Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bognár Róbert

70 éves a maradéki Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület

2021.12.05
12:37
2021.12.05
18:57
Forrás
Pannon RTV
Az ünnepségen a helyi és környékbeli művelődési egyesületek tagjai, valamint az ottani általános iskola tanulói léptek fel.

A maradéki néptánccsoportot Ali István bácsfeketehegyi néptáncoktató készítette fel. „Két fiú van és négy lány, azokkal nem lehetett volna egy olyan koreográfiát összeállítani, hogy egy Gyöngyösbokrétán fellépjen, így egy kicsit huncutkodtam, összeszedtem a kórust, a tamburásokat, egy nagyon szép koreográfiát össze tudtam állítani velük.”

Pannon RTV/Bognár Róbert

Maradék a szórványok szórványa. A kétezer lakosból körülbelül ötszázan vallják magukat magyarnak. Nikola Bradić, tanácselnök, Maradék HK: „Csupán az a tény, hogy ez a művelődési egyesület 70 éve fennáll, mutatja a jelentőségét és hagyományait, tehát az egyesületnek valóban nagy jelentősége van.”

Pannon RTV/Bognár Róbert

A hetven év alatt az egyesületnek rengeteg fellépése volt, egyetlen egy meghívást sem utasított vissza – mondta Berta Géza, az egyesület elnöke. „Összetartóak vagyunk, egymást megértjük, engedelmesek, és aktívak vagyunk.”

Pannon RTV/Bognár Róbert

A szórvány, vagyis a végvárak nélkül nem létezik a későbbiekben a tömb sem – hangsúlyozta Sárközi István, a Magyar Nemzeti Tanács Kulturális Bizottságának elnöke, aki visszatérő vendége a maradéki Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület programjainak. „Minden adandó alkalommal segíteni kell ezt a magyar közösséget, úgy erkölcsileg, mint anyagilag. Ezt teszi a Magyar Nemzeti Tanács, ezt teszik az önkormányzatok, ezt teszi a tartományi oktatási és kulturális titkárság, és Magyarország kormányának számos szerve.”

Az elmúlt években megerősödött az egyesület tánccsoportja és a tamburások is, valamint folyamatosan bővül a vegyes kórus. Ez némi reményre ad okot. Sutus Áron, elnök, Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség: „Azt érezhetjük itt, Maradékon ma este, hogy nincs miért aggódni, hanem nagyon kemény munkával és komoly összetartozással, összedolgozással tovább tudjuk folytatni azt az építkezést, amit azt gondolom, hogy a maradékiaktól közel hetven éve már eltanulhatott mindenki.”

A fellépés után megvendégelték a jelenlévőket.

Maradék
Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület

Most

17:30, Frissítve: 17:37

Vince-napi jóslat a Telecskai-dombokon

Bajsán is összegyűltek a borászok, hogy Vince-nap alkalmából vesszőt vágjanak, és megjósolják, hogy milyen lesz az idei év szőlőtermése a Telecskai-dombságon. A szőlőtermesztők errefelé is jó termésre számítanak.
17:24, Frissítve: 19:34

Vince-napi Borfesztivál és Borkóstoló Temerinben

Rossz bor nincs, csak jó, jobb és legjobb – tartja a mondás. Ezt Temerinben is hangsúlyozták. Sokak örömére a Temerini Kertbarátkörnek idén sikerült megrendeznie a nagy népszerűségnek örvendő Vince-napi Nemzetközi Borfesztivált és Borkóstolót.
16:24, Frissítve: 16:36

Meghalt Aki Rahimovski

A hír, hogy énekesük 67 éves korában elhunyt, a Parni Valjak egykori jugoszláv, majd horvát rockegyüttes közösségi oldalán jelent meg hivatalosan.
16:04, Frissítve: 16:33

Díjazták az év legjobb szerbiai edzőit

23. alkalommal adták át a szabadkai Yu Eco RTV szervezésében a múlt év legjobb szerbiai edzőinek járó sportdíjakat. Az egybegyűlteknek Pintér József, a médiaház igazgatója köszönte meg a szerbiai sport nemzetközi hírnevének öregbítését.

Népszerű

Rendőrök lepték el Horgost

Rendőrök lepték el ma reggel Horgost. Feltételezhetően azt az eltűnt férfit keresik, akinek múlt hétvégén veszhetett nyoma a településen.