkodtam, összeszedtem a kórust, a tamburásokat, egy nagyon szép koreográfiát össze tudtam állítani velük.”

Maradék a szórványok szórványa. A kétezer lakosból körülbelül ötszázan vallják magukat magyarnak. Nikola Bradić, tanácselnök, Maradék HK: „Csupán az a tény, hogy ez a művelődési egyesület 70 éve fennáll, mutatja a jelentőségét és hagyományait, tehát az egyesületnek valóban nagy jelentősége van.”

A hetven év alatt az egyesületnek rengeteg fellépése volt, egyetlen egy meghívást sem utasított vissza – mondta Berta Géza, az egyesület elnöke. „Összetartóak vagyunk, egymást megértjük, engedelmesek, és aktívak vagyunk.”

A szórvány, vagyis a végvárak nélkül nem létezik a későbbiekben a tömb sem – hangsúlyozta Sárközi István, a Magyar Nemzeti Tanács Kulturális Bizottságának elnöke, aki visszatérő vendége a maradéki Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület programjainak. „Minden adandó alkalommal segíteni kell ezt a magyar közösséget, úgy erkölcsileg, mint anyagilag. Ezt teszi a Magyar Nemzeti Tanács, ezt teszik az önkormányzatok, ezt teszi a tartományi oktatási és kulturális titkárság, és Magyarország kormányának számos szerve.”

Az elmúlt években megerősödött az egyesület tánccsoportja és a tamburások is, valamint folyamatosan bővül a vegyes kórus. Ez némi reményre ad okot. Sutus Áron, elnök, Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség: „Azt érezhetjük itt, Maradékon ma este, hogy nincs miért aggódni, hanem nagyon kemény munkával és komoly összetartozással, összedolgozással tovább tudjuk folytatni azt az építkezést, amit azt gondolom, hogy a maradékiaktól közel hetven éve már eltanulhatott mindenki.”

A fellépés után megvendégelték a jelenlévőket.

Maradék
Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület

Kapcsolódó tartalmak

Most

15:09, Frissítve: 16:18

Rendkívüli ellenőrzések az illegális halászat miatt

Egyre inkább növekszik a hal iránti kereslet a pravoszláv húsvét közeledtével. Ezzel párhuzamosan viszont az illegális halászati tevékenységek is felerősödnek, ezért a Vajdaság Erdői Közvállalat rendkívüli ellenőrzést hajt végre a vizeken.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.